Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Tko je smjestio Sizifu?

Autor: Nea
Sisyphus_-_Tiziano
Tiziano Vecelli: Sizif

Mitologija kaže da je Sizif - osnivač i kralj Efira odnosno Korinta bio sklon prijevarama, pohlepi i okrutnosti, ali i jedan od najmudrijih ljudi na svijetu. Očigledno previše mudar za svoje dobro. No, evo kako je sve počelo...

Jednog lijepog dana ugleda Sizif vrhovnog boga Zeusa kako krade Eginu, kći riječnog boga Ezopa. Naravno da nije mogao držati jezik za zubima te je tu tajnu rastrubio uokolo. Bio je svjestan da će Zeus uzvratiti pa je svojoj ženi naredio da ne prinosi nikakve žrtve bogovima nakon njegove smrti što je inače bilo uobičajeno u to vrijeme. I doista. Zeus pošalje Hada da Sizifa odvede u pakao i tamo ga okuje u lance. No, bijaše Sizif lukav te zezne Tantosa boga smrti, nagovorivši ga da sam isproba čvrstinu lanca. Tantos, nekako previše glup za jednoga boga, nasjedne tome i osta okovan, a Sizif pobježe.

Očekivano, taj potez je imao puno veće posljedice jer sve dok je Tantos bio vezan nitko nije umirao. To je poprilično iživciralo Aresa kojem uopće više nisu bili zabavni ratovi u kojima nitko nije pogibao. A nitko neće živcirati Aresa i proći nekažnjeno. Stoga Ares oslobodi Tantosa glupana i pošalje Sizifa u Tartar. Eto, padoše Sizif još niže u podrum Hadov.

No, sada tu dolazi na svoje ona fora o njegovoj ženi i prinošenju žrtve. U Hadu Sizif pronađe Perzefonu kraljicu Hada i počne joj kukati i plakati i naricati kako mu je žena okrutna i nije prinjela žrtvu bogovima povodom njegove smrti. A Perzefona kao i svaka žena padne na njegove priče o ljubavi, ženi, žrtvi te ga pusti nazad na svijet ne bi li svoju dragu naučio pameti. I naravno, prevarant poput Sizifa nije se imao namjeru više vraćati nazad u pakao.

sizifAli, bogovi su imali drugačije viđenje ostatka njegova života. I tako, vrlo brzo na njegova vrata pokuca bog Hermes te ga uljudno, onoliko koliko to bogovi mogu biti, vrati nazad u Tartar.

Naravno da su sve njegove laži i prijevare razljutile bogove do božanskih granica pa mu odrede jednu od najstrašnijih kazni, kaznu koja je još strašnija za mudre ljude kakav je bio Sizif. Osuđen je da gura veliku gromadu stijene uz planinu sve do njena vrha no, čim bi se približio vrhu, gromada bi se otkotrljala i Sizif bi uzaludno počinjao sve iznova... Cijelu vječnost...

Tko je smjestio Sizifu? Sizif, a tko drugi?!

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona