Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Suđenje vješticama

4Bilježnica stara 350 godina koja opisuje pogubljenje nevine žene zbog odnosa s đavlom objavljena je na internetu zahvaljujući biblioteci „John Ryland“, Sveučilišta Manchester.

Puritanski pisac Nehemiah Wallington zapisivao je u dnevnik svoje stavove o životu, religiji i građanskom ratu jednako kao i o suđenjima vješticama iz tog perioda. Do 1654. godine Wallington je katalogizirao 50 bilježnica, od kojih je danas poznato samo sedam.

Prošle godine, tim stručnjaka iz Centra za nasljeđe i brigu o kolekcijama (Heritage imaging and collection care), provelo je tjedan dana pokušavajući pretvoriti dnevnik u digitalni dokument.

Matthew_HopkinsWallington u njemu piše o kovenu vještica, utemeljenom u selu Manningtree koje je ujedno i dom lovca na vještice, zloglasnog i brutalnog generala Matthewa Hopkinsa.

Unutar dvije godine, Hopkins i njegov pomoćnik Stearne bili su izravno odgovorni za vješanje 112 ljudi pod optužbom za vještičarenje, mnogo više nego što je ubijeno u cijelom 16. stoljeću i oko 40 posto cjelokupnog broja smaknutih vještica između 15. i 18. stoljeća.

Obojica su se povukli s dužnosti 1647. godine i napisali knjigu o tome kako otkriti vještice i poraziti đavla. Hopkinsova knjiga „Otkriće vještica“ iznimno je utjecala na kolonije u Novoj Engleskoj, u SAD-u i njihove vlastite progone.

1645. godine Hopkins je postavljen na slučaj Elizabeth Clarke koja je, pod mučenjem, navela imena još nekoliko žena, uključujući i svoju kćer Rebeccu. Osim Rebecce koja je, nakon mučenja i optuživanja majke, pošteđena, svih 19 spomenutih žena je obješeno. Wallington je opisao slučaj u svojem dnevniku.

2

Nehemiah Wallington, kaže voditeljica Tatton Parka (jedne od četiri ustanove koje posjeduju kopiju dnevnika), bio je inteligentan radnik 17. stoljeća koji se borio sa svakodnevnim izazovima svojeg života, a u jednom si razdoblju čak pokušao oduzeti život nakon živčanog sloma.

Iako prema današnjim kriterijima prepuni zastrašujućih podataka, Wallingtonovi rukopisi vrlo su važan izvor za učenjake i znanstvenike koji izučavaju ovaj turbulentan, ali utjecajan povijesni period.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona