Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Skadi

Autor: Aelis

Skadi - hladnokrvna i nezavisna žena-lovac, lutala je planinama u svojim cipelama za snijeg. Duša zime, bila je puno sretnija na svojim ledenim obroncima nego u suncem obasjanim dragama. Božica lovaca i planinara, vodila je njihove skije po snijegu. Uobičajeno se prikazuje kao bijela žena na planini zajedno s vukom, njeni simboli su koplje i luk i strijele, a obučena je u krzno. 

skadi-a.gif

Skadi ili Skade (znači razaranje) dolazi iz sjevernogermanske mitologije. Bila je žena boga mora Njorda i kći ledenog diva Thiassija. Kad su asgardski bogovi ubili njezina oca jer je ukrao Idunine jabuke, Skadi se naoružala i otišla u božju utvrdu zatražiti naknadu. Odbivši ponuđeno zlato, zahtijevala je muža i obilje smijeha. Pristali su na to pod uvjetom da Skadi odabere muža samo prema njegovim stopalima. Misleći da najskladnija stopala moraju zasigurno pripadati naočitom Balderu, Odinovom sinu, Skadi odabere pa potom otkrije da je odabrala Njorda. Veselje je osigurao Loki, koji je svoja muda privezao na kozu. Budući da nijedno od njih nije moglo živjeti u domu onog drugog, Skadi i Njord su odlučili živjeti odvojeno. Ipak, njezina se veza s bogom na neko vrijeme nastavila i ona je bila ta koja je postavila otrovnu zmiju iznad Lokijeve glave kad su ga bogovi konačno zatočili u špilju. Što se tiče braka s Njordom, ipak nije potrajao. Skadi je željela stanovati gdje je živio i njen otac, na brdu Trymheim, a Njord je volio biti kraj mora, u svom dvoru Noatunu. U početku su pokušali živjeti devet noći u Trymheimu, a potom devet noći u Noatunu, no nakon devet noći na brdu, Njord je rekao:

 

Ne volim brdo
iako nisam dugo bio,
jednom devet noći;
vukova zavijanje
nije mi se svidjelo
u usporedbi s pjesmom labudova

skadi2.gif

 A Skadi mu je na to odgovorila:

Ne mogu spavati
na morskom krevetu
zbog krike ptica;
one me bude;
što dolaze izdaleka
svako jutro na more

I tako je ona otišla u svoj rodni dom, o čemu pjesma Grimnismal govori ovako:

Trymheim se zove dom
gdje stanuje Thiassi,
jedan gadni div
a sada tu Skadi živi
sjajna božanska nevjesta,
u staru očevu dvoru


Saga o Inglizima govori kako je kasnije postala Odinova žena i podarila mu mnogo djece.
Postoji pretpostavka kako je Skadi u početku bila božica lova i time parirala božicama Frigg i Freyi, no s vremenom je njezina popularnost, a time i uloga, postajala sve manja. Njeno ime se često navodi kao izvor imenu Skandinavije i Skandinavskog poluotoka.

 

 

 

 

Literatura
Arthur Cotterell: Mitologija
Skupina autora: Opća mitologija
Wikipedia

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona