Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Najavljen Midgard – kolaborativni world design projekt

Autor: Klosharr

midgard logoAko ste ikad pobliže proučavali onaj dio RPG industrije koji se tiče worldbuildinga, bilo za vlastiti gušt ili za smjernice dok ste sami gradili novi svijet za potrebe vaših avantura, onda ste vjerojatno naišli na ime Wolfgang Baur. Ukoliko niste, recimo samo ukratko da je gospodin Baur jedan od poznatih ljudi iz gaming industrije koji je svojevremeno pisao za Dungeon Magazine te bio njegov urednik. 2006. pokrenuo je Open Design, community ciljan da okupi igrače, umjetnike i dizajnere kako bi si pružali međusobnu podršku i savijete oko worldbuildinga.

Isti taj Wolfgang Baur nedavno je na Kobold Quarterly web stranicama najavio pokretanje prvog ikad kolaborativnog worldbuilding projekta koji će od samog starta imati pokroviteljstvo izdavačke kuće (u ovom slučaju to je Open Design). Kao temelj svega, uzima se Midgard – setting kojega Baur kontinuirano razvija već 5 godina u sklopu RPG kampanje koju vodi, a detalje i informacije u vezi kojega je već i ranije objavljivao na webu u vidu članaka i avantura. Uz samog Baura, sako i kravatu lead designera nose Brandon Hodge (radio na Pathfinder RPG settingu) i Jeff Grubb (njegov rezime u RPGu je toliko dug da ćemo samo spomenuti da je radio na brojnim projektima za TSR i Wizards of the Coast, pisao knjige smještene u raznim RPG settinzima te sudjelovao u razvoju Guild Wars računalne igre), a u projekt se može uključiti doslovno svatko tko kupi jedan od ponuđenih Patronage paketa.

Ukratko, kako cijela stvar funkcionira? Kao početne točke služe Baurova generalna karta svijeta i sve njegove bilješke koje je vodio u svojoj kampanji, a koje on sam dodatno produbljuje i pojašnjava kako bi svima bilo sve jasno. Od toga pa nadalje, suradnici (ili Patroni) zajednički razvijaju detalje oko svijeta, od raznih prominentnih figura, preko gradova, regija pa čak i kraljevstava, sve do panteona i pojedninih bogova. Sve to skupa će po završetku biti spojeno u jedan opširan i raznolik standalone setting. S obzirom da je setting planiran pod OGL (Open Game License), on neće biti mehanički vezan za jedan RPG sistem već prilagodljiv širem broju njih – Baur već planira u setting uključiti i mehaničku podršku za najčešće korištene sisteme (ovisno, naravno, o angažmanu suradnika oko pojedinih sistema), a zasad je u planu podrška za Pathfinder sistem te D&D 4E.

Također, Baur je najavio da će finalni produkt doći u tiskanoj softcover te PDF varijanti, dok će svi Patroni dobiti limitirane hardcover tiskane varijante (ovisno o Patronage paketu, sa ili bez autograma). Planirani izlazak gotove knjige je u neposrednoj blizini održavanja Gen Con Indy konvencije 2012. (ili čak za vrijeme održavanje iste). Detaljniji odgovori na najčešća pitanja te detalji oko Patronage paketa nalaze se na Kobold Quarterly web stranicama.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona