Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Top 7 najpopularnijih tematika u nakladi fantastike 2010.

Autor: sabriel

Ove godine odlučili smo napraviti malo drugačiji top knjiga iz našeg područja.

  Naime, brojnost hrvatskih izdanja fantastike, što stranih, što domaćih pisaca, sve više raste i teško je izdvojiti samo npr. top 5 ili 10 knjiga u tekućoj godini. Stoga ćemo se ove godine prisjetiti što više knjiga uz koje smo provodili kišne dane ili sitne noćne sate, i to kroz 7 najpopularnijih tematika u fantastici 2010.

Najpopularnijih, top 7 tematika u izdanjima iz fantastičnoj književnosti u Hrvatskoj 2010. godine su:

  1.  VAMPIRI
  2.  KLASICI
  3.  ČAROBNI SVJETOVI
  4.  ANĐELI
  5.  ZMAJEVI
  6.  VILE
  7.  ČAROBNJACI

Kriterij za "popularnost" jesu broj objavljenih naslova unutar neke kategorije (tematike) i oznaka bestsellera.


1. VAMPIRI su i dalje jedni od najpopularnijih bića u ovogodišnjoj književnosti.

sookie2010. godina započela je objavljivanjem prvog romana iz serijala o Sookie Stackhouse autorice Charlaine Harris, Mrtvi do mraka. Ovdje možete pročitati recenziju cijelog serijala o telepatskoj konobarici Sookie i njezinim vezama s vampirima.  

 

breetannerMegauspješna autorica Stephanie Meyer nije se još posve oprostila sa serijalom Sumrak tako da je ove godine objavila Kratki drugi život Bree Tanner, posve mlade vampirice čiji život okončaju nemilosrdni Volturi.

 

zauvijekOve godine objavljena su i dva nastavka serijala Besmrtnici: Zauvijek i Plavi mjesec, autorice Alyson Nöel. Radnja serijala vrti se oko djevojke po imenu Ever koja nakon prometne nesreće u kojoj je izgubila čitavu obitelj stječe zanimljivu sposobnost. Može vidjeti aure ljudi i čuti njihove misli te se zbog toga zatvara od svijeta. Sve se mijenja kad upozaje novog učenika Damena Augustea koji također ima posebne sposobnosti...neukrocena

 

Ove godine su izašli četvrti, peti i šesti dio serijala Kuće Noći majke i kćeri P.C. i Kristin Cast: Neukroćena, Lovljena i Namamljena.

Nakon toga, prevedena su dva nastavka romana iz serijalaborba Vampirski dnevnici: Buđenje i Borba autorice J.L. Smith, prema kojima je snimljena istoimena serija koju su najavljivali i na našim TV ekranima. Romani prate junakinju iz malog grada Mystic Falls u ljubavnom trokutu između braće vampira Stefana i Damona.

vampakademija

 

Zadnji serijal koji se bavi vampirima objavljen je u nakladi Znanje u sklopu biblioteke Knjiga dostupna svima; radi se o Vampirskoj akademiji, a prva dva dijela serijala su Sestre po krvi i Plava krv, autorice Richelle Mead.

draculanemrtvi

 

 

Jedan od zanimljivih naslova koji nije serijal je nastavak Drakule, nazvan Drakula Nemrtvi, autora Dacrea Stokera i Iana Holta. Nastavak je objavljen 113 godina nakon originala, uz potporu Stokerovih nasljednika.

 

 

 

 

 

stupovizemlje2. KLASICI: ovaj naslov obuhvaća najvećim dijelom stare SF klasike koji su tek 2010. godine prevedeni i objavljeni u hrvatskim nakladničkim kućama. Zanimljivo je da po brojnosti gotovo sustižu "vampirsku navalu".

govornikzamrtveRadi se o klasicima kao što su Kolijevka za macu, Svemirski trgovci  i  Potopljeni svijet u nakladi Jutarnjeg lista, zatim nastavku Enderove igre Govornik za mrtve (Orson Scott Card), Sastanak sa Ramom (Arthur C. Clark) te Kapitol Dina (Frank Herbert) u nakladi Izvori.

U ovu skupinu možemo dodati jedan od najvećih bestsellera Stupovi zemlje britanskog autora Kena Folleta te Ledene opekline majstorice SF-a Lois McMaster Bujold.

 

 

 

3. ANĐELI su se vratili na velika vrata ove godine. U ovoj kategoriji možemo predstaviti ravnopravni omjer hrvatskih i sangeologijatranih autora koji su odlučili pisati o anđelima:

koprena_100Angelologija američe autorice Danielle Trussoni, Vrijeme anđela "vampirologinje" Anne Rice te dvije nove hrvatske autorice - Tina Šut s romanom Koprena te Nikolina Bevanda s romanom Vječnost.

Potičemo vas da pročitate recenziju Koprene, a recenzija Vječnosti Nikoline Bevande slijedi uskoro. 

 

 

 

4. ČAROBNI SVJETOVI i dalje zauzimaju visoku poziciju u sferama fantasy literature. Posebno nam je drago da smo dput-do-moraočekali drugi roman trilogije Zmije Nikonimora, Put do mora, spisateljice Sanje Lovrenčić.

Također, oni koji su dugo iščekivali prijevod zadnja dva dijela trilogije Fionivarska tapiserija kanadskog pisca G.G. Kaya došli su na svoje izlaskom Lutajućeg plama i Najmračnijeg puta.

lunaU ovoj se kategoriji našao i zanimljiv eksperiment Algoritma - roman Luna autora Roberta Naprte na koji je utrošeno dosta medijske promidžbe. Recenziju Lune pročitajte ovdje.

vjencanjeU ovoj kategoriji treba navesti i roman prvijenac slikara s Ugljana Tomislava Košte, Vjenčanje s vjetrom, koji je sam oslikao svoj književni uradak.

Glavni junaci priče su kamenoklesar i mornar Luka i plemkinja Jelena čija je ljubavna priča ukomponirana u onu o pomorskim sukobima carstva Dva grada i barbarskih plemena Celesona. Recenziju romana moći ćete uskoro pročitati na našem portalu.

 

 

 

temerairehr5. ZMAJEVI, čiji nam se povratak posebno svidio u obliku dva odlična serijala; Temeraire autorice Naomi Novik i Kronike Imaginaria Geographia Jamesa A. Owena.

zmajeviU Temerairu je radnja romana smještena u doba Napoleonskih ratova, a glavni junaci su britanski časnik Will Laurence i njegov zmaj Temeraire. Ove godine su objavljena prva dva dijela Zmaj Njegova Veličanstva i Prijestolje od žada.


Iz Kronika Imaginaria Geographia objavljeni su Tu su zmajevi i Potraga za Crvenim zmajem. Kronike prate avanture trojice prijatelja koji nakon smrti profesora u ruke dobivaju knjigu prepunu zemljopisnih karata drevnih i mitoloških mjesta.

 

 

6. VILE su i dalje "in" sudeći prema New York Timesovoj listi bestsellera. Tako je Mozaik knjiga prevela prvi dio krilaserijala Krila autorice Aprilynne PikeKrila su roman prvijenac i istodobno prvi roman u serijalu romana o vili Laurel koja je na misteriozan način donesena u naš svijet, a recenziju romana možete pročitati ovdje.opakoljupki 

S druge strane Algoritam uzvraća udarac prijevodom prvog od zasad 4 romana - Opako ljupki spisateljice Melisse Marr. Glavna junakinja romana jest Aislinn, tinejdžerka koja vidi vile. Njen više-manje običan život se mijenja kad Keenan, Ljetni kralj vila, zatraži njenu ruku da postane Ljetna kraljica... Preporučamo da, ako već niste, pročitate prvo poglavlje romana i uvjerite se zašto su "oni" opako ljupki. 

 

 

7. ČAROBNJACI, iako više nisu tako popularni kao u doba Harryja Pottera, pisci još ne odustaju od čarobnjačkog mcarobnjak2aterijala. 

Ove godine Algoritam je objavio drugi nastavak serijala Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela pod nazivom Čarobnjak poznatog irskog pisca Michaela Scottamadjionicari

 Početkom prosinca VBZ je objavio zanimljivu kombinaciju romana J.K. Rowling, T.J. Whitea i C.S. Lewisa, no zapravo nudi nešto novo. Radi se o romanu Mađioničari pisca i novinara Leva Grossmana. Glavni junak je briljantni maturant Quentin koji nezanimljivu svakodnevicu krati čitanjem fantasy romana o magičnoj zemlji Filoriji. Dogodit će se čudo (ili magija?) i on će otputovati u Filoriju, te postati čarobnjak.

 

 

Ovo je bio pregled najpopularnijih tematika koje smo dobili analizirajući ovogodišnje naslove. Žao nam je što nismo mogli predstaviti sve knjige budući da je bilo još dosta dobrih naslova koje zbog manjka prostora i čitljivosti članka nismo mogli uvrstiti.

Na kraju ove godine želimo vam da se ipak ne priklanjate popularnim tematikama ili trenutačnim bestsellerima - tražite one knjige koje su vama kvalitetne i zanimljive. I - želimo vam puno dobrog čitanja u 2011. godini! 

 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona