Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Prince of Persia

Autor: Aronys

prince_of_persia_box.jpg

Naziv: Prince of Persia
Platforme: Windows, Mac, Xbox 360, PS3
Izdavač: Ubisoft
Razvojni studio: Ubisoft Montreal
Godina: 2008.
Žanr: platformska akcijska avantura
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Windows XP SP2 ili Vista, Intel Pentium D 2.6 GHz ili AMD Athlon 64 X2 3800+, 1 GB RAM (XP), 2 GB RAM (Vista), 256 MB video RAM, pixel shader 3 podrška, 8 GB HDD, DirectX 9.0c

Poznati serijal igara o princu koji spašava princezu dobio je svoj najnoviji nastavak, čime je ušao u novu eru. Nakon trilogije Sands of Time (SoT u nastavku), ovaj novi princ daleko je drukčiji od starog. Prije svega, zato što ni nije princ. Zapravo, ne znamo mnogo o ovom novom princu (iako nije princ, zvat ću ga tako, jer se zna na kog mislim), osim što je sasvim slučajno, lutajući u pješčanoj oluji, tražeći svoju magaricu, upao u pustolovinu epskih razmjera. Dok se prošli princ borio sa samim vremenom, ovaj se bori protiv Ahrimana – boga tame. Na samom početku igre vidimo kako princ pada u kanjon, gdje s jedne litice na njega pada Elika, princeza koju proganjaju stražari, na čelu s njenim ocem – kraljem. Ona bježi od njih, zapravo se utrkujući s njima do velikog hrama koji se nalazi u prastarom, gigantskom stablu. Princ je slijedi, tražeći put van, i usput brani od stražara. Nakon što dođu do hrama, kralj se suočava s princem i iako izgubi u borbi, uspije posjeći maleno stablo u samom središtu hrama (da, stablo unutar stabla, ali eto), koje se naziva Stablo života. Stablo života je zapravo bio zatvor Ahrimana, boga tame, kojeg je tamo zatočio Ormazd, bog svjetla. Priča je zasnovana na drevnoj perzijskoj religiji zoroastrianizmu, u kojoj se spominje univerzalan bog Ahura, dok su Ahure zapravo narod u igri.

pop_slika_1.jpg Dakle, bog tame je oslobođen, no ne u potpunosti. Treba mu vremena da potpuno odbaci lance koji su ga držali svih ovih milenija. Elika zamoli princa da joj pomogne opet zatočiti boga, tako što će osloboditi njen grad od tame koja se manifestira u obliku sluzave crne tvari koju nazivaju Corruption, a koja je prekrila zemlju i nebo. Princ, šarmer i frajer kakav je u ovoj novoj igri, ne odbija poziv lijepe princeze. Vaš posao, u ulozi princa i djelomičnoj ulozi princeze, jest osloboditi grad od tame, tako što trebate magijom izliječiti plodna tla u gradu. Grad se sastoji od četiri dijela koje možete istražiti kad god želite, što govori o nelinearnosti igre, za razliku od SoT trilogije u kojoj niste imali takvu slobodu, već ste se morali kretati baš po određenim mjestima.

Iako je igra zadržala stil kretanja kao u SoT-u, zajedno sa zagonetkama, ovdje se ne borite protiv više neprijatelja, čime nas je Ubisoft približio prvim Prince of Persia igrama, u kojima ste se uglavnom borili protiv jednog neprijatelja. Također, grafički igra nije poput SoT trilogije, već ovdje sve uglavnom izgleda kao da je oslikano. Za to je zaslužna usavršena metoda cell shadinga i Prince of Persia je dosad najbolje iskoristio cell shading od svih igara. No, nemojte da vas ovo zbuni ili udalji od igre. Iako je SoT imao predivne settinge, novi Prince of Persia ima još lijepše krajolike i nije baš toliko mračan. Za engine je zaslužan Ubisoftov rad na Assassin's Creedu i prijašnja SoT trilogija. Usto, za razliku od SoT-a ovaj ima više perzijsku atmosferu, koja se očituje i u majstorskoj glazbi koja vas prati kroz igru, a mijenja se s obzirom na situaciju u kojoj se princ nalazi. Tako ćete slušati predivne umirujuće melodije kad se nalazite u izliječenom području, dok će glazba postati agresivnijom kako ćete ulaziti u zaražena područja. Kontrole su prilično jednostavne. Akrobacije poput trčanja po zidu ili penjanja po stropu mogu se izvesti samo jednom tipkom. Dodane su neke nove akrobacije poput upravo spomenutog majmunskog penjanja po stropu, koje su odlično animirane i izgledaju prilično cool. Ovdje, ako slučajno promašite pop_slika_2.jpgneku platformu ili princ ne može skočiti dovoljno daleko, možete pozvati Eliku koja vas odbaci dalje, koristeći svoju magiju. Elikina magija vam omogućava korištenje raznih plateova koji vam daju sposobnosti poput hodanja po zidu poput Spider-Mana, letenja, a neki vas obacuju u određenim smjerovima prema vašem cilju. Kad se penjete poput Spider-Mana ili kad letite, potrebno je paziti na prepreke, koje morate zaobići. Plateove i određena područja grada „otključavate“ tako što morate skupljati tzv. light seeds – lebdeće kugle svjetlosti koje Eliki osnažuju moći.

U borbi protiv neprijatelja potrebno je paziti na njegovo stanje. Određena stanja zahtjevaju određene akcije i reakcije. Primjerice, kad neprijatelj blokira, morate odmah blokirati jer će napasti. Ili se možete izmaknuti. Ili kad neprijatelja obavije plavičasta energija, jedini efektan napad je napad mačem. Oružje potrebno kod određenog napada vam zasvjetli, pa vrlo lako možete shvatiti što se od vas traži. Također, kombo napadi uz princezinu magičnu pomoć mogu biti prilično snažni i mogu oduzeti veliku količinu neprijateljeve energije, a oni se izričito moraju koristiti kad neprijatelja prekrije Corruption. Tad princ ne može napasti svojim oružjem (koje se sastoji od mača i gauntleta i to je jedino oružje koje imate tokom igre), već u tom trenutku Elika mora napasti svojom magijom da skine Corruption s neprijatelja. Princ u ovoj igri ne može umrijeti, jer kad god promašite platformu ili zid prilikom skakanja i počnete padati u svoju smrt, Elika vas spasi i vrati vas na posljednju stabilnu platformu na kojoj ste se nalazili. Usto, prilikom borbe također ne možete poginuti jer vas ona spasi, no nakon što vas spasi, neprijatelj pridobije određeni dio energije, te mu je morate opet oduzeti.

pop_slika_3.jpg Spomenuo sam četiri dijela grada, koje brane četiri bossa: Hunter, Alchemist, Concubine i Warrior. Nakon što izliječite jedan dio grada, suočavate se s bossom tog dijela. Priča govori da su svi oni nekoć zapravo bili stanovnici grada, koji su prodali svoju dušu Ahrimanu u zamjenu za moći i besmrtnosti. Princeza Elika je, kako kasnije saznajemo, također jednom umrla, no njen otac je obećao Ahrimanu da će ga osloboditi ako je vrati natrag u život. Ahriman je izvršio svoj dio pogodbe, čime je Elika dobila svoje magične moći i tako postala jedinom koja može zaustaviti Ahrimana, a na početku igre kralj izvršava svoj dio pogodbe. Također, saznajemo da je, nakon smrti njene majke, grad propao. Ljudi su otišli, njen otac se zatvorio u svoj toranj, tama još prije Ahrimanove je obavila grad. No, svjetlo u toj tami je neznanac koji je spreman učiniti sve... za određenu cijenu. U ovom slučaju, to je princeza Elika u koju se princ postepeno zaljubljuje. Dijalog između ovo dvoje nam otkriva epsku priču, a prožet je duhovitim dosjetkama princa i njegove pratilje.

pop_slika_4.jpg Iako u igri igrate s dva lika, multiplayera nažalost nema. Tako da, nakon što prođete igru, nemate mogućnost daljnjeg igranja. Usto, moram spomenuti da nemate opciju mijenjanja težine igranja, što je loša stvar jer je igra prilično lagana. Ali PoP ne bio bio to da nema nekih dodatnih sadržaja. Tako u extras izborniku postepeno (kako prolazite igru) otključavate mnoštvo ilustracija, a dodatni skinovi koje možete skinuti s neta vam omogućuju igranje s nekim drugim likovima osim princa. Tako možete skinuti skin iz Assassin's Creeda, te igrati poput assassina.

Na kraju, Prince of Persia nije igra u kojoj će vaše gejmerske sposobnosti biti stavljene na kušnju, već je ovdje da se zabavite. Likovi i priča će vam se postepeno uvući u srce i na kraju ćete zasigurno htjeti još.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona