Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Megazečevi

Autor: Tenush

zecUskršnji zečevi ove su godine poranili za znanstvenike koji su, istražujući španjolski otok Minorcu, naišli na fosile divovskih zečeva.

Na španjolskom otoku Minorca, znanstvenici su pronašli fosile životinja koji su pripadali najvećoj porodici zečeva, tzv. Nuralagus rex ili popularnije - „Kraljevi zečeva“.

Zečevi su težili oko 12 kilograma i bili veći od današnjih oko 6 puta. Na temelju zakrivljenih kandži koje su imali, istraživači pretpostavljaju da su divovski zečevi najvjerojatnije bili kopač koji su se hranili korijenjem i gomoljem. Na otoku su živjeli harmonično sa šišmišima, velikim puhovima i divovskim kornjačama.

zec2

kandeStarost pronađenih kostiju procjenjuje se na 5 milijuna godina, a pretpostavlja se da zečevi nisu mogli skakati te da su imali relativno male uši. „Unatoč neobičnim obilježjima, Nuralagus rex ima lubanju i zube zeca, što znači da nije upitno da se radi o posebnoj vrsti zeca“, smatra Brian Kraatz, stručnjak za evoluciju zečeva."Radi se o tipičnoj glavi zeca koja se nalazi na netipičnom zečjem tijelu."

Znanstvenici vjeruju da uzrok njihove veličine leži u „efektu otoka“, koji utječe tako da male životinje evoluiraju u velike, zbog nedostatka predatora. Taj luksuz im je dopuštao da opušteno žive i razviju se u veću i sjedalačku vrstu zečeva. Moderni zečevi su mali, brzi i imaju oštar vid kako bi lakše umakli predatorima.

"Megazečevi su bili na evolucijskom odmor", šali se Kraatz i nadodaje, "no, čini se da su se previše opustili, jer su u konačnici izumrli." Voditelj istraživanja Josep Quintana već je ranije naišao na kosti divovskih zečeva, ali u početku nije bio svjestan na kako je veliko otkriće naišao.

celjust

"Prvu kost sam našao kada sam imao 19 godina i nisam znao kome kost pripada. Mislio sam da je riječ o divovskoj kornjači!", rekao je Quintana.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona