Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Ljepotica s bradavicom na čelu

Autor: Tenush

Baka faraona Tutankamona bila je poznata po svojoj ljepoti i odvažnosti ipak najnovija istraživanja daju naslutiti da joj ten i nije bio tako savršen.

Lijepa kraljica Tiye, baka faraona Tutankamona, prema najnovijim otkrićima možda i nije u potpunosti zaslužila svoj epitet. Naime, znanstvenici su proveli istraživanja koja sugeriraju kako je imala neatraktivnu bradavicu na sredini čela.

Mumija poznata  pod nazivom „Starija  gospođa" u veljači 2010. godine DNA analizom identificirana je kao kraljice Tiye. Nakon tog otkrića, mumija je izložena u muzeju u Kairu. Nepravilnost na koži ostala bi nezamijećena da Mercedes Gonzalez, direktorice Zavoda za znanstvene studije mumija u Madridu, nije posjetila spomenuti muzej.

Nakon što je primijetila nepravilnost, Gonzales je od muzeja zatražila sliku lica mumije u visokoj rezoluciji. „Čim sam vidjela sliku, shvatila sam da se radi o verruca plana, odnosno plosnatoj bradavici“, izjavila je za medije Gonzales. Tip bradavice verruca plana je plosnata izraslina na koži, koja može biti različite boje a uzrokovana je HPV virusom. Obično se javljaju na licu, vratu i rukama.

Ipak ne slažu se svi s Gonzales. Frank Rühli, voditelj Centar za evolucijsku medicinu na Sveučilištu u Zürichu, izjavio je: "Moguće je da se radi o bradavici, ali ne možemo biti sigurni. Otvorena je i mogućnost fibroidnog tumora. Bilo bi vrlo zanimljivo kada bi uzeli uzorak mumije na histološku analizu."

mumija

Iako je izraslina na čelu mumije neosporiva, Salima Ikram, profesorica egiptologije na Sveučilištu u Kairu napominje: "Kao prvo, uopće nisam sigurna da se radi o kraljici Tiyi, a ne treba odbaciti ni ideju da je izraslina na čelu nastala tek poslije, u procesu mumifikacije."

Inače kraljica Tiya (1398. pr.K - 1338. pr.K) bila je supruga faraona Amenhotepa III., a kasnije za vladavine sina Eknatona, štovana je kao vrhovni kraljevski matrijarh. Amenhotep III iznimno je cijenio svoju ženu, o čemu svjedoče brojni spomenici koje joj je posvetio. On je bio jedan od prvih egipatskih faraona koji su svoju vlast u potpunosti dijelili sa svojim ženama. Pod Tiyinim utjecajem Amenhotep je intenzivno radio na poboljšanju odnosa Egipta s drugim zemljama.

Nakon njegove smrti Tiya je nastavila vladati Egiptom preko svog sina Eknatona, do njegova vjenčanja s Nefertiti kada se povlači iz politike i prepušta svoju ulogu novoj kraljici.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona