Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Orion - grčki mit iz Sirije?

Autor: Tenush

statue_of_a_bull_dedicated_to_the_Greek_god_OIako se ne zna točno gdje je mit o Orionu nastao, arheološki pronalazak u rimskom hramu iz 2009. godine daje naslutiti da je legenda nastala negdje u planinama Sirije.

U planinama Younan u gradu Bloudanu nedaleko Damaska, šezdesetih godina 20. stoljeća pronađen je kip bika na kojem su istraživači uočili natpis prema kojem je statua posvećena grčkom bogu Orionu.

Orion je u mitologiji poznat iz nekoliko različitih priča. Jedna od njih govori da su bogovi Zeus, Hermes i Posejdon došli u posjet čovjeku Hyrieusu. Kako bi ih prigodno počastio, Hyrieus je ispekao bika, a bogovi su mu odlučili uzvratit uslugu i ostvariti mu želju za muškim potomkom. Kasnije rođeni sin bio je Orion.

Druga priča govori da je Orion bio sin boga mora Posejdona, te da se odlikovao iznimnom snagom i ljepotom, a zvali su ga „Lovac“ zbog njegove nenadmašive sposobnosti u lovljenju divljih zvijeri.

Jedna priča govori o tome kako se Orion zaljubio u kraljevu kćer, te ju zaveo. Kralj je naredio da oslijepe Oriona, te je on krenuo na daleki put prema istoku kako bi mu sunčeve zrake vratile vid. Nakon toga udružio se s božicom lova Artemidom.

Orion_by_BerneroIako se ne zna točno gdje je mit nastao i koji je od njih prvotni, arheološki pronalazak u rimskom hramu iz 2009. godine daje naslutiti da je legenda nastala negdje u planinama Bloudana, točnije u planini Younan, te je s vremenom dospjela i na grčko kopno gdje je uvrštena u grčki mitološki krug.

Planina Younan nalazi se 6 kilometara sjeveroistočno od Bloudana i visoka je oko 2100 metara. Na zapadnom vrhu planine pronađene su tri devastirane antičke građevine. Iskapanja na najzapadnijoj građevini otkrila su pijedestal za koji se vjeruje da je bio ili oltar za žrtvovanje, ili oznaka koja je čuvala mjesto. Smatra se da su ostaci bili dio hrama iz rimskog doba.

Istraživanja su za sada rađena samo na okolnom području zbog nemogućnosti prilaska samom centralnom objektu. Istočna struktura je datirana u bizantsko doba i vjerojatno je riječ o manastiru izgrađenom od kamenja.

Ovdje su istraživači pronašli najvažnije nalaze poput brončanih kovanica iz 4. i 5. stoljeća, željeznih i brončanih strelica, čavala i mnogih drugih metalnih artefakata. Dio planine od nedavno pripada grčkoj ortodoksalnoj patrijaršiji koja ima u planu obnoviti manastir i sagraditi novu crkvu i ostale pridružene objekte.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona