Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Lev Grossman: Mađioničari

Autor: Tirena

madjionicariIako smo posljednjih godina zatrpani romanima o vampirima, a era Harryja Pottera i Gospodara prstenova polako pada u zaborav, još se uvijek javljaju autori koji žanr fantasyja pokušavaju oživjeti temom čarobnjaštva. Američki autor Lev Grosmann u svoj je roman Mađioničari utkao ponajbolja fantasy ostvarenja i stvorio novi svijet nalik na već dobro poznate književne protusvjetove, ali opterećen nešto ozbiljnijim egzistencijalnim temama o pripadnosti i granicama moći.

Junak romana je maturant Quentin, mladić nezadovoljan svojim životom koji se nalazi pred odlukom koji fakultet upisati i kamo usmjeriti svoj život. Nakon što iz New Yorka nevjerojatno zaluta u neobičnu školu Brakebills, saznat će da je predodređen za posve druge stvari – čarobnjaštvo. Zvuči poznato? Zamislite Harryja Pottera na fakultetu, zaokupljenog odrastanjem i pronalaženjem mjesta u svijetu, pa ćete dobiti dobru predodžbu o prvom dijelu romana. Naravno, i ovdje se u priču upleću mračne sile, no njihovo upletanje nije toliko razorno za mađioničarski svijet kao što smo do sada navikli.

Drugi dio romana odnosi se na Quentinov život nakon Brakebillsa u kojem će upasti u začarani krug alkohola i razuzdanog života. Kada se čini da će sve završiti loše, roman mijenja smjer. Quentin, koji je odrastao čitajući romane o magijskom svijetu Filoriji (neodoljivo nalik na Narniju), sada je dobio mogućnost da ju posjeti i krene putem svojih najdražih likova.

Quentin je nalik na modernog Don Quijotea koji čitajući fantasy romane i sam postaje dio magijskoga svijeta. No, taj svijet nije savršen, Lev Grossman nikada se ne predaje idealiziranju, njegovi likovi nisu tipovi, a čak je i Quentin više antijunak nego pozitivac. Kroz opisivanje nadnaravnog i uz pomalo sumornu atmosferu, autor progovara o temama važnim za život svakoga čovjeka. Boravak u Filoriji zato će se pretvoriti u katastrofu, pokazat će se da je književnost jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo te da junačke borbe i osvajanja nipošto nisu tako romantična kako se opisuje u knjigama.

Autor je tako, vjerojatno ni ne znajući, u romanu otvorio i pravu postmodernističku raspravu o odnosu fikcije i fakcije u književnom djelu. Ulaskom Quentina u književni svijet Filorije dokidaju se granice stvarnog i mogućeg i postavlja se pitanje u kojoj je mjeri moguće da književnost utječe na stvarnost.

Završetak je u logičnoj vezi s ostalim dijelom romana, nije pretenciozan, čak ni vjerojatan, a njegova otvorenost ostavlja mjesta za još neke nastavke.

Roman Mađioničari ne donose ništa novo ni stilski ni tematski, što će odmah odbiti mnoge čitatelje. No, ako ga promotrimo kao hommage dobro poznatim fantasy uspješnicama, Lev Grossman pokazao se dobrim poznavateljem žanra i poetike što je ionako najvažnije najvećim ljubiteljima fantasyja. 

 

Naslov knjige: Mađioničari
Autor: Lev Grossman
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: V.B.Z.
Format: 15,5 x 23, 5 cm
Uvez: meki 
Broj stranica: 394 str.
Prevoditelj: Marina Horkić
Jezik originala: engleski

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona