Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Rita Monaldi, Francesco Sorti: Salajeve sumnje

Autor: Tirena

Salajeve_sumnje

Naslov knjige: Salajeve sumnje
Autor: Rita Monaldi, Francesco Sorti
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Fraktura
Format: 15 x 22,5 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 365 str.
Prevoditelj: Mirna Čubranić
Jezik originala: talijanski

Bračni par Monaldi i Sorti zasigurno je napravio revoluciju u žanru povijesnog romana. Serijom knjiga o Attu Melaniju pokazali su da nije dovoljno ubaciti povijesne događaje i likove u roman da bi se nazvao povijesnim, nego je pisanje dugotrajniji proces koji iziskuje mjesece, pa i godine sjedenja u arhivama i iščitavanje povijesnih dokumenata.

Romanima Imprimatur, Secretum i Veritas detaljno su prikazali život u razdoblju baroka, pa su se sada odlučili posvetiti jednoj novoj epohi - humanizmu. Potaknuti novim literarnim zanimanjem za život i djelo Leonarda da Vincija odlučili su prikazati život ovoga genija na jedan novi i pristupačniji način.

Glavni junak romana Salajeve sumnje jest usvojeni Leonardov sin po nadimku Salaj koji s ocem dolazi u Rim pod izlikom da će Leonardo proučavati staru rimsku kulturu, no zapravo stupa u tajnu službu Valentina Borgie. Osnovni Leonardov zadatak je pronaći osobu koja širi glasine o razvratnom životu tadašnjega pape. No, ono što je zanimljivo, slučaj ne rješava on nego upravo Salaj koji je sve ono što ne biste očekivali od sina jednoga genija: njegove misli zaokupljaju samo hrana i djevojke, no, unatoč tome, otvoren um omogućit će razrješenje svih pitanja. Leonardo kao lik tako pada u drugi plan, više nije transcendentalni um kakvim smo ga zamišljali, nego običan čovjek kojeg zaokupljaju misli o antici i ponovnom oživljavanju umjetnosti Grčke i Rima.

I u ovom romanu u priču je upleten život jednoga pape, ovaj puta zloglasnoga Borgie koji već svojim imenom asocira na razvrat i pohotu, no autori će vješto dokazati da povijest kakvu poznajemo ne mora uistinu biti takvom. Zanimljivo je da je ovo prvi put da autori u svom romanu staju u obranu jednog pape jer smo u prijašnjim uracima navikli da su upravo pape pokretači zabranjene povijesti.

Čitatelji koji su upoznati s radom ovo dvoje autora nemalo će se iznenaditi stilom, pa i formom ovoga romana. Već na samom početku istaknuto je ime humanističkog autora, tvorca novele Giovannija Boccacia, koji je svojom zbirkom Dekameron promijenio sliku svjetske književnosti. Baš poput Boccaccia, Monaldi i Sorti pišu stilom koji je prepun psovki i uvreda, stilom koji je karakterističan za običan puk, tj. ljude poput Salaja. No, unatoč tome, ne služe se formom novele nego pisma pa ovaj roman možemo formalno odrediti i kao epistolarni roman.

Ako ste već čitali ovo dvoje izvrsnih autora, zaboravite sve što ste o njima znali, a ako vam je ovo prvo iščitavanje, zaboravite na predrasude i prepustite se oživljavanju zanimljivog povijesnoga razdoblja. Dobro poznavanje povijesnih okolnosti u kojemu je nastao humanizam, poznavanje ljudi i događaja, uzdižu Ritu Monaldi i Francesca Sortija na sam vrh povijesne beletristike. 

 

 


Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona