Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Dragon Age: Origins

box_artNaziv: Dragon Age: Origins
Platforme: Windows, Mac OS X, Xbox 360, PS3
Izdavač: Electronic Arts
Razvojni studio: Bioware Edmonton
Godina: 2009.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Windows XP SP3 ili Vista SP1, Intel Core 2 Single 1.6 GHz ili AMD 64 2.0 GHz, 1 GB RAM (XP), 1.5 GB RAM (Vista), ATI Radeon X850 256 MB ili NVIDIA GeForce 6600 GT 128 MB (XP), ATI Radeon X1550 256 MB ili NVIDIA GeForce 7600 GT 256 MB (Vista), 20 GB HDD, DirectX 9.0c
Preporučena konfiguracija: Intel Core 2 Duo 2.4 GHz ili AMD Phenom II X2 Dual-Core 2.7 GHz, ATI Radeon 3850 512 MB ili NVIDIA GeForce 8800GTS 512 MB,  20 GB HDD, DirectX 9.0c

Dragon Age: Origins je nagrađivani single player RPG za PC, XBOX i PS3 kojeg je razvio Biowareov Edmonton studio, a 2009. godine izdao Electronics Arts. Riječima kreatora, ova igra je "mračan fantasy RPG, spiritualni nasljednik Baldur's Gate serijala". Dragon Age je, međutim, izrađen iz nove ideje, ne temelji se ni na kojem prethodnom naslovu ili sustavu te je za igru posebno razvijen Eclipse, novi engine kao baza budućoj generaciji RPG-a.

screenshot1_475

Dragon Age smješten je na mitski kontinent Thedas, a radnja ovog dijela u područje Ferelden. Prolog igri objašnjava bića zvana Darkspawn, kreature koje žive u podzemlju i pojavljuju se svakih nekoliko stotina godina harajući površinom u pokretu koji je nazvan "Blight". U borbi protiv njih najvažniji čimbenik čine Grey Wardeni, red legendarnih, najsposobnijih ratnika čiju ulogu preuzima igrač na početku avanture i priključuje se u pozadini borbi protiv Darkspawna.

Prije početka igre, igrač u generatoru određuje lice svog lika i bira između tri rase - human, elf i dwarf, te tri klase - warrior, mage i rogue. Odabiranjem kombinacije otključava se odabir porijekla igračeva lika. Ovisno o porijeklu, igrač započinje avanturu iz različitih perspektiva, primjerice kao noble human warrior ili commoner dwarf rogue. U svakom slučaju, ulazi se u prvo poglavlje koje je uvod i primarno služi upoznavanju s elementima igre, poput povijesti svog naroda, snalaženja u menijima ili borbi. Kroz osobnu avanturu zbog koje igrač biva isključen iz svog prošlog života, on dolazi u redove Grey Wardena, od kuda igra, neovisno o porijeklu, nadalje nastavlja jednako za sve likove.

screenshot2_475

Sustav borbe i razvoja lika jednostavan je i oslanja se na popularni MMO stil s detaljima iz Baldur's Gatea. Igrač za pobjede u borbi, izvršavanje zadataka, korištenje nekih vještina (npr. obijanje lokota) i otključavanje Codex entrya (svojevrsna enciklopedija u igri) dobiva XP. Akumulacijom XP-a igrač napreduje po razinama, kada distribuira 3 boda na atribute koji obilježavaju njegove sposobnosti - Strength, Dexterity, Willpower, Magic, Cunning i Constitution, te odabire vještine iz selekcije dozvoljenih grana vještina koje ovise o odabiru klase. Atributi utječu na parametre borbe i dijaloga poput Armor, Attack i Ranged Attack Scorea, Mental Resistancea, Coerciona, Healtha itd. i postavljaju uvjete za otključavanje vještina i korištenje opreme. Vještine su podijeljene na dvije vrste - skills i talents. Skills su opće vještine poput Poison-Making ili Combat Training i njihovim povećavanjem raste uspješnost korištenja tog elementa. Talents su specifične sposobnosti likova u borbi, primjerice Aim koji će koristiti strijelac za precizan pogodak, Shield Bash koji će koristiti melee napadač za odbacivanje protivnika, ili neka od magija kojima će se napadati. Obje vrste vještina imaju četiri razine (logički drugačijeg slijeda, gdje se skillovi pojačavaju, a u talentima se stječu novi potezi) koje se otključavaju slijedno - prva razina, zatim druga, treća, pa četvrta. Na višim razinama klasa likovi dobivaju mogućnost specijalizacije, što otvara nove opcije. Većina statistika i vještina tiču se isključivo borbe, iako postoje i neki detalji zbog kojih korištenje nekih vještina može utjecati na sitnije aspekte igranja (npr. bezuspješna krađa zaključava neki quest).

screenshot3_475Borba se odvija u realnom vremenu uz mogućnost pauziranja. Konzolaška verzija razlikuje se u slobodi kamere od PC verzije, no u oba slučaja, zbog vidne ograničenosti, kamera izaziva strateške probleme. Tijekom sukoba, igrač može pustiti likove da se sami snalaze ili pauzirati i izdati preciznije naredbe. U meniju igre moguće je sastaviti detaljan AI svih suboraca, podesiti razne uvjete i opcije ponašanja i korištenja vještina. Kako igrač napreduje, otključavaju se novi slotovi u taktičkom podešavanju, omogućujući kompleksnije ponašanje. Nalik na MMO, vještine koje se u borbi izvode imaju svoj cooldown te su međusobno u granama veoma slične, što bi nekima moglo ubrzo dojaditi. U borbu nije inkorporirana formacija što izaziva probleme jer dolazi do pomutnje pozicija, primjerice strijelci se nađu na prvoj liniji udara ili brzi mage upada sam u klopku dok ostatak družine još stiže, stoga valja obraćati pozornost na to. Prisutan je level scaling koji je inteligentnije proveden nego u susjednim igrama. Ne odvija se globalno već je vezan za područja, u kojima postoji gornji i donji prag. U tom aspektu, izbjegnuta je ujednačenost izazova ili nagli skokovi u težinama. Borba ipak ima svojih problema sa izazovnošću, ali primarno zbog loših dizajnerskih rješenja. U načelu, strategija i zabava s korištenjem vještina i magije ovisi o volji igrača. Gang-up je jedina prava efikasna klasična strategija stoga je njome, uz korištenje instant health potiona, moguće razoriti većinu mobova, dok do potrebe za pauzom dolazi iz razloga što se likove često baca u klopke ili se kreature spawnaju iz praznog zraka i okružuju party. Radi se o prostom nasrtanju (i najčešće se napada glavnog lika) i u pravilu je najlakše rješenje odvlačenje pojedinaca. Uz to, postoje alpha protivnici, klasični championi grupa koje napadaju i oni su jedini konkretan izazov uz boss borbe, ali ne zbog strateških sposobnosti, već zbog steroida kojima su napumpani. Za dostojan izazov bilo bi najbolje započeti igru na hardcore ili nightmare razini, ali to neće biti ništa drugačije od sukoba s napumpanim liderima ili izvlačenja iz unaprijed složenih zasjeda. Vizualno, borba je interesantna, zvukovi su solidni, efekti su dobri i postoji niz detalja koji joj pridodaju ugođaju, poput animacija fatalnih poteza ili različitih efekata, npr. ako mag izmjenjuje spellove suprotnog tipa (recimo led pa vatra).

screenshot4_475Prisutni looting sustav dostojan je štimunga igre i postoji solidan broj različite opreme i oružja različitog materijala, ali je u načelu štih promašen. Prikaz atributa oružja priliči excel datotekama, a unikatna oružja imaju nemaštovitu priču iza sebe (naspram Icewind Dalea ili Baldur's Gatea) te se u pravilu slabo razlikuju od normalnih oružja, s posebnostima izraženima u "+.65" ili tome slično. Podaci se, umjesto u djelomično traljavo dizajniranom inventoriju, nalaze u Codexu, što bi moglo zasmetati. Zbog veoma malog broja različitih vrsta protivnika i neprestanog ponavljanja jednih te istih, looting je u najmanju ruku neiskorištena opcija i uz repetitivnu borbu oduzima mnogo iz igre. S druge strane, spektar čarolija je opširan, iznad 100, te iako je to dva puta manje od spiritualnog prethodnika Baldura, više će se različitih magija češće koristiti. Ograničenje borbe s četiri lika umjesto šest ili više oduzima od općeg iskustva igre. Nije nešto oko čega bi se trebalo histerizirati, iako lekcija iz Neverwinter Nightsa nije naučena - naime, da je u tom tipu igre imati šest i više relevantnih likova u timu mnogo, mnogo zanimljivije iskustvo.

screenshot5_475Nakon nekoliko sati intenzivnih događanja, gameplay igre uspori. Tolkienovska, veoma štura okvirna priča mlaka je voda u kojoj ne postoji jasan, čvrst razlog za mnogo toga što se događa; između ostalog, radnja ne nudi nikakve osobne motive kojima bi itko bio naročito potaknut. Svijet je dobro zamišljen i mnoštvo toga je izmišljeno i produbljeno posebno za Dragon Age, ali 95% toga saznaje se kroz in-game enciklopediju općih tekstova o nekoj pojavi. Glavna okosnica radnje je okupljanje vojske za sukob s Darkspawnom što zahtijeva posjećivanje različitih lokacija. Iako se govori o stalnoj opasnosti Darkspawna, nakon prvog poglavlja njih zapravo nema i svijet naprosto stane, čekajući da igrač okupi vojsku. U međuvremenu mu je dozvoljeno izvršavanje ili zadataka potrebnih za prolaz lokacije, ili niza sporednih zadataka koji pate od nedostatka mašte. Pri dolasku u nove lokacije primjenjuje se isti koncept, svaka je opterećena napadima neke druge vrste kreatura i ne mogu ništa učiniti dok im igrač ne pomogne, stoga igrač čisti lokaciju za lokacijom, dokazuje se i povećava broj u alijansi, do završnog akta kada kreće sukob s negativcima. U svakom slučaju, ako ne zasmeta siromašna radnja s generičnim questovima starijim od svijeta, igrač može sakupiti stotinu sati gameplaya, pa i više.

screenshot6_475Karakterizacija i opcije oko likova takvog su tipa da ih igrači u pravilu mogu ili obožavati, ili ne podnositi. Za jedne su likovi zanimljivi i kompleksni, za druge naivni i besmisleni. Međusobno puno razgovaraju i dok se nekima upravo to čini dokazom karakterizacije, drugi će reći da usputni chat i konstantna prepucavanja koja teže nasmijati igrača nisu karakterizacija lika. Jedni će reći da za promjenu likovi konačno iznose vlastita mišljenja tijekom dijaloga, a drugi će reći da ih je iznosilo i deset igara prije toga, ali niti jedna tako loše. Doživljaj dijaloga i scena ovisan je o ponovno izvrsnom voice-overu i dobroj režiji, ali će ponovno jedni reći da je dobar RPG kao knjiga, a ne film, stoga u potpunosti ovisi o igraču kako će ih pojmiti. Na stranu to, igra integrira mnoge aspekte kojima drugi naslovi, posebno noviji, nisu niti blizu, poput podrške koju likovi daju igraču (što može aktivirati jedne, a deaktivirati druge događaje), velike mogućnosti romansa i njihovih rezultata, metoda kojima se približava NPC-ima, davanja poklona, prolaženja njihovih osobnih questova, utjecanja na nekoliko većih događaja na temelju pretpostavke igrača, iako je istina drugačija, i tako dalje. Niti jedan feature ne zaslužuje posebno oduševljenje, dapače, dobar dio svakog featurea ima svojih problema, ali svejedno funkcionira dobro, odnosno bolje nego u mnogim drugim igrama. Ono što doista ne valja jest transparentan dijalog likova s nekonzistentnom logikom opcija i cyclinga odgovora, te karakterom samog govora. Igra drži 18+ zbog nasilja, golotinje i jezika, ali je dijalog i karakterizacija prigodnija za 14-godišnjake, kao i općenito čitav ugođaj. Daleko od "dark heroic fantasy", iako se loše prihvaćen soundtrack koji prati igru trudi takvim ga prikazati.

screenshot7_475No, ono što je nadasve apsurdno, ali ispada da je postao genijalan trik mužnje novca, jesu DLC-ovi, downloadable content koji se plaća online te integrira u igru, a nudi nove questove, dodatne iteme ili bonus likove. Iako korisnici nepotrebno troše dodatan novac za izuzetno malene dodatke koji su trebali biti u igri na prvom mjestu, za pretpostaviti je da su sami odgovorni za to, no metoda kojom Bioware u Dragon Ageu to radi je više bezobrazluk nego li išta drugo. Naime, usred dijaloga se zahtijeva od igrača da kupi DLC ili ga se povuče u quest koji zatim bude prekinut uz traženje kupnje DLC-a potrebnog za nastavak. Za Dragon Age postoji i službena ekspanzija, Awakening, koja spaja elemente DLC-ova i glavne igre. Omogućuje nastavak avanture sa starim likom, a u sistem su unijete manje promjene, uglavnom usmjeravajući igru na više akcije dok se ništa posebno nije promijenilo u načinu pričanja radnje ili prolaženja questova, stoga kome se svidi glavna igra, svidjet će se ekspanzija.

U usporedbi s Baldur's Gate II kojim su dignuli hype oko igre, Dragon Age ne može u puno toga uopće biti s njim povezan osim što se oslanja na karakterizaciju i neke detalje mehanike. Prije se radi o spojenom nasljedniku Neverwinter Nights i Knights of the Old Republic. Bez obzira, svatko iole zainteresiran za RPG definitivno bi trebao isprobati Dragon Age, pa sam prosuditi koliko mu odgovara njen karakter.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona