Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Peter James i Nick Thorpe: Drevni izumi

drevni_izumiNaslov knjige: Drevni izumi
Autori:
Peter James i Nick Thorpe
Godina izdanja:
2007.
Nakladnik: Mozaik knjiga
Format: 19 x 24 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 672
Prevoditelj: Predrag Raos
Jezik originala: engleski

Prvim alatima u ljudskoj povijesti smatraju se primitivna oruđa poput štapova i kamenja. Shvativši potencijal improviziranja, praljudi su ih vezali i time si olakšali život dobivši čekiće, sjekire, koplja, noževe i slično.

Osvrnemo li se na današnje doba koje obiluje složenim izumima poput automobila, računala, smart mobitela, 3D televizije, satelita oko naše planete ili umjetnih organa, nameće se misao da je evolucija tehnologije išla postepeno, razvijajući se sve više iz stoljeća u stoljeće.

Knjiga „Drevni izumi“ u izdanju Mozaik knjige, od autora povjesničara Petera Jamesa i arheologa Nicka Thorpea, dokazuje nam koliko smo u krivu. Razbivši predrasude o plemenima i civilizacijama davno prije nas kao primitivnim divljacima, autori su udružili svoje profesionalno znanje kako bi se osvrnuli na nevjerojatna dostignuća za koja smo mislili da su plod suvremene znanosti.

Tako ćemo, zavirivši ispod korica „Drevnih izuma“, čitati o operacijama mozga stotinama godina prije Krista, drevnim bacačima plamena, davnim opijatima, grčkim posudama dizajniranim da hlade hranu, metodama utvrđivanja trudnoće davno prije rentgena ili testova, ali i seksualnim pomagalima.

Sam raspon izuma u ovoj knjizi nevjerojatno je širok, ali i uredno sistemski podijeljen u poglavlja, tako da se ova knjiga može smatrati omanjom enciklopedijom davne tehničke kulture. Pogledamo li kazalo vidjet ćemo da nas čeka dvanaest raznovrsnih poglavlja gdje svaki opisuje šest do dvanaest izuma, od kojih u prosjeku svaki zauzima pet do deset stranica.

Uzmemo li u obzir da čitamo pet do deset stranica vrlo lako čitljivog, razumljivog i zanimljivog teksta, koji je pri tome ilustriran ili popraćen fotografijom, knjigu „Drevni izumi“ svrstati ćemo u lakše štivo koje vam jednako ubija dosadu koliko i obogaćuje znanje. Stil pisanja je vrlo jednostavan pa traži tek općenito, gotovo osnovnoškolsko poznavanje povijesti i tehničke kulture, tako da je knjiga namijenjena gotovo svima.

Svaki od opisanih izuma u tekstu je pomno praćen kroz povijest te možemo pročitati njegov izvor, karakteristike, evoluciju i način uporabe. Pribrojimo li tome raznolikost zastupljenih područja, ranije navedenu lakoću čitanja i pomalo kontroverzni štih, „Drevni izumi“ je knjiga koja se „guta“ s lakoćom. 

Prvo poglavlje nosi naslov „Medicina“ i donosi zanimljivosti kao što su operacije oka u staroj Grčkoj (koje su izvođene začuđujućom preciznošću i uspjehom), staroindijska plastična kirurgija, umjetni zubi s mogućnošću vađenja i čišćenja stari preko dvije tisuće i sedamsto godina, anestezija te ostale zanimljive i začuđujuće medicinske fenomene.

U drugom poglavlju naziva „Promet“ možete čitati o klizaljkama i skijama starim preko osam tisuća godina, kolima na vjetar i raketni pogon koja su prije dvije tisuće i petsto godina prevozila zadovoljne putnike, ali i izumima koji su osim prijevoza olakšali samo snalaženje u prometu, poput kineskog kompasa starog oko dvije tisuće godina ili svjetionicima starih Grka i tako dalje.

Treće poglavlje govori o „Visokoj tehnologiji“ koja je starim narodima olakšavala život. Spomenimo automate na novčić u drevnoj Aleksandriji ili automatska vrata kojim su se ponosili egipatski svećenici.

U četvrtom poglavlju, „Spolni život“, saznat ćemo više o seksualnim pomagalima koja su se koristila, od afrodizijaka, kontracepcije do utvrđivanja trudnoće ili seksualnih priručnika koji su se koristili u Kini, ali i Grčkoj.

Peto poglavlje pod nazivom „Vojna oprema“ nas iz kreveta vodi na bojno polje pa se između ostaloga može čitati o starim bacačima plamena koji su neprijatelju utjerivali strah u kosti, ali i bojnim otrovima kojim su se u boju koristili srednjovjekovni Kinezi.

Osim navedenoga, moći ćete čitati o osobnim stvarima, jelu, piću i drogama, gradskom životu, bogatstvima zemlje, kući i domu, komunikacijama, sportu i razonodi.

Svakom je od izuma prilikom pisanja dana puna pažnja pa dvojac James - Thorpe prvo određeni izum opišu, objašnjavajući pri tome princip rada na jednostavan i shvatljiv način. Nakon danog opisa, smještaju ga u narod i vrijeme te opisuju njegovo funkcioniranje u navedenom okruženju.

Dakle, veliki plusevi „Drevnim izumima“ su šarolikost, jednostavnost i zabava koji knjigu čine više od povijesnog štiva. No nekada ćete, listajući knjigu, ostati razočarani temeljitosti određenog izuma. Budući da se svakom od opisanih izuma pristupalo na drugačiji način, drugačija je i količina posvećene pažnje. Svaki je izum opisan poprilično dobro, no neki će nakon čitanja izgledati nedorečenima.

„Drevni izumi“ su vrlo zanimljivo, lako čitljivo štivo koje je jednako namijenjeno zaljubljenicima u povijest i tehniku, koliko i u samo čitanje. Peter James i Nick Thorpe su napisali knjigu vrijednu mnogih pohvala, kao što je to napisao New Scientist: „Napeto... Korisno... Dojmljivo... Zapanjujuće!“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona