Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Baldur's Gate II

screenshot_ui_firgraagNaziv: Baldur's Gate II - Shadows of Amn
Platforme: Windows, Mac
Izdavač: Interplay
Razvojni studio: BioWare
Godina
: 2000.
Žanr
: RPG
Multiplayer
: da, kooperativni za do šest igrača
Minimalna konfiguracija: 200 MHz CPU, 32 MB RAM, 4 MB video RAM, DirectX 7.0, 800 MB HDD, Windows 95 ili Mac OS X

Baldur's Gate II – Shadows of Amn je BioWareov RPG iz 2000. godine, izravni nastavak uspješnog prvog Baldur's Gatea. Kao i prethodnik, Shadows of Amn je temeljen na mehanici AD&D pen and paper RPG-a, njegov setting je Forgotten Realms, najpopularniji setting za D&D, a koristi Infinity, engine svih klasičnih  BioWareovih D&D RPG-ova.

Radnja Shadows of Amn nastavlja se na radnju iz Baldur's Gatea, točnije nekoliko mjeseci kasnije. Kao heroj iz prvog dijela, glavni lik budi se u podzemnom kompleksu gdje su on i prijatelji-suborci dulje vrijeme zadržani. Nepoznati mag izvodi na njima eksperimente, a igra počinje kada netko napadne kompleks. Pojavljuje se Imoen (poznata još iz prvog dijela) i oslobađa igrača. U načelu bez i jedne ideje o tome što se događa, pogotovo ako se Baldur's Gate II igra prije Baldur's Gate, igrač se izvlači iz kompleksa i pojavljuje u gradu Athkatla, gdje se susreće sa svojim mučiteljem Irenicusom i redom čarobnjaka koji love ilegalne korisnike magije. Imoen i Irenicus  su odvedeni, a pred igračem stoji svijet Shadows of Amna te niz dilema koje mora razriješiti, još uvijek bez ideje o tome što se uopće događa i zašto.

screenshot_skullcaveNalik tadašnjem čitavom serijalu  BioWareovih D&D RPG-ova, Infinity engine koji igra koristi znači prepoznatljiv sustav kreacije lika, korištenja menija i kretanja svijetom za iskusne, odnosno pristupačan i bogat sustav za nove igrače. Koriste se unaprijeđena pravila druge edicije AD&D igre s pojačanim opcijama kreacije likova, pa tako prije početka avanture igrač kreira glavnog lika, protagonista. Bira spol, jednu od sedam rasa, jednu od dvanaest klasa i njihovih podklasa, moralnu orijentaciju (alignment), sposobnosti i vještine ovisno o odabiru klase i rase te određuje izgled lika, njegov portret i glas koji ga predstavlja, gdje igrač može odabrati između predloženih, ali može unijeti i svoje. Također je ponuđena mogućnost importiranja likova iz prošlih avantura, što uključuje avanture ovog naslova ili avanture prvog Baldur's Gatea. S obzirom da se ne radi samo o čistom AD&D sustavu nego je isti specifično prilagođen Balduru, iako igra tijekom kreacije nudi dobar izvor informacija, neupoznati igrači trebati će vremena dok se snađu, što između ostalog znači i zahtjevniju borbu. S druge strane, oni upoznati bilo s PC serijalima bilo sa samim AD&D neće imati problema s razumijevanjem, već će ih prije svega zadovoljiti unaprjeđenje opcija likova i borbe. Vrijedi spomenuti, iako je igra namijenjena za singleplayer prvenstveno, postoji i multiplayer opcija, koja se pak može iskoristiti za kreiranje vlastitog tima likova. Međutim, s obzirom da je krucijalan dio čitave poante igre radnja i likovi koji naknadno dolaze u kontakt s igračem, ova mogućnost ne preporuča se za prvi put.

screenshot_inventoryIgra je zadržala Infinity dizajn menija i mape, što znači da je ekran podijeljen na četiri zone. U lijevom stupcu može se pristupiti mapi i opcijama uređivanja, dnevniku u koji se bilježi radnja, općem pregledu pojedinog lika gdje je moguće uređenje njegovih postavki i ponašanja u borbi, pregledu njegova inventorija, pregledu magija, opciji spavanja i pristup opcijama igre. S desne strane preglednik je likova koji sudjeluju u avanturi i njihova aktivnog statusa, a ispod glavnog prozora gdje igrač vrši interakciju sa svijetom nalaze se taktičke i interaktivne opcije za svijet, te malen informativni prozor koji bilježi sve aktivnosti koje se događaju na ekranu. Zbog unaprijeđenog dizajna i veće rezolucije svijet je pregledniji, pokriva se više prostora i općenito se lakše kretati nego u prvom nastavku.

Odmah na početku moguće je primijetiti da u Baldur's Gate II igrač ne kreće od prve razine, već najmanje šeste jer se ponaša kao doslovan nastavak. Iz perspektive priče, igračev lik je prošao put Baldur's Gatea. U vrijeme BioWareove D&D dominacije ovakva je shema imala značajan utjecaj na opći doživljaj igre. U svakom slučaju, razvoj likova time je znatno usporen, a i samo napredovanje po razinama ne donosi naročito puno uzbuđenja, što bi jednom broju igrača naučenom na raznovrstan i brz razvoj moglo zasmetati. Igra je više usmjerena na razvijanje lika kroz oružje i opremu, što na svoj specifičan način postaje zamjensko zadovoljstvo budući da likovi doista postaju impresivno jaki s intenzivnijim istraživanjem opširnog svijeta Faeruna.

screenshot_ui_drowS druge strane, bez obzira na jakog lika na samom početku, nesmotren ulazak u borbu ili dašak nesreće lako dovede do game over. Unutar same borbe i općenito kao težina igra ovisno o iskustvu i strpljenju igrača varira od relativno jednostavne do iznimno zahtjevne. Igrači će vrlo brzo primijetiti jednu od većih rupa u mehanici, primjerice nevjerojatna isplativost Greater Haste magije ili jednostavnost igre s timom sastavljenim od fightera, što nadalje vodi do različitih jednostavnih rješenja u slučaju panike, ali čak i tada biti će bezbroj situacija kada naprosto treba stati i razmisliti, ili općenito ponovno loadati i dobro pripremiti napad. Zahvaljujući velikom prostoru igre, impresivnoj dinamičkoj i kvantitetno-kvalitativnoj raznovrsnosti borbe i bezbroj kreatura, NPC-a, ogromnog opusa opreme i preko 200 različitih čarolija te jedinstvenih lokacija koje se crpe iz Forgotten Realmsa, borba je iznimno iskustvo koje uvijek nagrađuje unatoč spomenutim problemima, a i nekim drugima poput bizarnih serija promašaja zbog D&D mehanike i teškog rukovođenja borbe u kojoj masivni sukobi čarolija, mentalnih manipulacija i količine efekata kojima su svi borci pogođeni dovedu do nerješivog kaosa.

screenshot_townIako igra u svojoj prvoj trećini ostavlja velikog prostora za istraživanje svijeta, u nastavku igre ona se sužava u linearno prolaženje različitih poglavlja koja imaju svoje primarne lokacije. Međutim, zahvaljujući izvrsno satkanoj priči, likovima i dijalozima, igrači su najčešće spremni oprostiti joj to. Radnja koja je osobne prirode briljantno usađuje u likove, pa i igrača, motivaciju te iz jedne čistine klasičnog D&D istraživanja polako vodi prema kanjonu priče u kojem nema puno istraživačkog prostora, ali ima mnoštvo zbivanja kako na samoj mapi, tako i u radnji igre, sve do niza kulminacija, kada se naglo prebacuje važnost igranja na važnost priče. Igra, doduše, očekuje veliku predanost i poglavlja se najčešće prolaze u jednom dahu, prvenstveno zbog moći uvlačenja, ali i zbog dugotrajnosti zbivanja. Ako bi se naslov ostavio na mjesec dana, pa mu se vratilo, svakome bi bilo potrebno jedno vrijeme da se prisjesti što, kako, gdje i zašto. Valja reći, ipak, da postoje dijelovi igre kada se čini da je moglo ići i zanimljivije.

screenshot_char_recordBaldur's Gate II slijedi klasičan koncept "the chosen one" kojeg se BioWare već 10 godina ne može riješiti, ali je kroz intrigantne i danas kultne antagoniste, dobre obrate u radnji, vođenje igrača kroz signature mjesta Forgotten Realmsa (npr. Underdark) i izvrstan dijalog likova uspio specifično u Balduru otići stepenicu iznad. Uz mnoštvo sporednih zadataka, uključujući i zafrkancije, koji nikada nisu samo "ubij" i "ukradi", već uvijek nešto više, od kojih se pak mnoštvo na ovaj ili onaj način nadovezuje na različite događaje u glavnoj radnji pa sasvim neizravno vodi igrača dalje, likovi, koji su dio priče i koje je moguće regrutirati, kroz dijalog i spontane razgovore produbljuju iskustvo igrača. Ovisno o tome što igrač čini, likovi reagiraju pozitivno ili negativno, ali se i međusobno razgovaraju, analiziraju i prepiru, te s vremenom započinju različite razgovore u različita doba igre, nudeći mogućnost učvršćivanja utiska. Za razliku od površnije upotrebe ovih elemenata u kasnijim proizvodima BioWarea, ovdje sukob mišljenja može dovesti do krvi, a ne bi bilo prvi puta da gotovo ključna lica Baldura napuštaju glavnog lika zbog kontinuiranog neslaganja s postupcima. Tu se nadalje uključuje i igračeva osobna emocionalna vezanost za likove, pa tako zbog postupaka jednog NPC-a igrača se može dovesti do razmišljanja o vlastitom činu u jednoj igri. Za igrače koji uvijek pronađu svoje simpatije, a vole i romanse, u Baldur's Gateu moguće je ulaženje u ljubavne veze, od kojih neke vode i do rođenja djeteta, no pronaći će se i drugi zanimljivi implementi, poput vođenja vlastitog strongholda, sitnice koje u jednoj linearnoj priči ipak daju igraču njegovo mjesto u svijetu, to, da nije samo player za kojeg je napravljena igra, nego je stanovnik oko kojeg se ne vrti svijet, ali hoće.

screenshot_planar_prisonBaldur's Gate II slijedi ekspanzija Throne of Bhaal koja se ponašao kao izravan nastavak i završava priču. Nastavak omogućuje import likova iz prošle igre, ali i kreaciju novih. Dizajnerski nalik prethodniku, sadržaj je naprosto proširen u svim aspektima, uključujući i grafiku, te je dodana posebna lokacija Watcher's Keep, dungeon-crawling za zabavu i kolekciju opreme koja je dostupna nakon instalacije i u Shadows of Amn. Ekspanzija je solidna, ne unosi nikakve drastične promjene i odgovarati će svakome tko je bio zadovoljan Baldur's Gateom.

Kada se Baldur's Gate rastavlja na komade, u mnogočemu moguće je pronaći ove ili one sitnice koje nisu idealna rješenja, kao primjerice zabrana upotreba magija u gradu, gdje se pri svakom igračevom korištenju magija pojavljuje red koji sprječava upotrebu, ali kada to čine NPC-i, primjerice napadajući igrača iz zasjede, red se ne pojavljuje, ili greške u aktivaciji spontanih razgovora, pa neki lik započinje dramatičnu temu pri ulasku u grobnicu pred trideset zvijeri, ili rupe u borbi. No, nekako, zbog impresivne predanosti detaljima u svim aspektima igre, snažnoj priči i pamtljivim likovima Baldur's Gate II je jedan od nedodirljivih, all-time kompetentnih naslova koji k tome ima visoku replayability vrijednost.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona