Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Michael Ende: Priča bez kraja

Autor: vedrana

 

mende.jpgNjemački pisac Michael Ende rođen je 1929. godine u alpskom skijalištu Garmisch-Partenkirchenu, u obitelji nadrealističnog slikara Edgara Endea. Slike njegova oca su u nacističkoj Njemačkoj, kao i slike mnogih drugih slikara, bile proglašene ''izopačenom umjetnošću''. U svojim pubertetskim godinama Michael se preselio u München i odrastao u poznatoj umjetničkoj četvrti Schwabingen. Dosta rano počeo je pisati pjesme i priče, a privlačilo ga je i kazalište pa je diplomirao na Kazališnoj akademiji u Münchenu i tako postao profesionalni glumac. Želio je postati dramski pisac, ali niti jedno kazalište mu nije htjelo izvoditi drame i tako je počeo pisati prozu.

Već je za svoju prvu knjigu ''Jim Gumb i strojovođa Lukas'' (Jim Knopf und Lukas, der Lokomotivführer) dobio nagradu za najbolju njemačku knjigu za mlade 1986., a isto se ponovilo i sa sljedećom njegovom knjigom, pod nazivom ''Momo'', 1973. godine. Nakon toga se Ende preselio u malo mjesto pored Rima i napisao svoje najpoznatije djelo - ''Priču bez kraja'' (zanimljivo je da piščevo prezime prevedeno na hrvatski znači upravo 'kraj'). Tim romanom postigao je svjetski uspjeh među čitateljima svih uzrasta, a već 1984. godine napravljena je i njegova filmska verzija, kao najskuplji njemački filmski projekt do tada. Kasnije su snimljena još 2 nastavka, s velikim uspjehom prihvaćena među gledateljima. Interesantno je što se sam Ende ogradio od filmske verzije svoga djela, nazvavši ju 'gigantskom melodramom kiča, biznisa, pliša i plastike'.

Osnovna tema ovoga romana jest odnos zbiljskog, 'našeg', svijeta sa izmišljenim svijetom bez kojega naš ne može i uslijed čijega gubitka postaje ''bolestan''. Ta dva svijeta povezuje mašta. No ona može i hipertrofirati i dovesti do toga da zbiljski svijet prepusti mjesto izmišljenome i nastanu pogubne posljedice, poput gubitka veze sa stvarnošću i vlastitim najbližima.

Glavni junak ''Priče bez kraja'' jest dječak po imenu Bastian Baltazar Bux koji u samu priču ulazi krađom knjige iz antikvarijata jer ga je neodoljivo privukla (vrlo poznat simptom kod blizine nekih knjiga) te se s njom sakrije na školski tavan i počinje je čitati. Knjiga koju je ukrao zove se PRIČA BEZ KRAJA.

Tu sad zaista počinje prava radnja, ulazak čitatelja u izmišljeni svijet, zemlju Fantaziju, te njeno ispreplitanje sa zbiljskim, Bastianovim svijetom. Naime, Fantazija je u velikim problemima. Nepoznata pošast hara njome i uništava ju doslovnim dematerijaliziranjem cijelih njenih dijelova koji jednostavno nestaju i ostaje samo NIŠTA. Uslijed toga, iz svih dijelova zemlje krenu glasnici kako bi za tu strašnu nevolju dojavili svojoj poglavarici, Dječjoj Carici, koja živi u čarobnoj i prelijepoj Kuli bjelokosnoj i koja je teško bolesna, kao i njena zemlja. Ona kao zadnju slamku spasa pošalje svoj moćni medaljon Auryn junaku dječaku Atreju iz Travnatog mora, povjerivši mu tako sudbinu cijele Fantazije. Atrej dobivši medaljon kreće u potragu za lijekom protiv pošasti, a pri tom traženju susreće se s brojnim čudesnim bićima, preko divovske kornjače, stravičnog pauka, kod kojega nalazi svoga budućeg suputnika, zmaja srećonošu, do sfingi, od kojih traži odgovore za svoj zadatak i za spas Fantazije. Malo po malo, sam Bastian biva uvučen u priču koju isprva samo čita, da bi nakon toga postupno počeo sudjelovati u radnji, dok napokon ne uđe potpuno u nju i krene sam doprinijeti spašavanju Fantazije tako da nadjene novo ime Dječjoj Carici i pomogne preporođenju svijeta mašte.

Kroz samu radnju romana često se kao okosnica provlači nekoliko suprotnosti. Prva i osnovna od njih jest ona između vanjskog svijeta i svijeta mašte. Zatim je tu u pitanju i suprotnost između skromnog i blago spartanski nastrojenog Atreja i samog Bastiana, koji mu je prvotno prijatelj, da bi kasnije kroz radnju njihov odnos prerastao u nešto što graniči sa mržnjom i suparništvom, do pred sam kraj. Konačno, treća suprotnost je ona između dobre Dječje Carice (tj. Čeda Mjesečevog - kako joj nadjeva ime Bastian) i njenog antipoda, opake čarobnice Xayide koja Bastiana svim silama želi zaplesti u svoju mrežu kako bi se domogla što veće moći i vlasti.

Cijeli roman sastavljen je od višeslojnih slika i metafora te tako omogućava uživanje i djeci, koja ga shvaćaju doslovno, ali i onima starijima od njih, koji na svakome koraku mogu pronaći dublje značenje u naizgled sasvim običnim mislima i radnjama. U tome i jest njegova posebna vrijednost i ljepota.

A na vama ostaje da, čitajući sami "Priču bez kraja", saznate što se zapravo dogodilo s Fantazijom, a što sa samim Bastianom i njegovim postojanjem u zbiljskom svijetu. Ovo je knjiga koja će vas neopazice vratiti u djetinjstvo, ali vam i dati mogućnost da otkrijete svoj vlastiti dublji smisao njene radnje i provjerite u kakvom je stanju vaša vlastita mašta.
    Jer, kao što na Aurynu piše, jedina zapovijed po kojoj mašta funkcionira jest ''Radi ono što želiš''!

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona