Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Pronađena grobnica proroka Zaharije?

Autor: Tenush

U novootkrivenoj crkvi u Izraelu, arheolozi vjeruju kako su pronašli grobnicu proroka Zaharije.

Krajem siječnja ove godine, izraelski arheolozi obavijestili su javnost kako su otkrili crkvu u judejskim brdima nedaleko od Hirbet Madrasa, jugozapadno od Jeruzalema. Hirbet Madras je poznati arheološki lokalitet židovske zajednice iz rimskih vremena.

grobnica

Arheolozi vjeruju da se u novootkrivenoj crkvi, staroj oko 1500 godina, nalazi grob izraelskog proroka Zaharije. Crkva ima dobro očuvani pod ukrašen mozaicima, ispod kojeg je otkriven drugi sloj mozaika iz rimskog perioda. Mreža tunela ispod građevine navodi na zaključak da su se tu u 2. stoljeću skrivali židovski pobunjenici protiv rimske vlasti. Ono što je možda najintrigantnije je mala špilja ispod oltara do koje vode kamene stepenice. Špilja, za koju arheolozi misle da potječe iz 4. stoljeća prije nove ere, slična je onoj u koju je položeno tijelo Isusa Krista. Arheolozi se nadaju da će tamo pronaći grobnicu Zaharije, proroka koji je živio oko 500 godine prije Krista.

On pripada skupini 12 malih proroka, a njegova „Knjiga Zaharijeva“ govori o povratku Židova iz progonstva u Babilonu, kao i o dolasku Mesije. Iako još uvijek nema dokaza, arheolozi vjeruju da je pronađena crkva označena kao grob proroka na Madaba mozaik karti, pronađenoj u bizantskoj crkvi sv. Jurja u Jordanu.

Osim crkve, na arheološkom lokalitetu pronađen su i kamene posudice, kovani novac, te antička keramika. „Bez obzira na konačan ishod o istinitosti teorije, nema sumnje da se radi o izvanrednom otkriću od velike važnosti“, rekao je vođa iskopavanja Amir Ganor iz izraelskog ureda za antikvitete.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona