Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Paolo Bacigalupi: The Windup Girl

windup_girl250Naslov knjige: The Windup Girl 
Autor: Paolo Bacigalupi
Godina izdanja: 2009. 
Nakladnik: Orbit
Format: 20,6x13,2 cm
Uvez: Meki 
Broj stranica: 505 str.
Prevoditelj: -
Jezik originala: engleski

Dobitnica Huga i Nebule - roman The Windup Girl - svojevrsni je amalgam odličnih Bangkoka 4, Blade Runnera, Ghost in the Shell i Neuromancera - što joj je prednost i mana. Načitaniji u polju spekulativne fikcije imat će neodređen osjećaj (obilježje za tzv. crossover fanfiction) da su im likovi, lokacije i situacije odnekud poznati. Ostali će pokupiti proverbijalno vrhnje jer je The Windup Girl (TWG) sinteza mnogih provjereno uspješnih elemenata SF-a prošlog i ovog stoljeća.

Veličanstven i miseriozan Krung Thep, nama poznatiji kao Bangkok, u kojem je radnja smještena, u knjizi ima vlastitu ulogu sa svojim specifičnim ozračjem, načinom življenja i opresivnom, sveprisutnom vrelinom. Bangkok je zahvalna pozornica za distopiju kakvu predočava TWG, jer već danas u njemu ruku pod ruku hodaju duhovi prošlosti (doslovce!) i turisti cijele planete, slonovi i najnovije tehnološke igračke, smiješak i skriven bodež, krv i šampanjac. TWG nam otvara svijet poslije globalne katastrofe koja je dijelom klimatska (topljenje polarnih kapa, promjena klime), dijelom ljudska krivica (nepromišljena genetska manipulacija), a u kojoj mega-korporacije ponovno uspostavljaju koridore radi trgovanja i profita. To je svijet gotovo bez naftnih derivata, gdje je "čista" hrana vrednija od zlata, gdje su svaka kalorija i joul energije dragocjeni, a DNA zapis živih bića je tek premetaljka za znanstvenike. Naravno, kako i sam naslov aludira, niti ljudski genom ovdje nije nedodirljiv.

Monopoli vladaju ostacima ostataka svijeta, sada sa manje skrupula i manje prepreka te kroje sudbine cijelih nacija. Tajlandskom kraljevstvu je sreća u nesreći što su imali vlastitu bazu zdravih sjemenki biljaka (seedbank) iz koje su uzgajali hranu i opstali, a koja je zapela za oko koncernima koji se bave genetskom modifikacijom i distribucijom hrane. Seedbank kojeg Tajland čuva od farang-a kroz knjigu postaje parabola ostavštine drevne kulture koja se bagatelizira i prodaje te se implicira da je opstanak Tajlanda ovisan o tome da seedbank ostane samo u njihovim rukama. Tajlandsko kraljevstvo je preživjelo jer je postavilo granice i održalo svoju suverenost koja je graničila s izolacionizmom, ali je ta autarkija neodrživa pod napadom krupnog kapitala, infiltriranih agenata monopola i novomutiranih virusa koji brišu cijele ekosustave s lica Zemlje. Da bi dodatno začinio radnju, Bacigalupi je u nju dodao i političko previranje, građanski rat, bića stvorena in vitro, izdaju, mistiku, prevrtljivu sreću, novi super virus, ludog genija, pregršt nasilja i akcije te ni više ni manje nego gargantuovsku branu koja jedina spašava Bangkokg od sudbine Atlantide.

TWG otvara niz pitanja, kao što su: "Što znači biti čovjek?", "Ima li kapitalistički svjetonazor budućnosti?" i "Jesmo li na ovoj planeti na jednosmjernom putu u propast?". Bavi se pitanjima ljudi kao pokretača evolucije, svijesti o odgovornosti za okoliš, očuvanju nacionalnog indentiteta itd. Međutim, po tome niti je originalna niti uspješnija od svojih idejnih prethodnika. Radnja nije ujednačenog tempa, što čini knjigu pomalo predugom i razočaravajućeg kraja koji se može nazvati uspješnim jedino ako je zamišljen kao početak nastavka. Knjiga je za pročitati, barem radi svoje šarade od postavki, ali nije za najviše ocjene. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona