Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Top 10 knjiga fantasy i SF tematike izdanih u Hrvatskoj 2008.

Autor: Belmorn

Prošle smo godine poželjeli da 2008. bude plodnija od 2007. što se izlazaka dobrih naslova tiče, i izgleda da je ona to uistinu i bila, barem za domaće autore. No ne i onoliko koliko bismo mi to željeli, pa u 2009. ulazimo s nadom da će trend prijevoda dobrih knjiga i izdavanja domaćih autora fantasyja i SF-a i dalje rasti. Nadamo se i da ćemo jednom doživjeti desetke stvarno kvalitetnih prijevoda dobrih knjiga godišnje i isto toliko izdanih knjiga naših autora. I ove godine je prevedeno nekoliko poslastica za ljubitelje fantastike, no ono što nas posebno veseli jest to što je ove godine bilo izdano dovoljno knjiga hrvatskih autora za posebnu top listu.

Donosimo vam top 10 knjiga fantasy i SF tematike izdanih u Hrvatskoj u 2008. i zaseban top 5 knjiga hrvatskih autora fantastike. Knjige na top listama dobile su najviše glasova na javnom glasanju na Eydisu i tako se uvrstile u top liste. Nisu poredane po točnom redoslijedu jer neke od njih imaju jednak broj glasova. Na hrvatskoj top listi Zoran Krušvar daleko je ispred svih po broju glasova, čini se da na Eydisu ima puno obožavatelja. Moram napomenuti da je ''Bojno polje Istra'' Danila Brozovica također bilo uvršteno u anketu (i dobilo glasove) kako bismo vidjeli čitanost, no nije uvršteno u top listu jer je izdano krajem 2007.
Hvala svima koji su predlagali i glasali i tako pomogli izradi ove top liste.

 

Top 10 knjiga fantasy i SF tematike izdane u Hrvatskoj 2008.

LEDENI ZMAJ
George R. R. Martin

ledeni_zmaj.jpgO strašnom ledenom zmaju kojega nitko nije mogao poraziti oduvijek su se plele legende. Zemlja nad kojom bi preletio ostajala bi zaleđena i mrtva. No Adara ga se nije bojala. Adara bijaše dijete zime, rođena u dobu ledenijem nego što ga je itko, pa čak i oni najstariji, pamtio.

Adara se nije sjećala prvoga puta kad je ugledala ledenog zmaja. Činilo joj se da je u njezinu životu bio oduvijek, da ga je krajičkom oka mogla primijetiti dok bi se igrala u snijegu kad bi se sva djeca već odavno bila povukla sa strašne hladnoće. Sa četiri ga je godine prvi puta dotakla, a s pet se prvi puta popela na njegova široka ledena leđa. A zatim, jednog mirnog ljetnog dana kad je Adari bilo sedam godina, na farmu koja joj je bila dom, obrušili su se neprijateljski vatreni zmajevi sa sjevera. I jedino su ih dijete zime i ledeni zmaj što ga je volio njezin svijet mogli spasiti od potpunog uništenja. Ledeni zmaj dugo je očekivani prvijenac za djecu Georgea R. R. Martina, nagrađivanog autora serijala Pjesma leda i vatre.

PIRAMIDE
Terry Pratchett


piramide.jpgNije lako biti mlađahan faraon. Ne smiješ imati džeparac, beskrupulozne djevojke ti gule grejpfrute, a svi su uvjereni da si upravo ti odgovoran za Sunčev izlazak i zalazak i za rast žitarica. Povrh svega, Velika Piramida je upravo eksplodirala izazvavši sveopću parakozmičku nestabilnost. I, kao da to nije dovoljno, usput se moraš razračunavati s ubojicama, sfingama, ogromnim drvenim konjima, poludjelim svećenicima, filozofima, bogovima, svetim krokodilima, postrojbama mumija, poduzetnim graditeljima piramida i Hatom, bogom nezvanih gostiju s glavom lešinara.

ZVIJERI PLIŠANE
Zoran Krušvar


zvijeri-plisane.jpgDoris se odselila i za sobom ostavila sve svoje drage prijatelje iz djetinjstva - punu kutiju plišanih životinja. Kako ih ne bi
bacili, roditelji su ih odlučili pokloniti djeci svojih rođaka te su Dorisini plišanci završili u kući strave, kući koja će od milih
životinjica učiniti... ZVIJERI PLIŠANE!

RUNE
Joanne Harris


rune.jpgSedam sati u ponedjeljak izjutra, pet stotina godina nakon Smaka Svijeta, a goblini su opet rovarili po podrumu. Gazdarica gostionice Sedam spavača klela se da su to bili tek štakori, ali Maddy Smith znala je da nije tako. Samo su goblini mogli izrovati opekom potaracani pod; k tome, koliko se zna, štakori ne piju tamno pivo.
Maddy bi to mogla i znati, jer svi u selu znaju da je Maddy vještica. Točno, možda je tek kći seoskog kovača, ali rodila se s runskim znamenjem na ruci - sigurnim znakom da je u rodu s Vatrenima, Furijama, Vilin-pukom, s onim mračnim silama Starijeg doba koje Red zatire gdje stigne. Srećom po Maddy, njeno selo Malbry daleko je od očiju Reda. Daleko je od cijelog bijelog svijeta, zapravo. Da nema Jednookog, namjernika koji svakih godinu dana svrati u Malbry, Maddy ne bi ništa znala o zemljama što leže ponad doline Stronda, o starim bogovima i runama.
Sada, međutim, Jednooki ima neobičan zahtjev - želi da Maddy ode u brijeg Crvenog Konja po relikviju iz davnine. U suprotnom, mogao bi nastupiti Smak Svijeta. Ponovno...

ELRIC OD MELNIBONEA - Kronike Crnog mača 1
Michael Moorcock


elric-kronike_maca.jpgIako je Michael Moorcock jedno od najvećih još živućih imena spekulativne fantastike, čudo od djeteta, autor, kritičar, dobitnik mnoštva nagrada i očinska figura koja je iznjedrila bezbroj štovatelja, u Hrvatskoj je, osim igračima RPG-a, relativno slabo poznat. Upravo zbog toga čini se važnim na početku ovog prvog dodira s Moorcockovom najpoznatijom kreacijom reći nekoliko riječi o povijesti i neobičnom životnom putu nesretnog albina Elrica.
Elric od Melnibonea prvi se puta pojavio davne 1961. godine u noveli pod naslovom "Usnuli grad", objavljenoj u časopisu Science Fantasy br. 47. Već tada, vidjelo se da će Elric donijeti suštinsku promjenu u način kako ljudi promatraju fantasy, a osobito podžanr mača i magije. Svjesno zamišljen kao antiteza herojskome liku popularnom u fantasyju toga vremena, Elric je više i od običnog anti-junaka; on je, na određeni način, anti-anti-junak. Dovoljno je, uostalom, usporediti ga s, na primjer, najslavnijim vitlačem mačem, Conanom Roberta E. Howarda. Gdje je Conan snažan, Elric je toliko slabašan da treba lijekove ili magiju (ili oboje) kako bi uopće mogao djelovati. Gdje je Conan barbarin, sklon rješavanju problema grubom silom, Elric je često hamletovski intelektualiziran, sklon introspekciji, oklijevanju, čak bismo mogli reći jadikovanju, koje ga ne jednom dovodi u još gore nevolje.
Već u spomenutoj prvoj noveli, Moorcock je bezobzirno porušio sve klišeje žanra: kao u svakoj pravoj pustolovini, opremio je Elrica protivnikom, vjernim sljedbenikom, i ljubavnim interesom — i do kraja pripovijetke ih sve pobio. A to je bio tek početak.
Kroz dugu sagu o 428. caru Melnibonea, Moorcock je sustavno prolazio gotovo svim općim mjestima junačke fantastike, i sve ih sustavno podrivao, preokretao i prevrtao, pokazujući svima što se sve može učiniti s naizgled jednostavnim i poznatim elementima...

PRVOROĐENI - knjiga treća VREMENSKE ODISEJE
Stephen Baxter, Arthur Charles Clarke


prvorodjeni.jpgEonima, Zemlja je pod nadzorom Prvorođenih, bića starih koliko i svemir. Nakon što su u Sunčevom sustavu ispremiješali vremenska razdoblja (roman OKO VREMENA), te izazvali kasnije naglo i silovito povećanje emisije energije sa Sunca (roman OLUJA SA SUNCA), sada, u trećem romanu trilogije, Prvorođeni odlučuju uništiti ljudsku rasu. Šalju prema Zemlji napravu koja se napaja energijom širenja svemira i koja će, ne zaustavi li se, razoriti planet. Pokušaji zaustavljanja ili skretanja Q-bombe, kako je nazvana, ne uspijevaju - na djelu je ljudima potpuno nepoznata fizika. Sve dok im, neočekivano, ne priskoči u pomoć jedan svemirski saveznik koji je i sam, nekoć davno, osjetio na svojoj koži moć Prvorođenih...

RATNIK-PROROK
[Princ Ničega, knjiga druga]
 R. Scott Bakker


ratnik-prorok.jpgPred očima čarobnjaka Drusasa Achamiana Princ Ničega magijom će se običnim riječima i neobičnim djelima premetnuti u Ratnika-roroka. Achamian zna da Kellhus ne koristi čarolije, no kako njegovom novom učeniku to uspijeva?

Dok Velika Imena i ratnici Kljove svoju svetu vojnu vode sve dublje na jug, sve bliže gradu Shimehu, i putem prolaze kroz iskušenja bitaka, zaraza i žeđi, Kellhus će polako osvojiti njihova ogrubjela srca i učvrstiti poljuljanu vjeru mudrim riječima utjehe. No kada u srcu pustinje pronađe vodu, mit o Ratniku-Proroku počet će pronositi deseci tisuća sljedbenika. Samo Cnaiür, scylvendski ratnik-vojskovođa, u kostima osjeća dvoličnost Kellhusove velike igre, ali Achamian razdiran sumnjama neprestance dvoji je li Kellhus novi mesija ili samo predznak Druge Apokalipse. No izgleda da se nitko ne može oduprijeti dobroti i iskrenosti Ratnika-Proroka.

Dok pogani Fanimljani uzmiču pred naletima svete vojne, Achamian ima sve manje vremena da se odluči kome će pokloniti svoje povjerenje: nemilosrdnim naredbodavcima Mandata ili nasljedniku kralja kome se njegova čarobnjačka škola zaklela na vjernost prije dvije tisuće godina. Naravno, sve to pod uvjetom da ni Kellhusa ni njega prije toga ne ubiju špijuni Savjeta, netko od Velikih Imena ili bilo tko drugi s popisa sve brojnijih neprijatelja. A kakve će ulogu u tome imati svetica-bludnica? Ah Esmenet…

ZMAJEV ZLATNI SVITAK - Zbirka hrvatskog fantasyja
Darko Vrban (ur.), Mihela Marija Perković(ur.) , Tatjana Jambrišak (ur.)


zmajev-zlatni-svitak.jpgKad smo već kod domaćeg, jedna od stvari koju mi je netko rekao jest da Hrvati ne znaju pisati fantasy, te da priče pogotovo neće proći jer fantasy kao takav pričama ionako nije sklon. Ulovila me panika (usput budi rečeno, drugo dvoje iskusnih urednika bilo je sasvim smireno), pa se rodio Fantasy-O-Mat, prva književna radionica pisanja fantasyja u Hrvatskoj. Što me, prirodno, dovelo do problema s preciznim definiranjem žanra i do zaključka da to nije moguće, osim na par stotina stranica — fantasy je incestuozno spojen sa znanstvenom fantastikom u gotovo svakoj definiciji, a istovremeno se čini neuhvatljiviji od horrora te isto u ovom uvodniku neću ni pokušavati.
Na SFerin godišnji natječaj došlo je pedeset priča, a Tanja, Darko i ja odabrali smo ih deset. Sedam muškaraca i tri žene, a troje među njima ovdje su prvi puta: Ed Barol, Ivana Delač Horvatinčić i Gordana Kokanović-Krušelj. Iskreno, mislila sam da će većina priča biti srednjovjekovni fantasy. Valjda sam nesvjesno mislila da će se, s obzirom na to da se to najviše čita, to najviše i pisati. Prevarila sam se. l vrlo, vrlo ugodno iznenadila svježinom motiva i domaćim štihom priča. Sve ostalo o samim pričama morat ćete saznati čitajući ih. l da, ovo je prva zbirka fantasy priča u Hrvatskoj, ikad....

BAJKE BARDA BEEDLEA
J.K. Rowling


bajke_barda_beedlea.jpgSvaka od pet osebujnih priča u "Bajkama barda Beedlea" čarobna je na svoj način, ali sve čitatelju oduzimaju dah majstorskim spajanjem smiješnog i pogibeljnog.
U popratnim komentarima koje potpisuje profesor Dumbledore uživat će i bezjaci i čarobnjaci jer se među profesorovim promišljanjima o dubljem značenju bajki mogu pronaći i mnoge pikanterije o životu u Hogwartsu.
Ovu ćemo jedinstvenu magičnu knjižicu, ilustriranu crtežima autorice J. K. Rowling, s veseljem čitati još dugi niz godina.

PRASKOZORJE
Stephenie Meyer


praskozorje.jpgNaizgled, Forks je isto mjesto kao i oduvijek; kišovito, malo, zabačeno. Pod krinkom svakodnevice, međutim, krhko savezništvo dvaju plemena što tu neopaženo obitavaju već više od stoljeća dolazi na dosad najveću kušnju.

Vampirska obitelj Cullen, sastavljena od pobornika mirnog suživota svojega i ljudskog roda, sprema se za velik dan u životu Edwarda, vječnog sedamnaestogodišnjaka. Edward je pronašao družicu voljnu odreći se ukupnog ljudskog života zato što ga voli: Bellu Swan, kćer šefa mjesne policije, koja je netom maturirala i već je spremna reći ono sudbonosno "Uzimam". Brak s Edwardom za Bellu znači i mukotrpan, dugotrajan proces preobrazbe u vampiricu.

Bellina promjena prekršit će osnovni uvjet vjekovnog mira između Cullenovih i prastanovnika Forksa, indijanskog plemena Quileute. Pojedini Quileutei poprimaju obličje vukodlaka u blizini vampirske prijetnje kako bi zaštitili najbliže: trpjeli su Cullenove sve ovo vrijeme samo zato što nisu ugrozili nijedno ljudsko biće. Jacob Black, sin poglavice plemena, odrekao se i položaja vođe vučjeg čopora i svoje ljubavi prema Belli zbog općeg dobra, ali njezina skora i nepovratna promjena dovest će ga do točke pucanja…Top 5 Knjiga hrvatskih autora fantasy i SF tematike izdane u 2008.

ZVIJERI PLIŠANE
Zoran Krušvar


zvijeri-plisane.jpgDoris se odselila i za sobom ostavila sve svoje drage prijatelje iz djetinjstva - punu kutiju plišanih životinja. Kako ih ne bi
bacili, roditelji su ih odlučili pokloniti djeci svojih rođaka te su
Dorisini plišanci završili u kući strave, kući koja će od milih
životinjica učiniti... ZVIJERI PLIŠANE!

ZMAJEV ZLATNI SVITAK - Zbirka hrvatskog fantasyja
Darko Vrban (ur.), Mihela Marija Perković(ur.) , Tatjana Jambrišak (ur.)


zmajev-zlatni-svitak.jpgKad smo već kod domaćeg, jedna od stvari koju mi je netko rekao je da Hrvati ne znaju pisati fantasy, te da priče pogotovo neće proći, jer fantasy kao takav pričama ionako nije sklon. Ulovila me panika (usput budi rečeno, drugo dvoje iskusnih urednika bilo je sasvim smireno), pa se rodio Fantasy-O-Mat, prva književna radionica pisanja fantasyja u Hrvatskoj. Što me, prirodno, dovelo do problema s preciznim definiranjem žanra i do zaključka da to nije moguće, osim na par stotina stranica — fantasy je incestuozno spojen sa znanstvenom fantastikom u gotovo svakoj definiciji, a istovremeno se čini neuhvatljiviji od horrora te isto u ovom uvodniku neću ni pokušavati.
Na SFerin godišnji natječaj došlo je pedeset priča, a Tanja, Darko i ja odabrali smo ih deset. Sedam muškaraca i tri žene, a troje među njima ovdje su prvi puta: Ed Barol, Ivana Delač Horvatinčić i Gordana Kokanović-Krušelj. Iskreno, mislila sam da će većina priča biti srednjovjekovni fantasy. Valjda sam nesvjesno mislila da će se, s obzirom na to da se to najviše čita, to najviše i pisati. Prevarila sam se. l vrlo, vrlo ugodno iznenadila svježinom motiva i domaćim štihom priča. Sve ostalo o samim pričama morat ćete saznati čitajući ih. l da, ovo je prva zbirka fantasy priča u Hrvatskoj, ikad....

JADNOROG
Darko Macan


jadnorog-macan.jpg"Jadnorog" je nastavak uspješne i nagrađene knjige za djecu i mlade "Dlakovuk". Nove avanture Kosjenke, Atene i Josipe u osnovnoj školi Naruševac nastavljaju se u "Jadnorogu".

UBIQ br. 3/2008 - Književni časopis za znanstvenu fantastiku
Tomislav Šakić (ur.), Aleksandar Žiljak (ur.)


ubiq3.jpgU trećem broju književnoga časopisa za znanstvenu fantastiku UBIQ sa čak 13 novela predstavljaju se vodeći suvremeni domaći pisci znanstvene fantastike (Darko Macan, Tatjana Jambrišak, Zoran Vlahović, Dario Rukavina, Vesna Gorše, Zoran Krušvar), ali i nova imena (Sandra Obradović, Manuela Zlatar, Nada Mihaljević), pri čemu je niz novela hibridne naravi, nastao na rubu žanra pa i eksperimenta, odnosno pisan više kao "spekulativna fikcija", a manje kao tradicionalno shvaćena znanstvena fantastika. Uz to, ovaj broj donosi i "input" domaćeg fantasyja, dok se u teorijskome dijelu raspravlja o Zagorkinu SF romanu Crveni ocean te o sličnostima i razlikama vampirskog horora i špijunskog romana.

BOŽJA JEDNADŽBA
Ivan Gavran


bozja_jednadzba.jpgValovite dine slične onima u pustinji Namib pružale su se s jednog kraja horizonta do drugog. Vozio sam se već trideset i šest sati bez prekida i oči su me pekle, s naporom sam ih držao otvorenima slušajući slabašno zavijanje teledyneovog hidrazinskog motora. Vani je bilo minus šezdeset, u rijetkoj, otrovnoj atmosferi svaki zvuk gubio se na distanci jedva većoj od nekoliko metara; Yamahin terenski gmizač napredovao je polako, ali neumitno, nošen svojim golemim balonskim gumama, lagano se klateći gore i dolje oko svog središnjeg hidrauličkog zgloba, pouzdan, neuništiv. U svakom naboru njegove metalne školjke bile su nakupine sitne, fine Marsove prašine, te pošasti mrtvog, kamenitog planeta. Zrna promjera jednog mikrona prolazila su kroz zglobove odijela, kroz najfinije filtre i završavala u plućima, u mozgu, u krvi. Vozio sam već pet stotina kilometara kroz dine Olympia Planitiae i postupak je bio uvijek isti, vozilo bi uspuzalo strmom, zavjetrinskom stranom dine visoke 20 ili 30 metara, popelo bi se do njenog vrha, a zatim bi se spustilo njenom drugom stranom u udolinu. Svega 500 metara dalje dizao se novi greben, greben potpuno identične dine i cijeli postupak se ponavljao; već stotinama kilometara verao sam se valovima beskonačnog pješčanog mora i trebao sam biti blizu njegovog kraja. Blizu zimskog ruba sjeverne polarne kape, granice do koje se pružao ledeni štit Sjevernog pola...

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona