Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Žrtvovani irski kralj

mjesto_iskopavanjaStručnjaci iz Irskog nacionalnog muzeja pretpostavljaju da je slučajno otkriveno tijelo staro 3000 godina, žrtvovani irski kralj iz željeznog doba.

Prvotno je tijelo pregledano na mjestu pronalaska - u močvari u okrugu Laois na granici dva antička irska kraljevstva. Stručnjaci su vjerovali da se radi o mladoj ženi i da joj je tijelo prepolovljeno. Smatrali su da se torzo raspao jer je bio umotan u kožu.

No, kada je tijelo izvađeno i ponovno pregledano, ovaj put u muzeju, shvatili su da je bilo u iskrivljenom položaju, a ono za što su držali da je kožna torba ustvari je bio muškarčev torzo.

Na tijelu su pronađene razne posjekotine koje pokazuju da je ubijen u ritualu koji je povezan s vladanjem. Stručnjak Ned Kelly iznio je nove teorije. Objasnio je kako su „irski kraljevi u antičkom periodu zamjenjivani poslije određenog vremena. Stari kralj bio bi žrtvovan, a novi se izabirao. To je povezano s irskim religijskim vjerovanjem o božanstvu Sunca (muško) i božanstvu Zemlje (žensko). Kralj je povezan sa sunčevim ciklusom – jačanjem i slabljenjem Sunca. Kralj je tako na neki način „vjenčan“ s vladavinom ili Zemljom. Božica bi starjela i slabila te je trebala novog mladog „supruga“ da bi povratila mladost, energiju i ljepotu. Zato bi starog kralja ubili i novi bi zauzeo njegovo mjesto.“

tijeloKelly je dalje izjavio: „Sva ostala trupla iz močvara pronađena su na značajnim granicama. Pošto su vjerovali da je božica sama Zemlja, stavljajući tijela i druge predmete povezane sa inauguracijom kralja po granici, davali su oblik božici.“

Detaljniji pregled trupla otkrit će činjenice o životu i statusu čovjeka, a čak bi i njegovo posljednje jelo moglo biti očuvano u želudcu. Također, stručnjaci će obratiti posebnu pozornost na njegove bradavice budući da činjenica jesu li odrezane ili ne može značiti je li muškarac bio kralj ili ne.

Kelly je objasnio: „Ljubljenje ili sisanje muških bradavica bila je gesta pokoravanja. Odstranjivanje bradavica značilo je da je kralj bio razvlašten.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona