Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

The Elder Scrolls II: Daggerfall

daggerfall_cover

Naziv: The Elder Scrolls II: Daggerfall
Platforme: DOS
Izdavač: Bethesda Softworks
Razvojni studio: Bethesda Game Studios
Godina: 1996.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne

Daggerfall je drugi nastavak u The Elder Scrolls serijalu izdan 1996. godine za MS-DOS, 2 godine nakon The Elder Scrolls – Arene. S Arenom je tvrtka Bethesda Softworks započela razvijanje posebnog igraćeg koncepta koji je do danas ostao jedinstven. Osim što je Daggerfall bio opći grafički napredak naspram Arene i rijetka igra koja se othrvala 3D fenomenu prvog Quakea, postavila je svu mehaniku i razvila ideje kojima su se dva buduća naslova - Morrowind i Oblivion – proslavili u pojednostavljenom formatu.

Radnja svih Elder Scrolls igara smještena je na izmišljeni kontinent Tamriel za koji se kroz serijal pomno razvijala baština i povijest, podsjećajući na alternativni, multikulturalni srednji vijek. Ovisno o nastavku, igrač ima mogućnosti istraživati neku tamrielsku regiju u kojoj će se odvijati glavna priča, pa se tako ovdje istražuju Hammerfell i High Rock dijelovi velikog kontinenta, s centralnim gradom Daggerfall. Prema izravnom zahtjevu cara, igrač je poslan u glavni grad izvršiti dva međusobno povezana glavna zadatka koji će kroz razrješenje razotkriti pozadinsku radnju i rezultirati jednim od šest mogućih krajeva. Međutim, kada igrač izađe iz tamnice koja ga uči osnovnim mehanikama igre, otkriti će da to nije niti jednostavno niti zapravo toliko važno.

daggerfall_charpage_250Dagerfall je, nastavljajući se na Arenu, usavršio izradu lika. Prije početka igre, bira se područje Tamriela u kojem je vaš lik rođen, što utječe na njegovu rasu, te izabire spol. Nakon toga, upoznati smo sa sustavom koji na izbor nudi tri načina odabiranje klase – izborom unaprijed kreiranih, odgovaranjem na pitanja prema kojima igra zaključuje idealnu klasu ili samostalnim sastavljanjem. Postoje dvije vrste statistika, atributi poput agilnosti ili inteligencije te vještine poput duge oštrice ili obijanja, podvrgnute atributima. Ovisno o rasi, željama igrača i težnji ka nekoj klasi, igrač može atribute uređivati. Zatim, iz velikog popisa vještina kojima se služi u avanturama određuje primarne i sekundarne. Korištenjem vještina raste njihova individualna razina, a kada se dovoljno puta razviju individualne vještine, raste razina samog lika, tako da klasičnog stjecanja XP-a nema. Igrač nadalje može odrediti kako se rase u svijetu odnose prema njemu, odnosno kako ga različite društvene klase tretiraju te završiti konstrukciju lika odabiranjem svoje prošlosti, vizualnog izgleda i distribucije bonus bodova prije no što potvrdi i korakne u svijet.

Daggerfall_countrymap_250Igriva površina Daggerfalla je stvarne površine Španjolske, podijeljena u pedesetak regija, a u svakoj regiji nalazi se stotine lokacija i gradova koje igrač može istražiti, ne računajući divljinu između njih. Za usporedbu, prostor Elder Scrolls – Oblivion nastavka čini nekakvih 0,01% prostora Daggerfalla. U želji da naprave gigantsku igru, a svjesni vremenskih ograničenja, koristili su generator prostora koji je površinu popunio divljinom, gradovima, tamnicama, stanovnicima i čudovištima prema kompleksnim skriptama. Iz toga nastaje problem vizualne monotonosti jer se za generiranje grafike koristi mali broj nacrtanih spriteova, no Bethesda je u igru unijela grafičke finese koje taj problem ublažuju. Aktivna izmjena dana i noći utječe na ponašanje stanovnika i na grafički dojam jer kretanje nebeskih tijela prikazuje stvarne promjene. Prema prilikama i dobu godine izmjenjuju se klimatski uvjeti i promjene vremena, a ukupnoj pomaže MIDI soundtrack koji se mijenja ovisno o lokacijama, tipu lokacije i vremenu dana.  U Daggerfallu je začet Elder Scrolls fenomen promatranja okoline bez potrebe za igranjem.

daggerfall_inventory_250Kako bi ublažili problem veličine, razvijen je sustav brzog putovanja, skakanja s lokacije na lokaciju. Igrač bira na koji način će putovati i koliko će putovanje platiti, a mora odlučiti želi li putovati opreznije ili brže. Ovisno o tome, može na putu naići na probleme ili ne stići izvršiti zadatak na vrijeme, što u Daggerfallu igra važnu ulogu. Jedan od većih problema koji su proizašli kao posljedica generiranja ogromnog svijeta je bila nemogućnost testiranja istog. Kao rezultat, Daggerfall je iznimno nestabilna igra prepuna bugova koji svakog časa mogu pokvariti trud i zadovoljstvo na njihovim vrhuncima, stoga se tijekom igranja ove igre uvijek preporuča učestalo snimanje jer su greške nepredvidive – od rušenja sustava iz čista mira do bezizlaznih zapinjanja između spriteova.

daggerfall_dungeonfight_250Borba je u srži jednostavna. Klikanjem miša i tipki igrač se kreće, udara i baca magije koje mora kupiti. U borbi su važni tri atributa: životna energija, mana za magiju i stamina za izdržljivost. Borbe nisu ni približno teške koliko su bile u Areni i lik brzo postane kompetentan. Avanturu dodatno olakšava opcija spavanja tijekom koje se igrač liječi, pa tako može naići na problematičnu skupinu bića u spilji, poraziti ih, odspavati u hodniku kako bi se izliječio i nastaviti dalje. Čudovišta i zvijeri ima dosta i pripadaju uobičajenom skupu kreatura, ali je moguće u njihovom dizajnu primijetiti da je Elder Scrolls serijal nekoć bio mračniji i seksualno eksplicitniji nego danas. U Daggerfallu postoji mnoštvo opreme koja se može kolekcionirati i podijeljena je na dijelove tijela, a po prvi puta se pojavljuje i alkemija, odnosno korištenje i konzumiranje sastojaka i stvaranje napitaka.

daggerfall_horseback_250Brojka interaktivnih NPC likova je veća od pola milijuna, ne računajući beskonačan broj čudovišta. S obzirom da su i NPC-i većinski nasumično stvoreni, interakcija s njima je suhoparna i izvan glavne priče se svodi na sakupljanje sporednih questova, no igrači koji zapnu u istraživanju dugo neće mariti za to. Naime, dinamičan sustav zadataka čini igru neovisnu o igraču i daje privid životnosti Tamriela. U iznimnoj količini zadataka koji se pojavljuju, igrač ne može uvijek i bilo kada činiti bilo što. Zadaci imaju svoje vrijeme pojavljivanja, ovisno o potrebi NPC-a, te vrijeme dano da se zadatak izvrši. Također, svako odnošenje prema nekom zadatku utječe na stanje u igri, pa se može dogoditi da vam netko drugi otme posao, da zbog vašeg neuspjeha dođe do promjene stanja unutar gilda ili da vam se najednom pokuša smjestiti nešto što niste učinili. Iz ovakvog dizajnerskog pristupa je proizašlo da, načelno, nije važno uspijete li ili ne u zadatku jer svijet ide dalje i pružati će se nove prilike i neprilike, te se također čini kao da NPC-i nisu samo lutajuće slike. Možete se uzdići visoko u društvu ili pasti sasvim nisko, pa se ponovno boriti za vrh. Lik kojeg vodite živi jedan život tamrielskih avantura i takav se osjećaj rijetko u igrama pojavljuje, a tome su posebno pomogle mogućnosti poput jahanja konja ili kupnje posjeda. Dapače, s obzirom da glavni zadatak nikada uopće ne morate završiti, a igra nikada ne gubi na uređenoj dinamici, Daggerfall je gotovo pa prototip budućeg MMO-a, samo u single-playeru.

daggerfall_underwater_250U mnogočemu revolcionarna, glavno je obilježje Daggerfalla bila je i ostala jedinstvena sloboda igranja takve magnitude da je u tom žanru, pa i šire, niti jedna igra nakon nje nije ponovila. Unatoč generičkom prostoru i suhoparnim likovima, Daggerfall je po koječemu u gameplayu najjači dio serijala, pa ne bi bilo loše pokušati koji puta i zaigrati posljednji veliki klasik prije 3D ere.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona