Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Otkriven novi ritual skidanja mesa s ljudskih kostiju

Autor: Tenush

Na Himalajima, u Gornjem Mustangu, znanstvenici su otkrili novi posmrtni ritual, star 1500 godina.

U visokim klisurama Himalaje, u Gornjem Mustangu, znanstvenici su otkrili ostatke kostiju 27 osoba. No zbog protoka vremena i utjecaja klime, arheološki lokalitet se djelomično urušio pri ulasku istraživača.

mustang

Većina kostiju, koje su pripadale ženama, muškarcima i djeci, imale su na sebi takva obilježja i rezove koja ukazuju da je nad njima izvođen posmrtni ritual. Leševima je skinuto meso, vjerojatno metalnim nožem, a kosti su zatim pažljivo položene na drvene police.

Osim ljudskih kostiju, pronađene su i kosti koze, krave i konja koje su vjerojatno korištene kao žrtveni darovi. Ipak, cijeli ritual je i dalje obavijen misterijom.

Grobnice su pronađene u špilji na 4200 metara nadmorske visine u stijenama crvenkaste boje. Pete Athans, voditelj tima istraživača izjavio je: „Ne znamo kada su špilje izgrađene, niti tko ih je izgradio. Jedino je sigurno da su grobnice vrlo oštećene i mislimo da neće izdržati još jednu sezonu monsuna.“ Kanibalizam, kao razlog uklanjanja mesa s kostiju, je odbačen.

himalaji

Arheolog Mark Aldenderfer izjavljuje kako kanibali drugačije „obrađuju“ kosti: razbijaju ljudsku lubanju kako bi došli do mozga, a kosti slamaju radi izvlačenja moždine. Ovdje nije bilo takvih slučajeva, već su kosti tretirane s poštovanjem.

Početna DNK istraživanja ukazuju da su žrtve bile u rodu. Zbog tih saznanja, istraživači pretpostavljaju da su grobnice u špilji bile obiteljske, te da je cijela obitelj pokapana na jednom mjestu. Aldenderfer također smatra da je novopronađeni ritual poveznica između dva do sada poznata rituala: tibetanskog i zoroasterskog.

himalaji-skull

Tibetanski ritual pokopa nešto je mlađi od novootkrivenog i uključivao je rezanja leša, najčešće na vrhu planine, te izlaganje dijelova tijela lešinarima. Zoroasterski, stariji ritual, imao je svoje korijene u Perziji. Ritualom je uklanjano meso s tijela mrtvih kako bi se nahranile životinje.

Slične grobnice stare 3000 godina pronađene su i 1980. godine kada ih je nepalsko-njemački tim otkrio u špiljama, no tim žrtvama nije skinuto meso.

Godine 2009. znanstvenici su otkrili špilju s riznicama tibetanske umjetnosti, rukopisa i kostiju iz 15. stoljeća. U blizini ovog lokaliteta pronađena  je i špilja izgrađena u svrhu stanovanja. Znanstvenici smatraju da ljudi koji su ih gradili nisu znali da se u blizini nalazi grobnica. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona