Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Antički mehanizam, znanstvenici i Lego kocke

Autor: Nea

antikythera_device_250Oko 100 godina prije nove ere Grci su napravili jedinstven mehanički uređaj, danas smatran najnaprednijim otkrivenim iz antičkog doba. Drvena kutija visoka 30 i široka 20 cm sadržavala je 30 brončanih zupčanika i služila za izuzetno precizne astronomske proračune. A tada je izgubljena u brodolomu...

Prošlo je oko 2000 godina dok 1901. mehanizam nije pronađen u brodskoj olupini kod grčkog otoka Antikythere po kojem se danas zove. Stotinu godina i pomoć rentgenskog snimanja trebali su znanstvenicima kako bi shvatili njegovu svrhu. No, dvojbe oko toga da li je mehanizam kompletna grčka zamisao i izvedba ili su ga napravili na temelju babilonskih teorija još uvijek traju. Više o samom uređaju možete pročitati ovdje.

Ranije ove godine znanstvenici su napravili točnu i potpunu repliku uređaja i to ni manje ni više nego od Lego kocaka :). Digital Science u suradnji s Nature Video snimili su kratak film koji prikazuje njegov rad te su ga prije nekoliko dana objavili na svojoj stranici. Pogledajte prošlost i sadašnjost spojene Lego kockama:

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona