jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Ljepotica s bradavicom na čelu

Autor: Tenush

Baka faraona Tutankamona bila je poznata po svojoj ljepoti i odvažnosti ipak najnovija istraživanja daju naslutiti da joj ten i nije bio tako savršen.

Lijepa kraljica Tiye, baka faraona Tutankamona, prema najnovijim otkrićima možda i nije u potpunosti zaslužila svoj epitet. Naime, znanstvenici su proveli istraživanja koja sugeriraju kako je imala neatraktivnu bradavicu na sredini čela.

Mumija poznata  pod nazivom „Starija  gospođa" u veljači 2010. godine DNA analizom identificirana je kao kraljice Tiye. Nakon tog otkrića, mumija je izložena u muzeju u Kairu. Nepravilnost na koži ostala bi nezamijećena da Mercedes Gonzalez, direktorice Zavoda za znanstvene studije mumija u Madridu, nije posjetila spomenuti muzej.

Nakon što je primijetila nepravilnost, Gonzales je od muzeja zatražila sliku lica mumije u visokoj rezoluciji. „Čim sam vidjela sliku, shvatila sam da se radi o verruca plana, odnosno plosnatoj bradavici“, izjavila je za medije Gonzales. Tip bradavice verruca plana je plosnata izraslina na koži, koja može biti različite boje a uzrokovana je HPV virusom. Obično se javljaju na licu, vratu i rukama.

Ipak ne slažu se svi s Gonzales. Frank Rühli, voditelj Centar za evolucijsku medicinu na Sveučilištu u Zürichu, izjavio je: "Moguće je da se radi o bradavici, ali ne možemo biti sigurni. Otvorena je i mogućnost fibroidnog tumora. Bilo bi vrlo zanimljivo kada bi uzeli uzorak mumije na histološku analizu."

mumija

Iako je izraslina na čelu mumije neosporiva, Salima Ikram, profesorica egiptologije na Sveučilištu u Kairu napominje: "Kao prvo, uopće nisam sigurna da se radi o kraljici Tiyi, a ne treba odbaciti ni ideju da je izraslina na čelu nastala tek poslije, u procesu mumifikacije."

Inače kraljica Tiya (1398. pr.K - 1338. pr.K) bila je supruga faraona Amenhotepa III., a kasnije za vladavine sina Eknatona, štovana je kao vrhovni kraljevski matrijarh. Amenhotep III iznimno je cijenio svoju ženu, o čemu svjedoče brojni spomenici koje joj je posvetio. On je bio jedan od prvih egipatskih faraona koji su svoju vlast u potpunosti dijelili sa svojim ženama. Pod Tiyinim utjecajem Amenhotep je intenzivno radio na poboljšanju odnosa Egipta s drugim zemljama.

Nakon njegove smrti Tiya je nastavila vladati Egiptom preko svog sina Eknatona, do njegova vjenčanja s Nefertiti kada se povlači iz politike i prepušta svoju ulogu novoj kraljici.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona