Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Kuća Jane Austen

Autor: Tenush

jane_2Arheolozi su pronašli ostatke kuće Steventon u kojoj je poznata spisateljica provela više od polovice svojeg života.

U britanskoj pokrajini Hampshire arheolozi su otkrili ostatke kuće u kojoj je živjela obitelj Austen od 1775. do 1801. godine. Otac poznate spisateljice, župnik po zanimanju, George Austen dobio je na korištenje župni dvor kojeg su preuredili za obiteljski život.

Dok je crkva u kojoj je Janein otac držao propovijedi ostala sačuvana, kuća je razrušena početkom 19. stoljeća nakon što se obitelj preselila u Bath zbog očevog umirovljenja.

Otkriće britanskih arheologa bitno je za britansku povijest, ali i povijest književnosti jer je kuća u kojoj je Jane Austen provela 25 godina svog života bitno utjecala na njen rad. U Steventonu je počela pisati svoja tri romana: Razum i Osjećaji, Ponos i Predrasude te Northanger Abbey.

Iako su romani završeni tek godinama nakon iseljenja iz kuće, život u Steventonu je na Jane Austen ostavio snažan pečat. Društveni život, priroda i česte kazališne predstave koje je obitelj priređivala bili su stalna inspiracija spisateljici. Većina djela je završena tek kad se obitelj vratila iz Batha u selo Chawton, blizu Winchestera. Za razliku od Steventona, ta kuća je očuvana te je danas muzej posvećen poznatoj spisateljici i nezaobilazno mjesto za svakog turista koji dođe u posjet Chawtonu.

jane_kuca

Volonteri koji rade na iskapanju Steventona nadaju se kako će ovim otkrićem dobiti bolji uvid u život spisateljice. Arheologinja Debbie Charlton izjavila je kako je glavni cilj projekta rekonstruirati prvotni izgled Steventona. Naime, iako je kuća evidentirana na lokalnoj karti početkom 19. stoljeća, postoje nesuglasice oko njena izgleda jer su crteži nekoliko umjetnika koji su prikazali kuću kontradiktorni.

Maureen Stiller, počasna tajnica Udruge Jane Austen, izražava zadovoljstvo zbog novih pronalazaka te se nada da će se ovim otkrićem popuniti rupe u životu poznate spisateljice.

Slijedeće godine, nakon završetka iskapanja, pronađeni ostaci bit će izloženi u  muzeju Willis u Basingstokeu.

 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona