Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Misterij "Gladi Saqqare"

Autor: abbigail

glad1Groteskna ili prelijepa? Rijetka starina ili nevjerojatna krivotvorina? Više od desetljeća Concordia Univerzitet istražuje porijeklo tajanstvene skulpture.

 Jednom je bila dio kolekcije Diniacopoulos mediteranskih antikviteta, a od 1999. godine u posjedu je Univerziteta.

Šezdeset i sedam centimetara visoko djelo u vapnencu s tragovima pigmenta prikazuje dvije gole figure s velikim glavama.

Na skulpturi se također nalaze i natpisi na neidentificiranom jeziku.

pismo

Da bi saznao više o ovoj umjetnini, direktor Specijalnih projekata i kulturalnih odnosa Concordie, Clarence Epstein, konzultirao je stručnjake s Cambridgea, te iz British Mueseuma, Brooklyn Museuma, Israel Museuma i Royal Ontario Museuma. Dosada, nijedan autoritet nije u mogućnosti utvrditi porijeklo skulpture.

“Jedan stručnjak tvrdi da kad bi se figura dokazano mogla smjestiti u razdoblje u kojem su Židovi napuštali Egipat, u tom bi slučaju ona bila jedno od najrjeđih nalaza te vrste,” kaže Epstein. “Drugi arheolog smatra da figura potječe iz predinastičkog razdoblja ili da se radi o krivotvorini.“

Švicarski povjesničar umjetnosti Jean-Jacques Fiechter smatra: “Iskusan sakupljač i znalac kao što je to Vincent Diniacopoulos, ne bi kupio ovaj artefakt, niti skupo platio njegovo dopremanje u Kanadu, da ga nije smatrao autentičnim.”

glad

Vincent i Olga Diniacopoulos, čija se kolekcija sada nalazi po muzejima i privatnim kolekcijama diljem svijeta, donijeli su ovo djelo u Kanadu. Nazvana „Glad u Saqqari“, skulptura je izložena 1950. godine u njihovoj obiteljskoj galeriji Ars Classica u  Montrealu.

Ime Saqqara odnosi se na područje nekropole drevnog Memphisa u Egiptu. No, kakve veze to područje ima sa samim djelom ili kako je dobilo upravo to ime ostaje tajna.

Pogledajte kratki film koji detaljnije prikazuje skulpturu.

 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona