jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Grčki bogovi

U ovome članku ukratko vam predstavljamo neke od najpoznatijih grčkih bogova s njihovim rimskim ekvivalentima.


Zeus - Ζεύς - Jupiter

ZeusOtricoliautor_nepoznatOtac bogova i ljudi. Bog neba, upravlja oblacima, kišom, vjetrovima, gromom i munjom. Najsnažniji i najmudriji od bogova koji vidi sve. Oružje su mu munja i štit egida. Žezlo i vrpca oko glave simboliziraju njegovu titulu kralja. Posvećeni su mu orao, hrast i vrhovi planina.

 

Hera - Ηηρα - Junona
hera_from_argos_marble_c_420_bcZeusova sestra i žena. Božica ženskog dostojanstva, zaštitnica braka i obitelji. Dijadema i žezlo simboliziraju njenu titulu kraljice. Posvećeni su joj šipak i kukavica, a žrtvena zdjelica u njenoj ruci predstavlja žrtve pri sklapanju braka.

Apolon-Απόλλον - Apolon
apollo_belvedere_c.330_bceZeusov i Letin sin. Bog sunca i svjetlosti. Sunčeve zrake odapinje kao strijele ili ih ima na sebi kao zlatan mač. Šalje, ali i liječi bolesti. Zaštitnik je pjesništva i umjetnosti, a kao bog sunca vidi sve pa je stoga i prorok. Njegov su simbol luk, strijele, tobolac i tronožac, a posvećeni su mu lovor, labud, jastreb i dupin.

Atena - Αθηνά - Minerva
Bust_Athena_Velletri_Glyptothek_Munich_213Pri rođenju je ocu Zeusu iskočila iz glave. Posjeduje dio Zeusovih moći. Nazivaju je djevičanskom božicom. Božica rata, mudrosti i znanja koja uvijek donosi spas i zdravlje. Njezini simboli su oklop, štit, koplje i kaciga. Posvećene su joj sova i maslina.

Artemida - Αρτεμις - Dijana
Head_of_Artemis_Cyrene_Antiquity_MuseumBožica mjeseca, lova i zvijeri, porođaja i svadbe. Zaštitnica stada i brodova. Ženama šalje brzu smrt, ali ih i spašava. Ona je također djevičanska božica okružena nimfama, djevojke štiti, a mladićima pribavlja čast i slavu. Simboli su joj luk i strijele s mjesečevim srpom oko glave i jelenjom kožom oko ramena. Posvećeni su joj lovački pas i sva zvjerad.

Ares - Αρης - Mars
Head_of_Ares_copy_ca._150160_CEBog rata, sin Zeusa i Here. Simbol mu je koplje, a uz njega nosi bakreni oklop, kacigu i štit. Vozi četveropreg s četiri pastuha sa zlatnim sedlima koji rigaju vatru. Poznat je po nagloj naravi. Posvećeni su mu orao, djetlić i stvinar, a najdraža mu je životinja pas.

Afrodita - Αφροδίτη - Venera
aphrodite_ca_4._century_bcKći Zeusa i Dione. Božica je ljepote, ljubavi, porođaja, plodnosti, spolnosti i brodarstva. Posvećeni su joj mirta, ruža, jabuka, golub, zec, slavuj i dupin, a simboli su ogledalo i Aresovo oružje.

 


Hermes - Ερμής - Merkur

Hermes__c.340_B.C.ESin Zeusa i Maje. Bog tjelesne i duševne okretnosti, gimnastike, putova, prolaza i vrata, pastira, glazbe i pjesništva, trgovine, lukavstva i krađe. Zaštitnik je putnika, glasnika i govornika jer je i sam bio glasnik. Simbol su mu Hermovi stupovi. Posvećena su mu sva hrvališta.

Hefest - Ηφαιστος - Vulkan
HEFESTSin Zeusa i Here. Bog vatre i kovačke vještine. Zaštitnik obrtnika, kipara, metalurga i vatre. Simboli su mu kovački čekić i kliješta. Posvećeni su mu Etna, Flegejske poljane i vulkanski otok Lemno.

 


Posejdon - Ποσειδων - Neptun

Poseidon_HeadKronov i Rein sin, Zeusov brat. Bog je mora, voda i zemljotresa. Spašava mornare. Ljudima je podario konja. Simbolizira ga trozub. Posvećeni su mu dupin, bik i konj.

Had - Αιδης - Pluton
hadZeusov brat. Bog je podzemlja. Čuva ulaz u svoje carstvo iz kojeg se nitko ne vraća. Posvećeni su mu čempres i suncokret. Pobožni ljudi ga se ne boje i nazivaju ga 'onaj koji sve dočekuje'.

 

Demetra - Δημήτηρ - Ceres
demeterBožica je zemlje i poljodjelstva. Naučila je ljude poljodjelstvu, pravu i poretku. Kad joj je Had oteo kćer zanemarila je svoje zadaće pa je Zeus odredio da joj kćer bude u gornjem svijetu samo dio godine (ljeto i proljeće) pošto je već kušala plodove nara. Posvećeni su joj govedo i svinja. Simboli su joj zublje, vijenac od klasja i maka.

Dioniz - Διόνυσος - Liber
dioniz_400Zeusov i Semelin sin. Bog svakog ploda drveta. Voli glazbu, čisti kletve, potiče na proricanje, glazbu i pjevanje. Simboli su mu koža zvjeradi, čaše, štapovi od trske obavijeni bršljanom i vinovom lozom. Njemu u čast su se odvijale komedije i tragedije. Posvećeno mu je vino i loza.

Hestija - Εστία - Vesta
Hestia_1Najstarija od tri Kronove i Reine kćeri, Zeusova sestra. Božica ognjišta i kućanstva. Reja ju je prvu rodila, a Kron posljednju povratio i zato se za nju kaže da je prva i posljednja, najvažnija i najbeznačajnija, najstarija i najmlađa.Simboli su joj velom pokrivena glava, štap i žrtvena zdjelica.

 Pan - Πάν
panSin nimfe Dripe i boga Hermesa. Bog pastira, stada, šuma i polja. Zaštitnik lovaca i prirode. Ljubitelj glazbe i najbolji plesač među bogovima. Simboli su mu siringa, štap i omorikin vijenac.

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona