Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Hrvatskoj 3 nagrade za SF!

snovi_nase_stvar250Dobre vijesti stižu iz Stockholma gdje je na Euroconu u subotu 18. lipnja Hrvatska nagrađena s 3 nagrade (od ukupnih 11 nominacija) Europskog društva za znanstvenu fantastiku.

Nagradu Spirit of Dedication odnio je Ivan Mavrović u kategoriji mladog umjetnika. Istu nagradu, ali u kategoriji fanzina, dobio je Parsek – fanzin SFere. Časopis UBIQ osvojio je nagradu za najbolji časopis za znanstvenu fantastiku, a tu titulu dijeli s ruskim magazinom fantlab.ru.

Ivan Mavrović je poznat po izradi artefakata i umjetničkih predmeta od metala, bazirajući se na steampunku, a neke od njih možete pogledati na blog stranici autora, koji se u govoru zahvalio Šveđanima, SFeraKonu i kozmičkoj majci te izrazio nadu da će nastaviti surađivati sa Sferom i Sferakonom.

Parsek je za štokholmski Eurocon preveo 117. broj na engleski kao promociju prije izbora za najbolji fanzine, a kao ikonu koja ih je predstavljala odabrali su profesora Baltazara. Pritom su izjavili: “Znamo da nije baš stereotip kakvog se očekuje, ali hej… Leteće veš mašine? Kitovi koji se sanjkaju i jodlaju?“ Očito su dobro odabrali, jer najstariji fanzine na ovim prostorima prepoznat i priznat. Boris Švel, urednik Parseka je u komentaru na nagradu izjavio: „Nije to priznanje samo mom radu već i svim autorima koji su u duhu pravih pripadnika fandoma znanstvene fantastike svoje priče objavljivali u jednom tradicionalnom znanstvenofantastičnom mediju – fanzinu“. Parsek inače izlazi kvartalno, u tiskanom i online izdanju. 

UBIQ je književni časopis za znanstvenu fantastiku koji objavljuje teorijske tekstove i priče isključivo domaćih autora. Časopis izlazi od 2007. u nakladničkoj kući Mentor, dva puta godišnje, pod uredništvom Tomislava Šakića i Aleksandra Žiljaka. S obzirom da je UBIQ gotovo nekomercijalni projekt koji se financira državnom i gradskom pomoći, a kako kaže Šakić: „Distribucije jedva da ima, a svi autori pišu žanru za ljubav, i radi pisanja samog, bez honorara“, nagrada Europskog društva za znanstvenu fantastiku je došla kao zasluženo priznanje kvaliteti časopisa koji nastaje kao „čin prkosa“, da ponovno citiramo jednog od urednika. Ovo je treći put da je hrvatski časopis osvojio ovu prestižnu nagradu, a prava dva puta je nagradu odnio Sirius 1980. i 1984. Na službenoj stranici UBIQ-a možete pročitati kompletnu zahvalu oba urednika.

 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona