Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Bostonski bordel iz 19. stoljeća

bordelBostonski "Big Dig" projekt koji je razrovao središnje gradske arterije, iznio je na vidjelo gomilu arheoloških nalaza vezanih uz bordel iz 19. stoljeća.

Pronađeni su razni predmeti koji su pripadali kurtizanama, ženama koje su za život zarađivale na marginama društva.

Skupina studenata arheologije na Bostonskom sveučilištu radi na izučavanju pronađenih artefakata i njihovoj poveznici s načinom života stanovnika jednog od bostonskih bordela.

Zgrada se nalazila u ulici Endiscott, u blizini North Enda, samo dva bloka od tadašnjeg prostitutskog kvarta. Studenti se nadaju da će uz pomoć artefakata i dokumenata iz starih gradskih arhiva dobiti uvid u svakodnevni život prostitutki koje su ondje živjele u razdoblju između 1852. i 1883. godine.

Pronađeni artefakti poput četke za kosu, lijekova, vaginalne šprice i četkice za zube dokazuju da je ovim ženama osobna higijena bila izuzetno važna. Osim tih pronađeni su i razni predmeti vezani uz duhanske proizvod.

bordel1

Vlasnica bordela bila je stanovita gospođa Lake. Kasnije se udala za doktora Padleforda koji je prepisivao lijekove zaposlenicama bordela, najvjerojatnije vezane uz spolne infekcije i pobačaje. Uz pomoć otkopanog drvenog zapečaćenog nužnika, koji se koristio tijekom 19. vijeka i prostora za otpad, te prema rekonstrukciji, utvrđeno je da je bordel bio uređen kao tipični salon srednje klase, a nudio je hranu, kockanje i posebne usluge koje su se dodatno naplaćivale.

Studentica Amanda Johnson iz arhiva je uspjela pronaći podatke o identitetu nekih od radnica bordela. Bile su to 21-godišnja Eliza Thompson iz Rhode Islanda, 22-godišnja Elina McMahon iz Vermonta i 20-godišnja Mary Colby iz Irske. Prema njenim istraživanjima, mnoge žene koje su radile kao prostitutke potjecale su iz ruralnih sredina, odakle su došle u potragu za novim prilikama.Usprkos ilegalnosti prostitucije, policajci su im često gledali kroz prste, a prema gradskim podacima, jedan je policajac i živio na posjedu Lake.

bordel2

U jednoj je bočici pronađeno „copaiba“ ulje koje se tada koristilo za rak trbuha i čireve. Studentica arheoparazitologije, Diana Gallagher, procijenila je količinu parazita u bordelu kao jednaku prosječnom domu u ono doba. Pronađene šprice pokazale su se sličnim iglama korištenim u ostalim bordelima tog razdoblja uz pomoć kojih su se ubrizgavali arsenik, merkurij i vinski ocat, za induciranje abortusa ili liječenje veneričnih oboljenja.

Profesorica Beaudry smatra da ova saznanja mijenjaju uobičajeno mišljenje da su bordeli bili mjesta prljavštine i poroka. "Otkrića pokazuju da su ove žene zarađivale za život najbolje kako su mogle."-kaže Beaudry.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona