Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Novo o srednjovjekovnom oklopu

OKLOPFrancuzi bi možda imali bolje šanse u bitci kod Agincourta da nisu nosili teške oklope, kažu istraživači.

Istraživanje objavljeno ove godine u časopisu „Proceedings of the Royal Society B“ pokazuje da su vojnici koji su nosili teške oklope u srednjem vijeku dvostruko trošili energiju. Ovo je prvi jasan eksperimentalan dokaz ograničenja vojnikovih sposobnosti tijekom nošenja srednjovjekovnog oklopa.

Naime, tijekom ratovanja u 15.stoljeću vojnici su nosili pune čelične oklope koji su težili 30-50 kg. Doktor Graham Askew sa Sveučilišta bioloških znanosti iz Leedsa kaže: „Smatramo da je nošenje ovakve vrste tereta na cijelom tijelu zahtijevalo puno više energije nego nošenje iste težine u naprtnjači. U oklopu udovi su opterećeni, što znači da treba puno više napora da bi se vojnik pomaknuo sa svakim korakom. Ako nosite naprtnjaču sva težina je na jednom mjestu i pomicanje udova je lakše. Ovo je mogao biti važan faktor koji je čak odlučivao o ishodima bitaka.“

OKLOPISPIstraživački tim uključivao je akademike sa sveučilišta iz Leedsa, Milana i Aucklanda zajedno sa stručnjacima iz muzeja Royal Armouries iz Leedsa. Naime, istraživači su radili s vrlo vještim interpretatorima borbi iz muzeja Royal Armouries koji su nosili točne replike četiri različita europska oklopa.

Izvodili su razne vježbe hodanja i trčanja tijekom kojih je mjerena potrošnja kisika s posebnim maskama za disanje dajući točnu sliku koliko energije su sudionici koristili.

Istraživanje je pokazalo da je oklop imao očit utjecaj na disanje. Umjesto dubokog disanja tijekom naprezanja, što bi radili da nisu nosili oklop, sudionici su disali plitko i brzo. „Biti umotan u uskoj ljusci od oklopa možda je vojnicima davao osjećaj sigurnosti,“ kaže doktor Federico Formenti iz sveučilišta u Aucklandu. „Ali, čim se počneš kretati u srednjovjekovnom oklopu, gubiš dah. Ovo je vjerojatno ograničavalo vojnikov način borbe.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona