Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Top 10 PC igara 2010.

amnesia_150

Amnesia – The Dark Descent

Među rijetkim, dobro satkanim naslovima 2010. godine koji pritom iskaču iz popularnih žanrova FPS-a, RTS-a i RPG-a, Amnesia je nastavak razvijanja specifičnog survival horror koncepta s kojim je gamere upoznao Frictional Games preko serijala Penumbra. Igra nas stavlja u ulogu mladog muškarca Daniela koji se budi u mračnom dvorcu Brenneburg. Daniel se ničega ne sjeća, a jedino što mu okupira um jest osjećaj da ga se proganja. Istražujući dvorac, Daniel razotkriva pozadinu radnje i susreće se s vlastitim užasima.

Za razliku od klasičnog pristupa survival žanru u kojem su pomiješani elementi avanture, akcije i horrora, Amnesia prepoznatljive pristupe odbacuje. Igrajući iz prvog lica, igrač koristi napredne mogućnosti razvijene fizike unutar igre kako bi upravljao objektima, rješavajući logičke zagonetke prostora koje mu se nameću. Solidna priča i zagonetke koje nisu genijalne, ali Amnesia je prije svega doživljaj. Ono što Daniela proganja jesu noćne more, te baš poput noćnih mora, Daniel im se ne može suprotstaviti, već od njih mora bježati. Igrač nema nikakvih mogućnosti sukobljavati se s jezivim kreaturama, već koristi prostor oko sebe kako bi se sakrio i izbjegao ih dok istražuje što se događa. Obitavanjem u mraku, doživljavanjem stravičnih situacija ili gledanjem u kreaturu Daniel gubi razum i može umrijeti. Izvora svjetla ima vrlo malo i izguran je na sam rub egzistencije. Amnesia prenosi fenomenalnu atmosferu jezivosti te će posebno pogoditi zanesenije igrače s kojima se vlastiti um voli poigrati. Svjesni da ste bespomoćni, napeto držite pogled utopljen u tamu dok pored vas klizi noćni demon. Lutajuća sablast želi vas proždrijeti, a vi nepomično čučite u sjeni zida. Neprocjenjivo, ali zbog mehanike nije za svakog.

 

BioShock II

bioshock2_150Puno je vremena prošlo prije nego je 2K izbacio BioShock 2007. godine, jedan od rijetkih naslova koji se mogao pohvaliti s idealno aranžiranim komponentama gameplaya, atmosfere i priče. Iako nije bilo potrebe za novim naslovom, dapače, mnogi su priželjkivali da BioShock ostane sam, opći uspjeh igre ponukao je kreatore na razvoj nastavka i, ignorirajući naprezanje grafičkog enginea, posvetili su se sadržaju. U ovom dijelu, stavljeni smo u neočekivanu ulogu Big Daddyja, kultnog protivnika, a radnja kreće 8 godina nakon prvog dijela, kada otkrivamo da smo prvi Big Daddy, tzv. Subject Delta, oživljeni kako bismo promijenili tijek zbivanja u podvodnom gradu Rapture.

Igra je zadržala sve koncepte prvog Bioshocka. Probijamo se iz prvog lica kroz konstrukciju tajanstvenog grada sukobljavajući se u FPS formatu sa psihotičnim stanovnicima, pritom razotkrivajući kompleksnu priču koja gubi nešto mistične čari igračima prvog dijela, ali zauzvrat daje iskustvo produbljenja priče i vjernosti naslovu. Osim oružja i okruženja koje se može koristiti u borbi, zadržani su plazmidi i tonici – specifične genetičke tekućine koje rekonfiguriraju DNA i omogućuju najrazličitije efekte upravljanja okolinom. Drugim riječima, koristimo magiju. Kroz igru se sakuplja municija, injekcije za zdravlje i plazmide i novac, a mini igre za hakiranje obrambenog sustava, identificiranje kreatura i ostale finese prilagođene su Big Daddyju. Borbe su brze i agresivne, atmosfera sablasna i napeta, a priča još zamršenija. Također je dodan multiplayer. Novi igrači neka razmisle prvo odigrati BioShock, a upoznati igrači moraju proći BioShock II. Neće svi smatrati da je ovaj naslov bolji od prvog, prvenstveno iz razloga što djeluje više kao opsežna ekspanzija nego li nova igra, nestabilan je i zbog Games for Windows Live, ali i takav briše pod s većinom igara ove i proteklih godina.

 

civ5_150Sid Meier's Civilization V

Civilization V je iščekivani naslov iznimno popularnog TBS serijala koji je svoju dominaciju na tom području začeo davne 1991. godine. Zadržavajući srž serijala, Civilization V stavlja igrača u ulogu vođe naroda i cilj mu je voditi njegov rast kroz vrijeme od 1000 godina tijekom kojeg mora ispuniti jedan od uvjeta pobjede. Igrač će kroz kompleksan sustav diplomacije, istraživanja, ekonomije, ratovanja, širenja, odgoja i razvoja društva pokušati ostvariti zadane uvjete, a sve se odvija na generiranim mapama svijeta koje su u ovom nastavku podijeljene na šesterokutne ploče, reprezentirajući neko aktivno mjesto razvoja ili događanja.

Za igrače koji se nisu susreli sa serijalom Civilization, valja reći da ovaj članak ima premalo prostora za objašnjavanje imerzivnog, genijalno satkanog sustava igranja, no početnici neće imati nikakvih problema s razumijevanjem igre jer nudi odličan sistem uputa i daje vremena koliko je potrebno, kao što i nudi mogućnost podešavanja težine. Naspram Civ III, Civ IV je unio mnoštvo gameplay i grafičkih noviteta te je stoga bio prihvaćen s oduševljenjem. Civ V se nastavlja na novu provjerenu formulu nadograđujući svaki aspekt igre i kao takav zaslužuje biti jedan od spomenutih naslova 2010. godine jer u konačnici ne može razočarati. Jedini veći problem s kojim se Civ V susreće jest traljav AI računalnog protivnika i njegova bespotrebna agresija kojoj manjka diplomatike, ali zato igrač ima mogućnost potražiti protivnika u online multiplayeru te dobiti dostojnog protu-osvajača.

 

DeathSpank

deathspank_150Poznatu i kao Orphans of Justice, ovu igru izdali su Electronic Arts, a razvili  Hothead Games, sa najvažnijim učesnikom Ronom Gilbertom. Poznati kreator serijala klasika Monkey Island osmislio je perolaki, akcijski hack & slash koji koketira s etiketom indie igre. Igra je, osim renomiranog imena, privukla interes zbog kreativne grafičke prezentacije. Kroz šarenu i neobičnu kombinaciju 2D i 3D elemenata u 3D prostoru predstavljen nam je DeathSpank, komični antiheroj koji čitav život traga za misterioznim artefaktom čija svrha nije poznata, ali bi trebao pomoći u borbi protiv zla koje truje svijet. U pokušaju da ga se domognete, očekuje vas stotinjak zadataka i u prosjeku pola dana igre.

DeathSpank ima vrlo jednostavan koncept koji bi se dao opisati kao pojednostavljeni Diablo. Ovaj veseli hack & slash ima integriran XP sistem razvijanja, ali statistike nisu podesive. Umjesto toga, sama igra se bavi DeathSpankovim sposobnostima, a igrači se fokusiraju na borbu u stvarnom vremenu, mlateći zvijeri u napadačkim komboima koji prema više različitih koncepata otključavaju nove oblike napada koje koriste igraču. Osim kombo napada i čistokrvnog čišćenja, igra sadrži bizaran, enorman broj oružja i opreme koji se mogu pronaći i koristiti u pohodima. Iznimno jednostavan, DeathSpank bi zahtjevnijim igračima mogao postati dosadan, ali valja spomenuti da će biti genijalan mlađoj djeci pa je izvrstan za nekakav osnovni uvod u avanturističke igre ili RPG. Ono zbog čega DeathSpank doista zaslužuje top 10 jest, izuzev atmosfere i kreativne grafike, briljantan, genijalno originalan, pomaknut humor koji prožima igru od početka do kraja kroz sve njene elemente, u konačnici pružajući jedinstveno, drugačije iskustvo.

 

disciples3_150Disciples III – Rennaisance

Igra koju su Strategy Firstom razvijali 5 godina, koja je u produkciji uključivala nevjerojatne pothvate razvojnih timova koji su ovoj masivnoj turn-based strateškoj fantasy igri htjeli podariti jedinstven realitet, prošla je poražavajuće neprimjetno. Velik, teško premostiv problem uglavnom se svodi na zastrašujuću količinu bugova koji se niti s updateovima veličine jednog gigabajta nisu uspjevali raščistiti. Igra je zapala u produkcijski pakao, a kako je već dvije godine bila odgađana i mijenjala timove, First nije više mogao čekati s izdanjem i dao je igračima na korištenje, strogo rečeno, polu-proizvod. Ali samo strogo rečeno, u kontekstu isključivo bugova.

Iako su se tvorci odlučili za promjenu jedinstvenog principa borbe koji su voljeli igrači vrhunskog Disciples II, smatrajući ga teškim i distinktivnim, pa je tako sada više sličan Heroes konceptu borbenog polja na kojem se jedinice kreću i iskorištavaju različite prednosti, borba je dobar primjer dubine detalja do koje su kreatori otišli, kako in-game, tako i u produkcijskom razvoju. Rijetko koji tim pretražuje zemlju u potrazi za dovoljno jakim čovjekom koji bi zamahnuo fantasy čekićem realne veličine unutar igre kako bi snimili što vjernije pokrete. Igra ima masivne, iznimno interaktivne mape natrpane događajima i dinamičkim izazovima, duboko razvijen i opsežan sustav opremanja tima koji se prikazuje na modelu i utječe na široko razvijenu borbenu strategiju koja kombinira nove i stare elemente, fizičku borbu, stealth i magiju, diplomaciju i kompetentnost rasa unutar i van borbe, razvoj gradova i ekonomiju, rezultirajući igrom u kojoj nikada niste sigurni. Grafika je 3D u svakom aspektu, grandiozna, distinktnog artističkog stila i perverzno detaljna, a solidna priča nudi neobičan fokus u sebi, krajnje netipičan, osvježavajući za žanr. Disciples III je rijedak primjer truda, želje i originalnosti koji istovremeno želi ponuditi dobro upakiran, gigantski, igriv materijal i učiniti igru pristupačnom i causal i zahtjevnom igraču, pa unatoč programskom kaosu jest jedan od najjačih naslova 2010. godine koji je, eto, sam sebi iskopao grob.

 

Fallout New Vegas

fallout_new_vegas_150Fallout New Vegas neizravni je nastavak Fallouta 3, nastavljajući se na koncept, vrijeme i ugođaj, ali bez likova i referenci iz Fallouta 3. Radnja igre kreće 4 godine nakon događaja prošlog nastavka, smještena u postapokaliptičnu Nevadu i pustinju Mojave, veličine istraživog prostora sličnog prošloj igri. Ostaje vjerna kombinaciji starog Fallout RPG sistema i Bethesdinog Fallout III FPS iskustva, no ono najvažnije jest to da je ovaj nastavak razvijao Obsidian Entertainment sastavljen od mnogo članova Black Islea, razvojnog studija koji je razvijao izvorni Fallout. I to se naprosto osjeti.

New Vegas je napravio velik korak naprijed u iskustvu igranja. Oko trojke su se lomila koplja od prvog dana pa je ono što se zasigurno može reći za New Vegas jest da se i ljubitelji novog i starog Fallouta mogu složiti da je New Vegas jednostavno bolje iskustvo. Zbog zbrzanog izdavanja igra ima iritantne, banalne bugove poput nestajanja NPC-a što onemogućuje završavanje zadatka ili smrzavanja VATS sustava strateškog ciljanja, ali igra pruža jedno iskustvo zbog kojeg, kao i u Disciples III, vrijedi zažmiriti na jedno oko. Uz opći napredak u razvoju mehanike borbe i dijaloških opcija koje utječu na iskustvo priče (npr. integrirana reputacija), najzanimljiviji dodatak je hardcore opcija koja unosi survival elemente: ograničeni resursi, liječenje se ne događa izravno nego kroz period trajanja, oštećeni dijelovi tijela se ne mogu samo tako zaliječiti, svi objekti imaju težinu, uključujući i streljivo, igrač mora jesti, spavati, piti, tražiti skloništa i tako dalje. Iznimna opcija koja po izboru ne košta one koji žele jednostavniji pristup, a svima drugima pruža jednu sasvim novu viziju igre. Osim što je Vegas ono što je Fallout 3 trebao odmah biti, kreatori nisu pritiskali grafički engine pa je tako igra pristupačna starijim računalima, a svi ostali Fallout 3 elementi i intenzitet akcije zadržani su prema ukusu fanova.

 

Mass Effect II

mass_effect2_150Očekivani nastavak Biowareove unaprijed zamišljene trilogije trebao bi biti dân u ruke teško alkoholiziranim ljudima bez programerskog iskustva da ciljano uruše kontinuitet i stvore katastrofalnu igru pa je već unaprijed bilo sasvim očito da će Mass Effect II pripadati top igrama godine. Biowareov miks taktičkog FPS-a i RPG elemenata u načelu je napredak za većinu igrača, gdje će fanovi i novopridošli zauzeti ulogu proslavljenog operativca Sheparada i pokušati se oduprijeti galaktičkoj prijetnji, a da se radilo o iznimno očekivanoj igri potvrđuju i rekordni rezultati prodaje.

Mass Effect je u području audio-video produkcije višestruko napredovao u kratko vrijeme i igra je osjetilno gledano tantričko iskustvo od početka do kraja, što je rezultiralo dvostrukim diskovnim izdanjem. Grafika, animacije, zvuk i dijaloška gluma skočili su u kvaliteti nakon što je, očito, prvi Mass Effect bio oprezno kreiran eksperiment. Promjene su se, međutim, dogodile u konceptu igre pa sada ovisi o igraču hoće li mu se sviđati novi Mass Effect koji je debelo zakinut za RPG iskustvo iz prve igre i usmjeren prema pucačkoj, linearnoj naravi. Iz jedne perspektive gledanja Mass Effect II je razočaranje i suviše precijenjena igra, a iz druge perspektive je fenomenalan proizvod, no u oba slučaja nije moguće reći da je sam gameplay loš, pa i da su napravili od igre Tomb Raider RTS, te je u konačnici Mass Effect II jedan od jačih naslova 2010. s opravdanim hypeom. Bioware naprosto zna znanje, stoga je svaka daljnja priča suvišna.

 

stalker_150S.T.A.L.K.E.R. – Call of Pripyat

Samozatajni serijal S.T.A.L.K.E.R. tvrtke GSC Game World obogaćen je trećim nastavkom koji vjerno prati uspješnu formulu serijala. Treći S.T.A.L.K.E.R. je kompletni napredak u razvoju gameplaya. Jednako optimiziran i podesiv za stara i nova računala, bez programskih grešaka i neobjašnjivih sistemskih rušenja kojima obiluju nove igre, pristupačan je svim korisnicima. Tema S.T.A.L.K.E.R.-a je alternativna realnost u kojoj blizu Černobila nuklearna katastrofa stvori zonu neobjašnjivih pojava i promijeni život. Igra ostaje nelinearni, taktički i istraživački FPS s RPG, survival i trgovačkim elementima, a priča trećeg dijela započinje pojavljivanjem igrača u Zoni koja je postala stratište nakon kraja događaja iz S.T.A.L.K.E.R. – Shadow of Chernobyl.

S laganim zaokretom u cilju igranja, ovaj S.T.A.L.K.E.R. ima manji, ali znatno detaljniji igrivi prostor prepun survival akcije i aktivne komunikacije s okolinom i NPC-ima. Anomalije, kao uzrok nuklearnog djelovanja, obogaćuju sirov, mračan prostor Zone koja će se najčešće prolaziti u noći. Ali kako igra odmiče, manje su šanse da ćete imati vremena za turističko razgledavanje. Prijetnje vire iz svakog kutka, NPC-i, mutanti i životinje imaju dinamičko kretanje, vlastite ciljeve, dobro razvijen AI i svojevoljnost. Napadaju vas, napadaju se međusobno, bore s mutantima, sklapaju poslove, djeluju frakcijski i natječu za resurse, a igrač je smješten u središte sveg zbivanja. S aktivnom izmjenom dana i noći mijenja se narav okoline i stanovnika, sveukupno generirajući jedan „način života“. RPG elementi su zadržani, nadogradnja opreme, selekcija talenata i dijaloške opcije te frakcijsko djelovanje u kombinaciji utječu na razvoj radnje, kraj igre i iskustva u prostoru Zone, dok su FPS elementi izvrsni: AI posjeduje strategiju, protivnici se pokrivaju međusobno, procjenjuju igrača i okruženje, varaju i navlače, a ako igrač zaista poželi, može slobodno biti u konstantom sukobu s nemilosrdnom Zonom. Napisano je tek površina bogatog novog S.T.A.L.K.E.R.-a koji bi mogao biti najbolja PC igra godine stoga samozatajno zaslužuje mjesto u ovom članku.

 

Starcraft II – Wings of Liberty

StarCraft_2_150Imenovan najiščekivanijom igrom u povijesti, Starcraft II je i igra iza koje je bilo najviše priče. Za neupoznate s naslovom, Starcraft II je nastavak najbolje sci-fi RTS igre izašle 1998. godine koja je do danas prodala preko 11 milijuna primjeraka i predstavlja vrsni primjerak svoga žanra, vremenski nepregaziva. Nastavak je i dalje smješten u 26. stoljeće u Mliječnoj stazi, priča priču o tri rase iz prvog naslova: Terrani, Zergovi i Protossi, uz tu razliku što je izvorna igra uključivala sve tri rase, a za Starcraft II se Blizzard Entertainment odlučio razbiti rase u 3 zasebna izlaska: Wings of Liberty gdje se igra samo s Terranima, Heart of the Swarm sadrži kampanju za Zergove, a Legacy of the Void pripovijeda Protosse. Valja znati, iako su bili kritizirani za pokušaj izvlačenja novca od igrača, Wings of Liberty s jednom rasom zapravo ima više misija nego li 3 rase Starcrafta zajedno, te će također svaka ekspanzija imati nešto drugačije elemente igranja u samoj kampanji – koja je u Wings of Liberty briljantno komponirana.

Blizzard Entertainment se vodio uzrečicom „ako nije pokvareno, ne popravljaj“, pa je novi Starcraft gotova preslika Starcrafta u ruhu kraja prve dekade 21. stoljeća. Novi igrači brzo će pohvatati konce imerzivno duboke strategije Starcrafta koji u multiplayeru dopušta igranje sve tri rase, a iskusni igrači će se odmah snaći u mehanici. Jedni su to smatrali razočaranjem, drugi nisu, no opet, kao i u slučaju Mass Effect II, Wings of Liberty nudi bogat, pomno razrađen gameplay kojim nadilazi većinu igara ovih i prošlih godina.

Valja ipak spomenuti da neke stvari vezane za Starcraft i nisu najugodnija pojava – osim problema s pregrijavanjem grafičkih kartica koje je Blizzard uporno pokušavao podvaliti kao krivnju igrača i na koji novi igrači trebaju pripaziti te problem promjene EULA licence koja tvrdi da igrač više nije vlasnik kupljene igre već samo dobiva licencu igranja – zbog čega je igrači bojkotiraju – najveća prepreka zadovoljavajućem igranju je novi Battlenet. Naime, osim što su isključili bilo kakvu opciju LAN/WLAN igranja i ne žele je omogućiti, uveli su regionalni Battlenet što konkretno znači da biste, ako želite igrati s prijateljima iz različitih svjetskih regija, morali kupiti više Starcrafta koji odgovaraju različitim regijama. Uz to, skirmish opcija igranja ima poprilično problema, za razliku od starog Starcrafta, pa je mnoštvo igrača nastavilo multiplayer u starom Starcraftu. U svakom slučaju, Wings of Liberty svojim gameplayem, prezentacijom i, očito, novom politikom igranja pripada top 10 igrama, ali svi bi igrači svakako trebali razmisliti o nepotrebnim, novcem potaknutim restrikcijama na novom proizvodu.

 

dawn-of-war-2-chaos-rising_150Warhammer 40,000: Dawn of War II – Chaos Rising

Chaos rising je ekspanzija za Warhammer 40,000: Dawn of War II, agresivnu sci-fi RTS igru temeljenu na popularnoj stolno-strateškoj igri minijaturama Warhammer 40,000. Radnja se odvija jednu godinu nakon događaja iz originala, na novostvorenom području ledom-prekrivene planete Aurelie koja se u neobjašnjivim okolnostima vratila kroz vremensko/prostorni procjep u Warpu. Bez promjene developera, Relic Entertainment i THQ oslonili su se na provjerenu formulu starog Warhammera i napravili ekspanziju koja se, s obzirom na sadržaj, može uzeti i kao zasebni nastavak.

Zadržavajući većinu gameplaya i dinamike originala, što naprosto garantira nova zadovoljstva i nove igrače, najznačajniji aspekt, osim novih borbenih jedinica, jest uvođenje corruption elementa u single playeru, integriranog u odlučivanje tijekom priče. Ovisno koje će zadatke igrač izvršavati, može se više ili manje odmaknuti od služenja Imperiju te u konačnici postati podanik Kaosa, što utječe na ishod radnje i odabir misija, u konačnici dopuštajući različita gameplay iskustva i visoki replay value. Izmjene u mehanici igre su prisutne i iskusniji igrači će ih otkriti, a oni koji su igrali original možda neće osjećati jednako ushićenje oko naslova kao prvi puta, ali u svakom slučaju radi se o vrijednoj, opsežnoj igri koja svoju svrhu ispunjava bez provociranja igrača glupostima. Također, igra je stabilna, iako pripada Games for Windows skupini, a multiplayer zadržava klasične modove i pruža identično iskustvo igranja kao original. Chaos Rising nije najrevolucionarnija igra, ali je detaljna i dobro razrađena te daje igračima upravo ono što se od nje zahtijeva.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona