Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Gromovi i munje!

Autor: Nea

kletvaDrevna vatrena kletva, zapisana prije otprilike 1700 godina u Antiohiji, upućena je na neobičnu adresu.

Antiohia je bila jedan od najvećih gradova rimskog Imperija na Istoku, a danas je dio Turske u blizini granice sa Sirijom.

1930ih godina u jednom bunaru pronađena je tanka olovna ploča ispisana s obje strane koja nikada nije u cijelosti prevedena. Ove godine s njenim prijevodom završio je Alexander Hollmann sa Sveučilišta u Washingtonu.

Kletva je pisana na grčkom i svojom snagom nije trebala  pogoditi ni kralja ni faraona, nego običnog prodavača voća i povrća!

U tekstu se zaziva Iao (grčko ime za Jahvea) da povrijedi čovjeka imenom Babylas – prodavača voća i povrća. Na ploči je navedeno i ime njegove majke – Dionysia «znana kao i Hesykhia«.

«O Iao, ti koji bacaš gromove i munje, udari i sputaj Babylasa prodavača voća i povrća. Kao što si udario kočije faraona tako udari i Babylasovu bezobraznost».

kletva2Hollmann kaže da je do sada preveo dosta kletvi, koje su uglavnom bile upućene gladijatorima i vozačima bojnih kola, ali se još nikad nije susreo s nekom bačenom na prodavača voća i povrća. Pošto osoba koja je uputila kletvu nije imenovana, niti kletva ima prizvuk ljubavnog razočaranja pretpostavlja se da je ona ipak rezultat poslovnog ili trgovačkog suparništva.

Babylas je bilo ime antiohiskog biskupa iz trećeg stoljeća, koji je ubijen zbog svojih kršćanskih uvjerenja te tako postao jedan od ranih kršćanskih mučenika. Ta činjenica mogla bi upućivati na to da je i prodavač možda bio kršćanin.

Isto tako, upotreba biblijskih metafora iz Starog zavjeta prvotno je nagnala Hollmanna na pomisao da je pisac kletve bio židov. Međutim, nakon proučavanja zapisa drevnih magičnih čarolija u kojima su se koristile metafore, dovela ga je do zaključka da pisac nije morao nužno pripadati židovskoj zajednici.

Hollmann kaže: „Grčka i rimska magija ponekad je znala u svoje čarolije ubacivati i židovske tekstove bez da su ih dobro poznavali. Možda je to jednostavno zbog toga što je tekst Starog zavjeta moćan, a magija se voli koristiti takvim tekstovima kao, uostalom, i moćnim imenima. To je ono što magiju čini uspješnom ili navodi ljude da misle da je tako.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona