HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

Profesori Obrane od mračnih sila iz Harryja Pottera I.

Autor: Ayllwyn

quirellNakon što je profesorica Galatea Merrythought otišla u mirovinu, Tom Riddle se prijavio za profesora Obrane od mračnih sila, no ravnatelj Armando Dippet ga je odbio zbog njegove neiskusnosti. Dosta godina kasnije Tom Riddle, koji se sad predstavljao pod imenom Lord Voldemort došao je ponovno tražiti posao profesora Obrane, no ovoga puta ga je odbio ravnatelj Albus Dumbledore. Tu počinje naša priča o sedmorici Hogwartskih profesora koji se izmjenjuju kroz knjige o mladom čarobnjaku Harryju Potteru autorice J.K.Rowling, o kojem poslijednji film stiže 15. srpnja ove godine. Sedmoricu veličanstvenih i ne toliko veličanstvenih ćemo predstaviti u tri dijela kroz  dva članka.

Kada je Lord Voldemort bio odbijen od strane Dumbledorea stavio je svojevrsnu kletvu na sve buduće profesore Obrane od mračnih sila i tako onemogućio da itko od njih radi duže od godine dana. Kroz knjigu i film upoznajemo prvo profesora Quirinusa Quirella

Quirell, bivši učenik u domu Slytherina i bivši predavač Bezjačkih studija, Obranu od mračnih sila preuzeo je 1991. godine mjesto profesora Obrane. Nakon što je napravio pauzu od svog predavačkog posla i obavio put oko svijeta na kojem je navodno vidio mnoge strašne i neljudske stvari (što je kasnije pobio time da je u inozemstvu susreo osakaćenog Voldemorta kojemu je i pomogao) vraća se u Hogwarts zbunjen, mucav i plašljiv. Kao predavač Quirell nije bio nešto strašno uspješan. Predavanja su mu se temeljila na pričama o tome kako je putovao svijetom da doživi obranu od mračnih sila iz prve ruke, a kako je cijela ta priča bila zapravo lažna, učenici nisu mogli mnogo naučiti od njega. Ipak, Quirell je bio vrsni glumac. Prikriveni smrtonoša koji je kroz cijelu godinu glumio žrtvu maltretiranu od strane profesora Snapea, držao je svoju krinku prilično uvjerljivom gotovo do zadnjeg trenutka tj. do njegove smrti. Između ostalog Quirell je pod svojim turbanom skrivao lice Lorda Voldemorta, te s njegovom dušom dijelio svoje tijelo, tako da se može reći da je cijelu prvu godinu ipak sam Voldemort predavao Obranu od mračnih sila. quirell2

„Upoznao sam se s njime na svojim putovanjima po svijetu. Bio sam tad lud mladac, pun smiješnih ideja o dobru i zlu. Lord Voldemort pokazao mi je u kakvoj sam zabludi. Nema dobra i zla, postoji samo moć i oni koji su preslabi da teže za njom... Odonda ga vjerno služim, iako sam ga više puta razočarao. On mora biti samnom.“ - Quirell, Čovjek sa dva lica, Harry Potter i kamen mudraca

Quirell je umro vjerojatno od Dumbledoreove ruke, nakon što ga je Harry oslabio. Budući da je dio Voldemortove duše bio pohranjen u Quirellu, on nije mogao dotaknuti Harryja bez da mu koža izgara (zbog povezanosti Harryja i Voldemorta, pojašnjenoj u Darovima smrti). Tako slab i opečen dočekao je Dumbledorea i svoju smrt. 

Na ekranu Quirella je utjelovio Ian Hart, najpoznatiji po tome što je dva puta utjelovio Johna Lennona na velikom platnu. 

lockhartBudući da je professor Quirell umro, iduće ga je godine zamijenio ekscentrični narcis Gilderoy Lockhart, još jedan odličan glumac profesora Obrane. Lockhart je kao učenik bio smješten u domu Ravenclawa, iako ga nije krasio intelekt i talent pripisan tom Hogwartskom domu. Nakon škole, počeo je pisati knjige na temelju tuđih priča o herojskim pothvatima protiv mračnih sila, koje bi ukrao tako što bi originalnom autoru izbrisao pamćenje. Te knjige su ga učinile strašno popularnim među čarobnjačkom populacijom. Njegova narcisoidnost se vidi u tome da je učenicima kojima je predavao u Hogwartsu kao literaturu dao svojih sedam knjiga (koje su uključivale i njegovu autobiografiju).

„Ja, Gilderoy Lockhart, nositelj Merlinova velereda treće klase s lentom, ponosni član Saveza za obranu od mračnih sila i peterostruki osvajač Nagrade Vještičjeg tjednika za najčarobniji osmjeh...“ - Lochart, Gilderoy Lockhart, Harry Potter i Odaja tajni

lockhart2Lockhart je vjerojatno bio najgori profesor Obrane o kojem smo imali priliku čitati i gledati. Njegova cjelokupna prezentacija obrane od mračnih sila se svodila na priču o njemu samome, a kazne s učenicima su uključivale odgovaranje na pisma obožavatelja i postpisivanje svojih portreta. Njegova umišljenost ga je stajala glave, kada je sa neispravnim štapićem sam sebi izbrisao pamćenje i tako završio u bolnici sv. Mungo na psihijatriskom odjelu. Doduše, iako si je izbrisao pamćenje u njemu je i dalje ostala želja za slavom, pa je tako u bolnici završio svoju zadnju knjigu „Tko sam ja?“.
Lockhart je ipak zanimljiv lik, odlična alegorija za sve one koji su gladni slave i popularnosti, te pokazuje koliko to zapravo daleko može otići. 

Lockharta je na filmu utjelovio irski glumac Kenneth Branagh poznatiji po ulozi Dr. Arlissa Lovelessa u blockbusteru Wild Wild West

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona