Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

"Ratovi ruža" i najkrvavija bitka na britanskom tlu

Autor: Tenush

pokreti_vojskePovodom 550. godišnjice bitke kod Towtona, arheolozi su izvijestili o novim otkrićima koja bi mogla osvijetliti najkrvaviju bitku u britanskoj povijesti koju je obitelj Tudor vješto zataškala.

Towton bitka, vođena za vrijeme Ratova dviju ruža, bila je jedna od najkrvavijih bitaka ikad vođenih na britanskom tlu. Iako je izbrisala jedan posto populacije s lica zemlje, većina javnosti nije upoznata s njom.

Povodom 550. godišnjice bitke, arheolozi su izašli u javnost s viješću da su 2010. godine pronašli masovnu grobnicu nastalu za vrijeme bitke kod Towtona koja je vođena 1461. godine između obitelji York i Lancaster

Lokacija je otkrivena između Saxtona i Towtona uz pomoć geofizičkih slika. Stručnjaci vjeruju da će naći ostatke nekoliko stotina poginulih vojnika. Tim Sutherland, arheolog i stručnjak za ratišta izjavio je: „Vjerujemo da ćemo pronaći 3-5 grobnih jama, odnosno masovnih grobnica koje su se nalazile na središtu bojnog polja.“

towton1

Postoji vrlo malo izvora vezanih uz bitku kod Towtona. Povjesničari vjeruju da je razlog tome uspješna propagandna kampanja obitelji Tudor koja je pokušala sakriti sve dokaze vezane uz bitku kako bi zataškali svoj neslavni poraz.

lancaster_roseBitka kod Towtona bila je vrhunac Ratova ruža i katastrofalne 40–godišnje vladavine najmlađeg engleskog kralja Henrya VI iz kuće Lancaster.

Vojske Lancastera i Yorka sukobile su se 29. ožujka 1461. godine. Procjenjuje se da je u bitci sudjelovalo 40000 do 80000 ljudi i u jednom danu, koliko je bitka trajala, poginulo je preko 20000 ljudi. Bitka se pretvorila u pravi masakr.

york_ruzaNaknadne studije ukazale su na brutalnost lancasterske vojske, te ponudile moguće dokaze o masovnim egzekucijama. Pobjednik je bio Edward od Yorka, a Henry i njegova majka Margareta pobjegli su prema Škotskoj.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona