Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Gdje je kralj?

Autor: Tenush

Iako se stoljećima smatralo kako je švedski kralj Magnus Ladulås zakopan u grobnici, u crkvi Riddarholmen u Stockholmu, nova istraživanja su potvrdila drugačije.

Početkom prošle godine započela su iskapanja u crkvi Riddarholmen u Stockholmu koja su trebala potvrditi ono što se već stoljećima uzimalo zdravo za gotovo. Naime, godinama se smatra kako je u određenoj grobnici zakopan švedski kralj Magnus Ladulås. Ipak, primjenom metode datiranja ugljikom-14 na iskopanim ostacima, dokazano je drugačije.

grob2

Utvrđeno je da su kosti pripadale devetorici pojedinaca koji su ondje pokopani u razdoblju od 1430. do 1520. godine, odnosno 200 godina nakon smrti kralja Magnus Ladulås. Očito je da je kralj Johan III, sin Gustava Vase, dignuo raskošnu grobnicu kralju Magnusu Ladulåsu na krivom mjestu. No, zašto je grobnica postavljena iznad krivog groba i da li je kralj Johan III to znao, ostaje nepoznanica. Također je nepoznato gdje je kralj Magnus Ladulås zakopan.

grob1Istraživačka grupa odgovorna za projekt razvila je čvrstu teoriju prema kojoj se posmrtni kraljevi ostaci nalaze u istoj crkvi, ali u južnoj grobnici ispred crkvenog kora, tj. u grobnici u kojoj je zakopan kralj Karlo Knutsson u 15. stoljeću.

Teorija će biti dokazana kada istraživači dobiju odobrenje Kraljevskog suda Švedske za otvaranje i istraživanje južne grobnice. Molba je već upućena, no odobrenje bi moglo stići najranije 2014. godine.

Teorija da se grob kralja Magnusa Ladulåsa nalazi u crkvi, potkrijepljena je njegovom oporukom u kojoj izražava želju da ga se tamo pokopa kao i činjenicom da je on bio najveći dobrotvor navedene crkve. Inače, Magnusonov grob prvi put je otkopan 1915. godine te je tadašnjim istraživanjem na kostima krivo utvrđeno da je kralj umro od bolesti.

ladulasKralj Magnus Ladulås je bio prvi kralj Švedske, poznat pod imenom Magnus. Rođen je 1240. godine, a vladao je od 1275. do 1290. godine, nakon što je njegov brat Valdemar uklonjen s prijestolja uz pomoć Danaca.

U švedskoj povijesti ostao je poznat kao kralj koji je utemeljio velikaše uredbom iz 1280. godine. Također je potvrdio zakon vladara i utemeljitelja Stockholma Birgera Jarla, kojim se zabranjuje otmica žena i supruga. 

Etimologiju njegova imena neki izvode iz slavenskog korijena Ladislav, a neki smatraju kako je to kovanica od dvije švedske riječi koje znače „ključ štale“ jer je dekretom iz 1279. godine zabranio velikašima i biskupima da tijekom putovanja traže besplatnu hranu i prenoćište od seljaka.

Za sada je jedino sigurno gdje kralj nije pokopan, a otkrivanje sljedećih tajni švedske povijesti možemo očekivati tek za dvije godine.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona