jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Ciklus fantasy članaka: Povijest fantasyja 4. dio

weird150U četvrtom članku o povijesti fantasyja predstavit ćemo rane fantasy časopise kao što je najpoznatiji Wierd  Tales te podžarnovsku podijelu ranog fantasyja na različita interesna područja. 

Opširnije...

Ciklus fantasy članaka: Povijest fantasyja 3. dio

Cottingley_Fairies_1U trećem članku o povijesti fantasyja predstavit ćemo najveće obmane, varke i nestašluke koje su pisci ranog fantasyja zakuhali, a neki od njih tim "lovačkim pričama" i povjerovali...

Opširnije...

Ciklus fantasy članaka: Povijest fantasyja 2. dio

goldendawn150

U ovom članku o povijesti fantasyja čitajte o korijenama koje rani fantasy vuče iz okultizma i spiritizma, predvođeni Hermetičkim redom Zlatnog svitanja (Golden Dawn).

Opširnije...

Ciklus fantasy članaka: Povijest fantasyja 1. dio

prerafaeliti_mala

U ciklusu fantasy članaka donosimo prvi dio velikog članka o nastanku i povijesti fantasyja, u koje će autorica prvo predstaviti korijene fantasyja - počnimo sa prerafaelitima!

Opširnije...

Ciklus fantasy članaka: Platon i Tolkien 4. dio

Autor: Veles

atlantis150Pročitajte zadnji dio članka o povezanosti Platonove filozofije i Tolkienovih djela, ovog puta saznajte kako autor povezuje legenarnu Atlantidu s Tolkienovim Silmarillionom i Gospodarom prstenova

Opširnije...

Ciklus fantasy članaka: Platon i Tolkien 3. dio

Autor: Veles

aragorn150

Stiže i treći članak koji donosi poveznicu između atenskog filozofa Platona i najvećeg fantasy pisca Tolkiena - ovog puta autor članka uspoređuje Platonovog filozofskog kralja iz Republike sa kraljem Aragornom u Gospodaru prstenova.

Opširnije...

Ciklus fantasy članaka: Platon i Tolkien 2. dio

Autor: Veles

sarumanvsgandafDonosimo drugi od tri dijela članaka u kojem autor analizira povezanost platonske filozofije sa Tolkienovim najpoznatijem djelom - Gospodarom prstenova - ovog puta uspoređuje sofista i filozofa/ Gandalfa i Sarumana. Uživajte u spoju književnosti i filozofije te komentrajte!

Opširnije...

Ciklus fantasy članaka: Platon i Tolkien 1. dio

Autor: Veles

gospodar_p150

Započinjimo sa ciklusom fantasy članaka, od kojih prvog možete pročitati usporedbu Platonovog najpozatijeg djela Republike i Tolkienovog Gospodara prstenova. Uživajte u prvom dijelu članka!

Opširnije...

Profesori Obrane od mračnih sila iz Harryja Pottera III.

Autor: Ayllwyn

snape150

Pročitajte poslijednji u nizu od tri članka o profesorima Obrane od mračnih sila iz serijala Harry Potter: Dolores Umbridge, Severus Snape i Amicus Carrow.

Opširnije...

Earwa - svijet uoči Druge apokalipse

Autor: Belmorn

bakker-crew2Kad se pisac posveti izgradnji svijeta i na njemu provede 20-ak godina, razumljivo je da smetne s uma da će budućim čitateljima sve što opisuje biti novo i strano.

R. Scott Bakker je na Eärwi, svijetu u kojem se odvija radnja njegovih knjiga o Drugoj apokalipsi, počeo raditi 80-ih, a ugledala je svjetlo dana 2004. godine s Tamom koja prethodi, prvom knjigom trilogije Princ ničega.

Opširnije...

Profesori Obrane od mračnih sila iz Harryja Pottera II.

Autor: Ayllwyn

lupin3Slijedi i drugi dio članka o profesorima Obrane od mračnih sila u serijalu knjiga o Harry Potteru, u kojem možete čitati o profesorima Lupinu i Moodyju. Alert - spojleri!

Opširnije...

Profesori Obrane od mračnih sila iz Harryja Pottera I.

Autor: Ayllwyn

lockhart

U susret zadnjem filmu Harry Pottera, pripremili smo niz od 3 zanimljiva članka koji se bave profesorima Obrane od mračnih sila, najkontroverznijeg profesorskog mjesta u Hogwartsu, notornom po nemogućnosti profesora da zadrže profesorsku poziciju duže od godinu dana... Prvi članak predstavlja Quirella i Lockharta. Alert! Članci sadrže spojlere!

Opširnije...

Top 10 fantasy knjiga desetljeća

Autor: sabriel

prstendruzinaNa početku nove dekade 21. stoljeća donosimo vam izbor 10 djela fantastike koja su obilježila ono nedavno minulo. Koje knjige sačinjavaju naš izbor? Saznajte više u članku...

Opširnije...

Život i djelo: George R.R. Martin

george-rr-martin150Ono što o njemu već niste znali, vrijeme je da saznate! Pročitajte članak o jednom od najjačih autorskih imena na fantasy sceni - Georgu R.R. Martinu.

Opširnije...

Top 7 najpopularnijih tematika u nakladi fantastike 2010.

Autor: sabriel

top_ten_booksSlijedeća u nizu naših top lista jest ona koja se bavi književnošću, no ove smo godine odlučili napraviti malo drugačiju top listu knjiga iz našeg područja...

Opširnije...

Život i djelo: August Šenoa

Autor: vedrana

senoa.jpg Pročitajte članak o životu i plodnom stvaralaštvu Augusta Šenoe, pisca koji je pisao djela pretežno povijesne tematike i koji je bio toliko značajan za hvatsku književnost da je po njemu nazvano čitavo razdoblje u književnosti, poznato i kao protorealizam.

Opširnije...

Život i djelo: H.P. Lovecraft

Autor: Belmorn

lovecraft-portrait.jpg Cthulhu, Necronomicon, R'lyeh - vjerojatno ste se sreli s jednim od ovih pojmova, ako ne u literaturi, onda barem u nekom RPG-u, stripu ili pjesmi. No, tko je uopće bio H.P. Lovecraft i kakav je njegov utjecaj na fantasy i SF žanr?

Opširnije...

Život i djelo: Frank Frazetta

Autor: Belmorn

frazetta-self-portrait.jpg Ovog je ponedjeljka preminuo fantasy i SF ilustrator Frank Frazetta. U čast njegova života i djela pripremili smo vam ovaj članak u kojem možete saznati sve o jednom od najvećih ilustratora našeg vremena.

Opširnije...

Top 10 knjiga fantasy i SF tematike izdanih u Hrvatskoj 2009.

Autor: sabriel

Čini se da do maloprije nova 2009. postaje stara, a bliži nam se "nova" nova godina, 2010. Ova "stara" 2009. bila je iznimno bogata izdanjima (a navodno je krizna), kako SF/fantasy djelima domaćih, tako i stranih pisaca. Bilo je stoga izuzetno teško od po 15-20 naslova na svakoj strani, domaćoj i inozemnoj, izabrati po samo 5 naslova, koji zajedno ulaze u naš Top 10 knjiga 2009. godine.

Opširnije...

Život i djelo: Philip Pullman

pullman.jpgSvoje najpoznatije djelo 'Njegove tamne tvari' počeo je stvarati 1993. godine, a tri godine kasnije objavljen je prvi roman iz trilogije – 'Polarno svjetlo'.

Opširnije...

Iz kategorije

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona