Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Žene pirati od 16. do 18. stoljeća

Autor: Tenush

Od 16. stoljeća piratstvo postaje sve popularniji i unosniji posao. Tome je naročito pogodovala kraljica Elizabeta I koja ga je podupirala i to posebno protiv španjolskih brodova koji su ugrožavali Englesku premoć na moru. Poboljšanje tehnologije, brodogradnje i kolonijalne ambicije velikih sila također su pridonijeli procvatu piratstva. Korsari, uskoci, bukaniri samo su neki od naziva za nove vrste pirata koji su nastali u ovo doba. Pripadnica ljepšeg spola na piratskim brodovima nije nedostajalo ni u ovom razdoblju.

grace_omalley_3Jedna od njih je Grace O'Malley koja je prvenstveno znana kao mitska figura irskog folklora, ali i kao stvarna povijesna osoba 16. stoljeća. O njoj su ispričane mnoge priče, ispjevane pjesme i legende. Grace je rođena u obitelji moreplovaca koji su kombinirali legalnu aktivnost s piratstvom. Legenda kaže da je otac nije htio povesti na brod jer bi se njena duga kosa zapetljala o konopce. Zbog toga se ošišala na kratko i zadobila nadimak Granuaile što znači ćelava. Tako je Grace rano krenula ratničkim putem. Otac ju je podučavao ratničkim vještinama na kopnu i moru, a nakon očeve smrti preuzela je kontrolu nad njegovom flotom i dvorcima. Imala je dva supruga i nekoliko djece. Nakon smrti drugog supruga ostala je bez zemlje i ikakvog izvora financija te se morala u potpunosti posvetiti piratstvu.

Grace2Za vrijeme svoje karijere vodila je mnoge napade, ratovala protiv Engleske, a 1593. godine susrela se i sa samom kraljicom Elizabetom I kako bi od nje osobno tražila oslobođenje sina i brata koji su zarobljeni za vrijeme jednog napada. Grace O'Malley i kraljica nagodile su se da će Grace od sada ratovati na strani Engleske. Za vrijeme sastanka, prema legendi, dogodila se jedna zanimljiva zgoda. Grace je počela neobuzdano kihati te je kraljica naredila da joj daju skupocjeni rupčić. Ova je primila poklon, glasno ispuhala nos, te ga bacila u vatru. Uvrijeđena kraljica rekla joj je da je to bio skupocjen poklon i da se pokloni ne bacaju u vatru. Na to je Grace odgovorila da Irci nikad ne stavljaju u džep prljavu tkaninu čime je pokazala viši standard kulture od kraljice. Jedna druga legenda odnosi se na Grace dok je kao djevojčica pokušala spasiti ovcu koju su odnijeli orlovi. Prilikom te akcije orao ju je udario i ona je zaradila ožiljak na čelu za cijeli život. Na moru je ostala aktivna sve do svojih 60-ih godina.

Discovery Channel snimio je dokumentarac o Grace O'Malley. Pogledajte prvi dio:

        

 

Red Lady ili Crvena dama bila je lukava Engleskinja koja nikad nije otkrila svoj pravi identitet. Živjela je u 16. stoljeću, a njena se taktika sastojala u tome da se preruši u pjevače ili razne zabavljače i tako dospije na određeni brod. Jednom kada bi se našla tamo i stekla povjerenje posade, pokazala bi svoje pravo lice. Ispod oprave je nosila oružje i iskorištavala bi efekt iznenađenja kako bi preuzela vodstvo broda i nastavila ploviti.

 

sayidaSayyida al Hurra prva je dama piratkinja iz islamskog svijeta, a korijene vuče iz Andaluzije. Živjela je na području Maroka u 16. stoljeću kao upraviteljica, a kasnije i namjesnica grada-države Tetouána. Prvi suprug joj je bio sultan Al-Mandri. Nakon pada Granade, postala je piratkinja i neosporna vladarica zapadnog Mediterana, te je prozvana „Kraljicom pirata“. Bila je u savezu s jednim od najpoznatijih pirata tog razdoblja – Barbarossom. Nakon smrti prvog supruga postala je zadnja nositeljica naslova al Hurra (kraljica) što znači da je postala suverena vladarica. Uskoro se i preudala za kralja Maroka Ahmada al Wattasija. Od kralja je zahtjevala da napusti Fez i dođe k njoj na vjenčanje kako bi demonstrirala vlast nad područjem kojim je vladala. To je prvi i jedini put da je kralj Maroka proveo ceremoniju vjenčanja izvan svog glavnog grada.

 

Engleska piratkinja 16. stoljeća Lady Mary Killigrew, čiji je otac bio poznati pirat, dokazala je istinitost poslovice da jabuka ne pada daleko od stabla. Ona ne samo da je došla iz piratske obitelji, već se i udala u jednu. Njen suprug Sir Henry Killigrew i sam je bio pirat dok se nije umirovio na nagovor kraljice Elizabete I. Kako bi ga odvratila od daljnjeg piratstva, kraljica ga je postavila za viceadmirala i namijenila mu ulogu gušenja gusarstva. Svaki put kad bi Henry otišao na more, njegova supruga Mary okupila bi svoju posadu i krenula u gusarenje. Godine 1570. zarobila je njemački (po nekim izvorima španjolski) brod koji se zbog nevremena usidrio na obale sjeverne Engleske. Lady Mary Killigrew i njena družina masakrirali su posadu i oteli robu s broda čiji je vlasnik bio kraljičin prijatelj. To je Elizabetu I strašno razljutilo te je uhitila Mary zajedno s posadom i osudila ih na smrt. Ipak, Mary je izvukla živu glavu. Jedna verzija govori da ju je pomilovala sama kraljica jer je ova smatrala da će joj njena služba dobro doći u budućnosti, a drugi da je Mary potplatila suce. No bilo kako bilo, Mary je dobila svoju lekciju i povukla se iz gusarstva.

 

Prezimenjakinja Mary, Lady Elizabeth Killigrew, živjela je krajem 16. stoljeća sa suprugom Sirom Johnom Killigrewom u dvorcu u luci Falmouth. Dobar su položaj koristili kako bi usidrene brodove olakšavali za teret, dok su izuzetnu količinu novaca trošili na podmićivanje vlasti kako bi mogli nesmetano voditi svoj piratski biznis. Nakon suprugove smrti Elizabeth se nije odrekla unosnog posla, a neki izvori navode da je u samom činu krađe uživala više i do supruga. Ipak, 1582. godine povukla je krivi potez opljačkavši hanzeatski brod „Marie of San Sebastian“. Iako vjerojatno nije osobno išla pljačkati brod jer je bila u poznim godinama, zatvorena je zajedno s obitelji i osuđena na smrt. Ipak kraljica Elizabeta I ju je pomilovala, a Stara Lady Killigrew, kako su je zvali, morala je vratiti sav ukradeni plijen.

Istinitost podataka o Lady Mary Killigrew i Lady Elizabeth Killigrew dovodi se u sumnju budući da njih dvije, osim istog prezimena, dijele i sličnu povijest. Je li u pitanju slučajnost ili kriva interpretacija izvora, za sada ostaje nepoznato.

 

Jacquotte Delahaye bila je jedna od rijetkih „piratkinja s Kariba“, rođena sredinom 17. stoljeća na Haitiju od majke Haićanke i oca Francuza. Neki izvori spominju da joj je majka umrla pri porodu te da je imala mentalno bolesnog brata o kojem je preuzela skrb. Međutim, svi izvori se slažu da je bila neobično lijepa te da je nakon očeve smrti odglumila vlastitu smrt kako bi zamela svaki trag i tada se počela baviti piratstvom. Nakon toga je postala poznata kao „Back from the dead Red“ (Crvena vraćena iz mrtvih), zbog svoje izrazito crvene kose. Također joj se pripisuje citat:

„Ne bih mogla voljeti muškarca koji bi mi zapovijedao, kao što ne bih mogla voljeti ni onog koji bi dopustio da mu ja zapovijedam.“


anne_dieu_le_veut

Još jedna bukanirka iz 17. stoljeća je Anne Dieu-Le-Veut. Vjeruje se da je dovedena zajedno s mnogim drugim kriminalcima iz Francuske na otok Tortuga, gdje se udala za pirata Pierrea Lengtha. U jednoj barskoj tučnjavi, poznati je pirat Laurens de Graaf ubio Pierrea, te je Anne odlučila osvetiti supruga. Izazvala je Laurensa na dvoboj i dok je ovaj izvlačio mač, ona je potegnula pištolj. Oduševljen njenom hrabrošću, Laurens ju je na licu mjesta zaprosio. Nakon toga Anne se pridružuje njegovim piratima i postaje mu nevjenčana supruga.

Bila je poznata kao hrabra, stroga i nemilosrdna. Iako se smatralo da žena na brodu donosi nesreću, za Anne se vjerovalo suprotno. Njena prisutnost je donosila sreću moreplovcima, a to joj je i sam nadimak govorio – Dieu Le Veut (što Bog želi). Krajem 17. stoljeća zarobljavaju je Englezi zajedno s dvije kćeri, no nakon tri godine puštaju ih na slobodu. Postoji i jedna zanimljiva, ali nepotvrđena priča koja se veže uz Anne. Kada je Laurens poginuo prilikom napada na jedan španjolski brod, Anne je preuzela zapovijed i hrabro se borila usprkos nadmoćnoj španjolskoj posadi. Konačno su ih Španjolci nadvladali i odveli kao zarobljenike u Columbiju gdje im je suđeno. No, kako je Annina slava bila velika, za nju se osobno zauzeo kralj Francuske Luj XIV zatraživši od kralja Španjolske njeno oslobođenje. Nakon toga, Anne se povukla iz piratstva i nastanila na jugoistoku Sjeverne Amerike.

 

Literatura:

“The Book of Pirates: A Guide to Plundering, Pillaging and Other Pursuits“, Jamaica Rose, Michael MacLeod, Gibbs Smith, 2010.
“Daring Pirate Women“, Anne Wallace Sharp, Twenty-First Century Books, 2002.
“The Republic of Pirates: Being the True and Surprising Story of the Caribbean Pirates and the Man Who Brought Them Down“, Colin Woodard, Houghton Mifflin Harcourt, 2008.
“The pirate queen: in search of Grace O'Malley and other legendary women of the sea“, Barbara Sjoholm, Seal Press, 2004.
“Warrior Women - Grace O'Malley“, Discovery Channel, 2003.
http://www.fionaurora.com/sea/pirate/killigrew.htm

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona