Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Silent Hill 6

SH0601

Silent Hill: Homecoming šesti je naslov u nizu poznate survival horror franšize, izašao 2008. godine. Na njemu je radio Double Helix, prvi ne-japanski tim pod odobrenjem Konamija, i prva je u nizu izašla za Playstation 3, Xbox 360 i Microsoft Windows zajedno.

Radnja započinje stavljajući igrača u ulogu Alexa Shepherda, mladog vojnika koji se nađe privezan za medicinski krevet i guran kroz mračne prostore gdje se nad ljudima vrše eksperimenti. Nakon što se uspijeva osloboditi Alex nastoji pobjeći, ali onda opaža svog mlađeg brata, Joshuu, i zastaje pomoći mu. Nakon što Joshua od njega pobjegne Alex kreće za njim, prekasno shvaćajući da je sve što ga okružuje podla maska.

Šesti nastavak ima pozitivnih koliko negativnih aspekata. Skepsa koja je od početka okruživala razvoj naslova, čim se saznalo za developera, u mnogočemu je bila opravdana, iako ne onoliko koliko bi tvrdokorniji sljedbenici htjeli. Najradikalnija promjena dogodila se ondje gdje se to najmanje željelo, u prezentaciji. Gameplay je posve pogurnut prema akcijskom aspektu po cijenu atmosfere i inteligentnosti, što je za sobom povuklo niz promjena.

Prva od promjena tiče se borbe. Uz normal i hard opcije, naglasak je označen. Kreature su u ovom naslovu snažne, brze i smrtonosne, te ih se u igri nalazi mnogo više nego u proteklim naslovima i pritom ne ostavljaju igrača na miru. Za razliku od Origins, u kojem bi se od većine moglo pobjeći, ovdje su sva bića iznimno tjelesno sposobna i nikada ne prestaju u potjeri te često napadaju u parovima. Homecoming ima kompleksniju mehaniku borbe koja se sastoji od blokiranja, izmicanja, dva tipa napada, te posebnih triggera. Kreature napadaju sa svime što imaju, a anatomski su oblikovane tako da različite kombinacije napada različito funkcioniraju. Za razliku od proteklih igara u kojima igrač uglavnom nema nekih problema s njima, ovdje je to drugačije. Pumpat će adrenalin, pumpat će živci.

SH0602

Ali tu je i do detalja. Svaka kreatura ima posebne metode kojima se kreće, brani i napada. Također, developeri su unaprijed računali gdje bi igrač mogao imati problema s borbom, i upravo su ondje, s ciljem i svrhom, postavili kreature, tako da se mnogo njih aktivira skriptom. Alex, s druge strane, nema automatsko ciljanje kao protekli likovi, metoda izmjene opreme podosta je zakomplicirana, a osim što su Health predmeti iznimno šparni, ne može nositi svo streljivo koje sakupi tako da je njihov iznos uvijek malen (8-15 metaka) i ograničen, uz to što na nekoliko mjesta u igri Alex izgubi sva oružja i kreće ispočetka. Kreature također imaju posebne napade koji zahtijevaju od igrača da pritišće određene kombinacije, te one često završavaju fatalno. Gotovo je sigurno da će se igrač nagledati više Game Overa nego sa svim proteklim naslovima zajedno, stoga će nekima borba ići veoma na živce, ali drugima bi se nova agresivnost trebala svidjeti. Ako ništa drugo, specifičnost je bosseva što su jako veliki, zanimljivi i nelaki za ubiti, pa se tek za Homecoming može reći da doista predstavlja izazov.

Nažalost, koliko je borba unaprijeđena, toliko pate druga dva aspekta, naročito istraživanje. Zbog borbi većina će se prije odlučiti na izbjegavanje nego konfrontaciju, provodeći dobar dio igre u trčanju. S druge strane, sama sloboda kretanja, naročito gradom, znatno je smanjena, pa se niti ne isplati. Igra zapravo predviđa da igrač ne istražuje, no barem su u standardnu Silent Hill linearnost unijeli sitne interaktivne elemente poput preskakanja, puzanja, cijepanja zatvorenih vrata i šuljanja, što stvara osjećaj raznovrsnosti i djeluje kao da igrač i radi nešto više od šetuckanja. Alex se također češće vraća na već posjećena mjesta, pa se oblikuje povezanost s okolinom.

SH0603

Veći je problem suhoparnost dizajna. Uz rijetko zanimljiv detalj, u vidu vizualno-auditivne kreativnosti Homecoming je uz The Room najslabiji rad, kreiran dobrim dijelom po uzoru na Silent Hill film i zbog toga se na mnogo načina više čini mystery igrom nego li survival horror. Također, kroz igru je moguće pronaći nekoliko tipično američkih indolentnosti koje bi picajzlama mogle pojesti živce. S time u paketu, kreativnost zagonetki također je ispod svake razine i zasnivaju se na tipovima zagonetki koje smo od malih nogu vidjeli stotine puta. To ne znači da će biti riješene za minutu, ali naprosto nemaju intrige.

Ono možda najvažnije tiče se izvrsnog koncepta priče i izvrsno sročene radnje koja uz Alexa puno više upliće druge likove, pa je Homecoming zapravo prva igra u kojoj igrač i drugi likovi kooperativno surađuju u probijanju kroz prokletstvo koje okružuje Silent Hill. Prateći radnju, mijenja se i princip prohoda, s njime različite lokacije, s njima različite kretnje kroz okolinu i kreature, kooperacije likova i Alexove odluke, stoga se, koliko bio kratak, Homecoming zapravo postavlja kao najdinamičniji u serijalu, i time na svoj način zabavan. Priča kao misterij nije ništa slabija od drugih, dapače, prilično je dobro zamišljena i ispričana, ali ne pripada izvornoj trojci koja je osim glavne radnje pripovijedala psihologiju i kozmologiju Silent Hilla, tako da se i ovaj naslov ponovno više bavi s kultom nego li sa Silent Hillom.

SH0604

Nažalost, većina će igrača poludjeti prije kraja, zahvaljujući konzolitisu i nesposobnosti developera da u četiri godine naprave igru koja nije bugovita i koja nije tako bezobrazno lijeno portana na računalo. Uz najgori fenomen nestajanja saveova, igra ima probleme s grafičkim renderingom i reakcijama kontrola. Sve je to na konzolama podnošljivo, ali na računalu je katastrofalno. I najnovijim konfiguracijama moglo bi se dogoditi da dožive nestajanje tekstura, grozne reakcije kontrola, raspadnut audio i užasan pad frameratea tijekom cijele igre. Opcije podešavanja svedene su na minimum, ne ostavljajući puno izbora, pa je tako Homecoming jedan od najužasnijih portova na PC uopće, ne samo u kontekstu Silent Hilla. Također, od grafičkih drivera do grafičkih drivera iskustva su posve različita te ne postoji nikakva podrška koja bi igračima mogla pomoći. Naiđu li na ove zaista problematične prepreke, samo će najizdržljiviji imati volje borbu koja traje 30 sekundi voditi 5 minuta s crno-bijelo obojenim glavnim likom prethodnim loadingom kutka sobe od deset minuta.

Podveden pod zaključak, Homecoming je onoliko slabašan naslov koliko se mjesto rada iz specifičnog Japana pomaknulo u specifičnu Ameriku, ali daleko od toga da je suviše oštećen ili nedostojan serijala. Dapače, po sebi je u mnogo toga znatno bolji od npr. The Room koji je projekt izvornog Team Silenta, ali na svoj način i od bilo kojeg drugog dijela. No u sumi, naprosto, neinspirativni dizajn, kontrole i tehnička nedovršenost bacaju ga natrag.

SH0605

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona