Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Arcania: Gothic 4

arcania_0_250

Naziv: Arcania: Gothic 4
Platforme: Windows, Xbox 360, PS3
Izdavač: JoWooD
Razvojni studio: Spellbound Entertainment
Godina: 2010.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Windows XP, Intel Core 2 Duo ili AMD Athlon II 2.8 GHz, 2 GB RAM, NVIDIA GeForce 8800 GTX ili ekvivalent, 9 GB HDD, DirectX 9.0c
Preporučena konfiguracija: Windows XP, Intel i7 ili AMD Phenom II 3.0 GHz, 4 GB RAM, NVIDIA GeForce 295 GTX ili ekvivalent, 9 GM HDD, DirectX 9.0c

Arcania je četvrti naslov u Gothic serijalu iz JoWooDa za čiju su reputaciju izvrsnih igara uglavnom zaslužni prvi i drugi naslov. Ovog puta umjesto Piranha Bytes razvojni tim je Spellbound Entertainment i promjene koje oni unose su drastične.

U svijetu Gothica rasplamsao se rat kojeg predvodi kralj Rhobar III s plemenitim ciljem ujedinjena zemalja Myrtana. Tijekom rata, neobjašnjiva se tama uvlači u Rhobarov um i cilj rata se izgubi. U zanimljivom početku u kojem se kao izgubljeni kralj Rhobar probijamo kroz mistične hodnike, sukobljavajući se s palim ratnicima naslućujemo zlu sudbinu koja se nadvila nad zemlju. Uskoro smo prebačeni na glavnog, bezimenog junaka naše avanture, a igra nas ostavlja u svijetu Myrtane s iskustvom Rhobarove intrigantne perspektive.

95% vremena razvijanja igre utrošeno je na grafičku prezentaciju svijeta. Uložen trud se može na prvi mah uočiti jer igra zabljesne vizualima. Okolina nije satkana od neviđenih struktura svijeta, ali tehnički posjeduje fascinirajuća grafička rješenja. Događat će se da ćete zastati i ogledati se oko sebe prije slijetanja u bitku, a atmosferična glazba Tilmana Sillescua pomoći će da vas igra malo šarmira. S druge pak strane, okolina postane repetitivna pa se na kraju ljepota različitosti ne svodi na svijet nego na pojedine lokacije. Spellbound se nije naročito bavio optimizacijom za starija računala pa će igra biti problematična već kod dvojezgrenih procesora i starijih grafičkih kartica iz tog doba, ali s druge strane grafika nema grešaka, pucanja po šavovima, pikselaže itd. već je i na najnižim postavkama ugodna.

arcania_1_250Konkretnu igru započinjemo u ribarskom selu koje služi kao uvod i trening. Kroz niz zadataka polako smo upoznati s iznimno jednostavnim kontrolama i opcijama. Međutim, nakon što izađete iz prvih lokacija primijetit ćete da nešto opako ne valja. Poput mnogih igara posljednje dekade, uvodni dio igre obećavajuće je solidno razvijen i takav prezentacijski povlači igrača dalje, a kako odmiče, utisak se postepeno ruši, a kvaliteta same igre opada do točke užasa.

Serijal Gothic bio je prije svega poznat po slobodnom svijetu i duboko razvijenim mogućnostima istraživanja. Spellbound je tu opciju ukinuo. U ovoj igri istraživanja nema, kao što nema niti svijeta. Uzalud ljepota grafike kada je ona tek paravan. Čak i otvoreni prostori ispunjeni su nevidljivim zidovima u obilnim količinama. Na primjer, iako možete skočiti na visoko stijenje, ne možete preskočiti pola metra visoku ogradu iz prostog razloga što je Spellbound odlučio da u to dvorište ne možete. "Svijet" koji se čini velikim zapravo je jedan od ograničenijih prostora u igrama i igra je činjenično linearna.

arcania_2_250Zakinutost istraživanja širi se iz dizajna svijeta u interaktivnost. U svijetu se ne nalazi gotovo ništa s čime možete nešto činiti, kao što nema gotovo ničega što možete dotaknuti. Slična neinterakcija širi se poput parazita na NPC likove, kojih je iznimno malo u "svijetu". Za likove se koristi nekoliko modela – u rangu igara prošlog stoljeća – pa uglavnom svi izgledaju isto, ali ono što će zasigurno upasti u oči su nevjerojatno odbojni ženski likovi uvijek istih tijela. Tko god ih je dizajnirao zasigurno ima osobnu agendu protiv ženske ljepote. No, na stranu vizualno, ono najvažnije jest da s većinom ne možete razgovarati. Čak i u vašem vlastitom selu imaju auto-odgovore kojima vas napadaju zbog uznemiravanja. Ne možete im ništa niti napraviti. Ako ih pokradete, ne mare. Ako divljate oko njih, ne reagiraju. Mogućnost razgovora imate kod onih koji su važni za zadatke, ali čak i kod njih vaša se interakcija često svede na ni manje ni više nego jednu opciju odgovora s jednim povratnim odgovorom NPC-a.

arcania_3_250Nadolazeći šok trebao bi doći u kontekstu razvijanja heroja. U Arcaniji ne postoji više od 8 vještina (3 za borca, 3 za čarobnjaštvo i 2 za strijelca) i nekoliko magičnih mogućnosti tijekom korištenja specifičnih predmeta. Porastom razine dobivaju se bodovi koji se dodaju vještinama, ali one ne postaju moćnije ili zanimljivije niti postoji grananje vještina, već se njihova osnovna statistika povećava. Posebno je interesantna jedna vještina strijelca koja u svojoj kombinaciji uključuje manu (?) koja inače služi za bacanje čarolija. Vještine zapravo nisu niti naročito bitne jer borba ne predstavlja nikakav izazov čak niti na najtežoj razini igre. Protivnici su glupi i većinu ih je moguće eliminirati i prije no što se snađu, kao što ih je lako i strijelama poskidati iz udaljenosti bez njihovih mogućnosti da uzvrate. Bliska borba svodi se na mahnito klikanje, a magija vam uopće ne treba. Masivan dio igre provest ćete u borbi protiv goblina i svinja. Kreatura je malo, kao i modela, a većina se svodi na vrste kukaca, klasičnih čudovišta i reptila. Kasnija "čudovišta" su isti modeli drugih boja s povećanim statistikama.

arcania_4_250Jedan dodatni aspekt koji olakšava borbu jest mogućnost korištenja inventorija u pauzi tijekom borbe. Dok se druge igre to trude smanjiti, u Arcaniji možete raditi što god želite, pa i kreirati nove predmete usred najžešće borbe. U igru su unijeli sistem koji ne zahtijeva ništa osim sakupljanja materijala i nacrta potrebnih za pripremanje predmeta. Sve je u inventoriju. Komičnost leži u tome što usred borbe pred smrt možete pauzirati, napraviti 30 napitaka, popiti koliko je potrebno i nastaviti borbu. Nakon borbe napravit ćete još 30 komada oružja i 20 štitova (a mogli ste i tijekom borbe), otići kod prodavača koji će vam dati cijenu za sve to i prodati mu. Sustav je očito nefunkcionalan, ali ono najbizarnije jest to što neke predmete niti ne možete izraditi jer uopće ne postoji dovoljno materijala za njih u cijeloj igri.

U ovakvom vrtlogu nezanimljivosti teško je da ćete imati snage pratiti veoma nesuvislu priču, ali valja reći da je većina igre nepovezana i neki ključni događaji prema kojima vas vuče ili nisu uopće bitni na kraju, ili se zapravo baš ništa ne dogodi već samo idete dalje. Prvotna motivacija je ionako prilično slabašna, ali to ćete već vidjeti i sami. Sistem zadataka koji vas vodi kroz radnju je otprilike "Pustit ću te ovim putem ako mi doneseš to i to ili ubiješ njega i njega" i zapravo je jedina vrsta zadataka i jedini način napredovanja. Nema tajni, nema skrivenih zadataka, nema kreativnih zadataka ili sporednih priča, specijalnih lokacija, pa i zapravo ne možete odbijati zadatke jer ne možete doći u novu lokaciju, a da ne učinite traženo.

arcania_5_250Izgleda kao da je Spellbound dvije godine radio uvod i grafiku i zatim su skicirani temeljni proizvod malo proširili i izbacili ga zbog rokova. Ili to, ili su naprosto perverzno bezobrazni. U svakom slučaju, konačan rezultat je užasan, pogotovo jer slovi kao Gothic igra. Nažalost, ovakav poluproizvod ne može se preporučiti niti početnicima u RPG igranju jer zapravo ostavlja sasvim pogrešan utisak, ali da može dobro doći kao kratki apsolutni bezumni odmor od svega na svijetu osim udaranja mačem kojeg ste izradili, može, stoga ako mislite da će vam upravo to odgovarati, možda se uspijete i zabaviti. Ako isključite zvuk dok likovi govore.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona