Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Emily Hawkins, A.I. Wood: Oceanologija

Oceanologija_Naslov knjige: Oceanologija – Istinita Priča o Putovanju Nautilusa
Autor: Emily Hawkins, A.I. Wood
Godina izdanja: 2010
Nakladnik: Planetopija
Format:  26 x 30,5 cm 
Uvez: Tvrdi
Broj stranica: 30
Prevoditelj:  Nebojša Buđanović
Jezik originala: engleski

 

Oceanologija pripada seriji ilustriranih knjiga koje je na tržištu moguće pronaći unatrag nekoliko godina. Poput Piratologije, Vampirologije, Zvjerologije i sličnih naslova, Oceanologija je dizajnirana prema istom principu, autora Emily Hawkins i A.I. Wooda, na 30 stranica u nakladi Planetopije. 

Slična naslovima serije, međutim ipak drugačija. Piratologija ili Vampirologija, Zvjerologija ili Zmajologija, u stvari su većinski temeljene na posve izmišljenom sadržaju – većina tih radova mitološkog je ili pop karaktera. Dotiče se priča iz prošlosti ili elemenata različitih baština koje se bave naslovljenim temama, i nikada studijski, već često i pogrešno, manje mitološki točno, više populistički poznato. S ovdje i ondje pokojom konkretnom, istraživačkom informacijom, upotreba im služi više mašti i zabavi, nego li doista kakvoj poučnosti, znanstvenoj ili kulturnoj.

Mada je Oceanologija jednako ograničeno istražena kao i drugi naslovi, prvenstveno namijenjena mlađima, ona se oslanja na temu romana Julesa Verna 20.000 milja pod morem, odnosno na putovanje kapetana Nemoa koje se u radnji događa. Kao rezultat, 30 ilustriranih stranica puno je korisnih podataka vezanih za stvarne pojave, uz obavezne fantazističke elemente za poticanje imaginacije i privlačenje pozornosti.

Listovi su ispunjeni kratkim dijelovima priče u obliku pisanog dnevnika, a oni čitatelja vode od prvog susreta s Nemom, kroz sve avanture, do konačnog zaključka, kao početnu premisu uzimajući njegovo putovanje kao moguće stvaran događaj. Preostali prostor na velikim listovima ispunjen je sadržajem koji možemo nazvati oceanološkim, prije svega mnoštvom geografsko-bioloških informacija, od tipova struja koje u oceanu postoje i naziva dubina i sadržaja mora do podjele akvatskih vrsti životinja, razvojnih grana bića, Darwinove evolucije i tome slično, što je ugodno iznenađenje i dobrodošla novina. Dapače, koliko u drugim dijelovima vlada mistika, toliko je ovdje prisutna činjeničnost, što potvrđuje i suradnja s dvije hrvatske oceanologinje, Nastjenjkom Supić i Milenom Mičić.

Stranice su više nego inače ispunjene pokretnim slikama, dijelovima listova, dodacima karakterističnih za ovu seriju knjiga, i ponekad je potrebno i istražiti papir da bi se otkrili novi podaci i slike. Sadržaj je podređen točnosti, ali opet nenametljiv, dok su svi njegovi elementi zaokruženi i potkrijepljeni dodatnim, prigodnim spekulacijama koji bi mlađe trebali zadržati u svijetu mašte dok istovremeno ponešto i nauče.

Može se reći, dakle, da se radi o jednom od boljih izdanja, bez obzira što je čitava serija ustvari više vizualni nego li umski doživljaj, ali knjige su ionako namijenjene mlađima, odnosno onima koje bi što takvo doista veselilo, i stoga u skladu s time preporučljive. Mada se neke druge naslove iz serije ne može predložiti u kontekstu poučnosti, Oceanologija ne ulazi u tu prosudbu.  

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona