Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Minojska kultura u Izraelu

palacaNedavna iskapanja, na ostacima kanaanitske palače srednjeg brončanog doba, u regiji zapadne Galileje (današnjeg Izraela) otvaraju nove spoznaje o mogućoj prisutnosti drevne minojske kulture na tim područjima.

Nalazište poznato kao Tel Kabri datira iz 19. stoljeća prije Krista što ga, uz bok Apheka i vjerojatno Megidda, svrstava među najstarija nalazišta srednjeg brončanog doba na području današnjeg Izraela. Ovo su zaključci rezultata iskapanja izvođenih između 20.12.2010. i 10.1.2011. godine.

Znakovi prisutnosti egejske kulture pojavljuju se u nešto kasnijim fazama razvoja strukture palače otprilike tijekom 17. stoljeća prije Krista. Izvještaji doktora Erica Clinea sa sveučilišta Washingtona i Assafa Yasura Landaua sa sveučilišta Haifa uključuju i ranija otkrića Kempinskog i Nieimiera.

Oni su u razdoblju od 1986. do 1993. godine na nalazištu Tel Kabri, danas identificiranom kao središte tadašnjeg kanaanitskog kraljevstva, iskopali ostatke palače. U njenoj unutrašnjosti pronašli su pod obojan u egejskom stilu kao i fragmente klasičnih egejskih minijaturnih freski. Još su tri nalazišta Bliskog istoka sadržavala elemente egejske kulture, pretežno u slikama i freskama: Tell el-Dab'a u Egiptu, Qatna u Siriji i Alalakh u Turskoj.

dijelovi_freske

Ipak, freske Tel Kabrija jedini su dokaz minojske kulture među drevnim Kanaanitima, a datirane su kao mnogo starije od onih pronađenih u Tell el-Dab'a i Qatni, otprilike jednako stare kao one u Alalakhu. Iako su vijekovi mnogo toga uništili, detaljna istraživanja pokazuju da je sasvim sigurno riječ o egejskom utjecaju.

“Ovakva tehnika slikanja na gipsanom zidu dok je još uvijek mokar tipična je egejska tehnika.“, tvrdi Cline. Na Bliskom istoku zidovi su se oslikavali nakon što bi se gips osušio. Također, Egejci su koristili strune kod povlačenja ravnih linija i noževe u ocrtavanju granica obojenih pruga što se očituje na gipsanim zidovima pronađene palače. Same freske iznimno podsjećaju na one u palači Knossos na Kreti te na kikladskom otoku Santorini.

palaca2

Tragovi utjecaja pronađeni su i u arhitekturi. Kružni strukturalni oblik (iskopan 2009. godine) s vanjske strane sjevernog zida palače,  prikazuje konfiguraciju karakterističnu za minojske konstrukcije.

Ova su otkrića relativno nova te je teško odrediti kamo će odvesti u budućnosti. „Još je mnogo toga za naučiti. Mislim da smo tek počeli grepsti po površini.“, kaže Cline.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona