Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Arheolozi otkrili najstariju civilizaciju u Južnom Iranu?

Autor: Tenush

U gradu Bam, u sjevernom Iranu, skupina arheologa pronašla je ostatke drevnog grada za koji se vjeruje da je pripadao civilizaciji staroj 5000 godina.

Prilikom iskopavanja za građevinski projekt u regiji Khajeh Askar u blizini grada Bam, pronađen je novi arheološki lokalitet. Iskopani uzorci dokazuju kako je ovo nalazište za sada najstarije mjesto naseljavanja na području Irana. Pretpostavlja se da su stanovnici novopronašlog lokaliteta bili povezani i s drugim drevnim stanovnicima ovog područja kao npr. s civilizacijom Jiroft. Na žalost, prilikom iskopavanja arheološko nalazište poprilično je uništeno, no usprkos tome, znanstvenici su došli do nekoliko novih spoznaja.

gradbam

Grad Bam prije potresa 2003. godine

Analizom pronađenog keramičkog posuđa ustanovljeno je kako stanovnici nisu koristili lončarsko kolo. Osim toga, pronađena su i dva groblja koja otkrivaju različite načine pokapanja muških i ženskih tijela - jedni su pokapani u fetalnom položaju, a drugi licem prema gore. Uz tijela su pokopani i razni predmeti te je uz jedno pronađena školjka s kromatskim materijalom koja se koristila u kozmetičke svrhe.

jiroft

Inače, ranije spomenuta Jiroft civilizacija otkrivena je pokraj Halil-Rud River u provinciji Kerman 2002. godine. Od tada je odrađeno pet sezona iskopavanja pod nadzorom Yusefa Majidzadeha, što je dovelo do otkrića zigurata sagrađenog od preko 4 milijuna zemljanih opeka 2200. godine pr. Kr. Osim toga na lokalitetu su pronađeni mnogi zanimljivi artefakti te je on prozvan „arheološkim izgubljenim rajom“, dok ga sam Majidzadeh naziva „kolijevkom umjetnosti“. Mnogi znanstvenici bili su skeptični jer na lokalitetu nije pronađen niti jedan dio arhitektonske strukture, ali je ubrzo nakon toga Majidzahedov istraživački tim otkrio natpise na ziguratu koji su ušutkali skeptike.

Jiroftnatpis

Naime, pronađeni natpisi stariji su od zapisa iz doba Kutik-Inshushinaka, kralja Elama koji je živio od 2240. do 2220. godine pr. Kr., i koji je za vrijeme svoje vladavine poticao korištenje linearnog elamskog pisma kako bi se zapisivao elamski jezik. To otkriće upućuje da je novootkriveni natpis proto elamskog pisma, koje se prvi put pojavljuje u Suzi oko 2900. godine pr. Kr., povezan sa starim elamskim pismom korištenim između 2250. i 2220. godine pr. Kr.

Mnogi iranski i strani stručnjaci slažu se da je civilizacija Jiroft bila velika kao sumerska i mezopotamijska. Majidzadeh vjeruje da je Jiroft drevni grad Aratta, koji se spominje u sumerskom tekstu „Enmerkar i gospodar Aratte“, poznatog po brojnim sličnostima s biblijskim tekstom o Kuli Babilonskoj.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona