Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Novo otkriće oživjelo legendu o konjima koji se znoje krvlju

Autor: Tenush

Pronalazak kostiju 80 konja iz doba kineskog cara koji je vladao prije 2000 godina, oživjelo zanimanje za drevnu kinesku legendu.

P3

Arheolozi predvođeni istraživačem Yang Wuzhanom iskopali su u Xingpingu, gradu na sjeverozapadu Kine u provinciji Shaanxi, u mauzoleju kineskog cara Wu Dija ostatke kostiju 80 konja.

akhal-tekeKosti su se nalazile u dvije žrtvene jame i pretpostavlja se da su stare oko 2000 godina. Svaka od žrtvenih jama zapravo je bila velika pećina s dvadeset manjih proširenja, a svaku od njih je „čuvao“ ratnik od terakote i dva pastuha.

Arheolozi su ostatke kostiju obradili u laboratoriju i rezultati su pokazali kako su svi konji bili odrasli i muškog spola. Sada čekaju rezultate DNA testa kojim se nadaju utvrditi kojoj su vrsti pripadali.

„Nadamo se da će nas rezultati dovesti bliže otkrivanju stoljećima stare kineske legende o konjima koji se znoje krvlju. Legenda je započela s carem Wu Dijem koji je ponudio veliku nagradu onom koji mu pronađe misteriozne čistokrvne konje koji se znoje krvlju, a viđeni su na području srednje Azije“, izvještava Yang.

101229vi

Danas su ti konji identificirani kao najstarija i najunikatnija pasmina pod imenom Akhal Teke.

Jin_Wu_DiWu Di je ostavio najstariji pisani zapis o toj vrsti u pjesmi koju je napisao za svog konja iste pasmine, a opisuje ga kao „nebeskog konja“. Vrsta tog konja poznata je po svojoj brzini i izdržljivosti, a specifična je po tome da se znoji tekućinom koja sliči krvi. Vjeruje se da je Akhal Teke konja jahao i sam Džingis Kan.

Wu Di, car zapadne Han dinastije koji je vladao od 156. do 87. godine prije Krista, bio je jedan od najpoznatijih kineskih vladara. Proširio je carstvo, centralizirao vlast, potakao proučavanje konfucionizma, te unaprijedio trgovinu otvaranjem Puta svile. Mauzolej je dao sagraditi 139. godine prije Krista.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona