Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Top 10 board i card game naslova 2009.

Autor: stribor

Po prvi put na portalu Fantasy Hrvatska radimo osvrt na deset najzanimljivijih fantasy i SF društvenih igara protekle godine. Popis uključuje i šire oblike igara poput kartaških kolektibilnih igara, s napomenom da je abecedan bez prave namjere kvalitativnog rangiranja. Sve igre koje su dospjele na listu vrijedne su vaše pozornosti i slobodnog vremena. Malu opservaciju koju ćemo si dopustiti jest komentar da je ove godine ipak bilo više kvalitetnijih fantasy naslova u odnosu na one SF žanra.

Ukratko, Top 10 board i card game naslova 2009. čine Ad Astra, Are you the Traitor?, Chaos in the Old World, Dungeon Lords, Grind, Planechase, Small World, Space Hulk, treća edicija, Stronghold i Summoner Wars. Ako vas zanima više o navedenim igrama, čitajte dalje.

adastra.jpgAd Astra (Fantasy Flight Games)

Jedna od recentnih prinova u velikoj familiji Fantasy Flight Gamesa, ova nas igra vodi među zvjezdana bespuća u misiju izgradnje novih ljudskih civilizacija. Jedan od autora igre jest veliki Bruno Faidutti (Citadels, Warrior Knights...) čije ime garantira određene minimume kvalitete i igrivosti što se pokazalo i ovom slučaju. Naime, Ad Astra u sebi sadrži veliki dozu nepredvidljivosti čime se sjajno uklapa u temu svemirskih otkrića, a omogućuje i veliku razinu igrivosti bez opasnosti od ponavljanja uvijek viđenih poteza i taktika. Kako većinu igraćih dijelova čine karte (iako ima nekoliko zgodno modeliranih figura), prikladna je za igranje na malim prostorima. Ad Astra će se zasigurno svidjeti ljubiteljima SF-a, te podržava od tri do pet igrača.   
 
are_you_the_traitor.jpgAre you the Traitor? (Looney Labs)

Zabavna party igra za 4 do 10 igrača svojevrsni je fantasy remake američke društvene igre Werewolf koja bi na našim prostorima bila vrlo slična klasičnoj dječjoj igri 'Tko je ubojica?' (ili neko slično ime, ovisno o regiji u kojoj ste odrasli). Pravila su vrlo jednostavna: igrači iz špila karata tajno izvlače uloge nekoliko različitih likova: Čarobnjak (Zli ili Dobar), Ključonoša, Stražar i Izdajnik, koji imaju svoje posebne zadatke. Primjerice, Dobar Čarobnjak i Stražar trebaju uhvatiti Izdajnika, Zli Čarobnjak traži Ključonošu, a Ključonoša pokušava otkriti Dobrog Čarobnjaka. Tko prvi uspije u svome zadatku, dobiva magični predmet iz 'treasure' špila, a prvi igrač s određenim brojem predmeta postaje pobjednik. Igra je iznimno brza i zabavna, a u pravoj ekipi može pružiti sasvim solidnu roleplay zafrkanciju. Idealna je za izlete, kraćenje slobodnog školskog sata ili čekanje igrača iz DnD partija koji uvijek kasni.

chaos.jpgChaos in the Old World (Fantasy Flight Games)

Ova igra je lekcija ostalim izdavačkim kućama kako dobro eksploatirati intelektualnu licencu jednog velikog branda poput Warhammer svijeta. Pored nekoliko drugih naslova (kartaških i roleplay igara) izdanih ove godine, Chaos in the Old World zasjao je poput svježe iskopanog warpstonea. Zaključak za uspjeh krajnje je jednostavan: dajte igračima priliku da zaigraju uistinu zle likove, u ovom slučaju ni manje ni više nego četvoricu ozloglašenih bogova Kaosa - krvoločnog Khornea, nepredvidivog Tzeencha, zavodljivog Slaanesha i odvratnog Nurglea. Svaki bog sa svojim specifičnim prednostima i podanicima nastoji ostvariti dominaciju u Starom svijetu Warhammera, korumpirajući regije i stanovništvo u njima. Dakako, prije ili kasnije, igrači će se morati obračunati sa svojom prokletom braćom ako misle zasjesti na tron svijeta. U izvanrednoj opremi FFG-a, ova će igra pružiti kaotičnu zabavu čak i igračima koji nisu hardcore fanovi Warhammera. Svakako zaigrati ako vam se pruži prilika.  

dungeonlords.jpgDungeon Lords (Czech Games Edition)

Poznati češki autor Vladimir Čvatil donosi nam zabavnu igru koja jako nalikuje na stari PC hit Dungeon Keeper. Igrači (2-4) preuzimaju uloge zlih gospodara koji od Ministarstva tamnica dobivaju zadatak izgradnje podzemnih baza za nadolazeću kampanju zla. Kroz osam krugova igre, koji predstavljaju raspon od 2 godine, igrači moraju opremiti svoju tamnicu svim potrebnim sadržajem kako bi pod svoj barjak privukli niz standardnih fantasy čudovišta (od impova i trolova, preko golema i vještica, do zmajeva i vampira). Ono što im na putu do vječne notornosti smeta spletke su ostalih igrača, te slučajni upadi pijanih družina heroja. Protiv tih huligana igračima su na raspolaganju razne klopke koje mogu postaviti, te čudovišta koja privlače opremanjem svoje tamnice zgradama poput kavane i trofejne sobe. Igru krasi interesantna dualna mehanika koja, s jedne strane, pokriva menadžerski aspekt izgradnje tamnice (kroz blefiranje i kontrolu ograničenih resursa), a s druge taktičnu borbu čudovišta i heroja koja se odvija putem 94 krasno ilustrirane karte. Samo pripremite veliki stol jer oprema igre zahtjeva dosta igraćeg prostora.    

grind.jpgGrind (Privateer Press)

Zamislite utakmicu u kojoj ogromnu metalnu kuglu sa šiljcima naganjaju golemi na parni pogon. Sviđa vam se zamisao i željeli biste probati jednu takvu tekmu? E, pa ekipa iz Privateer Pressa vam to omogućuje. Smješten u isti svijet poput i drugih njihovih uspješnica (Warmachine, Iron Kingdoms RPG itd.), Grind igrače postavlja na čelo timova warjackovaborbenih golema modificiranih za sportsko nadmetanje. U bespoštednoj borbi čelika i pare, igrači trebaju poraziti protivnike u namjeri da utjeraju grinder (metalnu kuglu) u njihov gol. Dodatnu radost predstavljaju klopke i drugi hazardi terena na kojem se odvija nadmetanje, kao i dodatna oprema s kojom možete opremati vaše warjackove. Jednostavna pravila i šarm ove borbeno-sportske igre koja pomalo vuče na Blood Bowl jamče dobru obiteljsku zabavu.

planechase.jpg Planechase (Wizards of the Coast)

Planechase je ograničeni set od 4 nova decka za Magic the Gathering CCG. Od ostalih setova razlikuje ga koncept kojim, uvodeći novu mehaniku - Planar magic, iskorištava jedan od tipičnih lajtmotiva Magic svijeta - putovanje između svjetova (planeswalking). Svaki od pretkonstruiranih deckova dolazi sa 10 velikih 'plane' karata s posebnim atributima koji utječu na tijek igre i predstavljaju fizičke, odnosno magične zakone koji vladaju na tim svjetovima. Ti specijalni atributi aktiviraju se, uz dozu nepredvidljivosti, 'planar' d6 kockom za vrijeme igračeve glavne faze. Bilo da ste kompetitivni ili casual igrač, mišljenja smo da je ovo zgodan način za osvježavanje ovog veterana među kartaškim igrama i testiranje vaših sposobnosti na nekim od brojnih svjetova Magic multiverzuma.     

smallworld.jpgSmall World (Days of Wonder)

Još jedna fantasy igra koja se temelji na dominaciji područja - Small World, autora Philippe Keyaertsa, za razliku od spomenutog Chaos in the Old World, uzima puno neozbiljniji pristup. Prilično hvaljena od kritike i igrača, igra je osvojila nekolicinu ovogodišnjih gamerskih nagrada, a najjači aduti su joj jednostavna mehanika, sjajne duhovite ilustracije i fan-friendly pristup. Naime, već su izdane čak dvije ekspanzije za igru sastavljene isključivo od prijava fanova i igrača diljem svijeta. Premisa igre je jednostavna: 14 fantasy rasa bori se za kontrolu nad svijetom koji je jednostavno premalen za sve. Odlična je stvar što igra podržava od 2 do 5 igrača, gdje se ovisno o broju igrača koriste različite ploče za igranje! Uistinu, fantasy rasizam nikad nije izgledao zabavnije.

space_hulk.jpgSpace Hulk, treća edicija (Games Workshop)

Dvadeset godina nakon prvog izdavanja, u posve novom ruhu, Games Workshop nam donosi jedno majstorsko djelo svojih radionica - Space Hulk. Za one koji nisu upoznati sa svijetom Warhammer 40,000, igra nas vodi u daleku distopijsku budućnost, na misiju odreda elitnih marinaca poslanih da eliminiraju alienski ološ u napuštenoj olupini svemirskog broda. Igra je namijenjena za dvoje igrača i omogućuje brzu strateško-taktičku akciju sa samo jednim ishodom - krvoprolićem! Scenariji koji dolaze sa igrom, kao i ostali (fanovski i službeni) koji se mogu skinuti s neta, omogućit će dugo i raznoliko igranje Space Hulka. 25 sjajno modeliranih minijatura, 60-tak različitih countera i preko 100 dijelova za izgradnju brodskih koridora i tunela obećavaju orgazmičko iskustvo za svakog istinskog ljubitelja minijatura.     

stronghold.jpgStronghold (Wydawnictwo Portal)

Još jedan odličan gamerski proizvod stiže nam od slavenske braće. Poljska igra autora Ignacyja Trzewiczeka napeta je simulacija fantasy opsade utvrđenog grada za dva do četiri igrača. Pola igrača preuzima ulogu branitelja, dok je drugima povjeren zadatak rušenja obrane i, kroz period od deset krugova igre, osvajanja glavnog gradskog trga. Iako napadači imaju gotovo neograničene resurse (od legija orkova i trolova do crne magije), branitelj dobiva pobjedničke bodove s protekom vremena, a na raspolaganju ima cijeli niz obrambenih opcija (opkopi, vruća ulja, heroji i sl.). Igra sjajno prezentira atmosferu tijekom opsade grada, s jakim naglaskom na aspekte poput utrke s vremenom, stresa i očaja koji potiče na junačka i ona nešto manje junačka djela. Zanimljivo, igra je smještena u svijet Monastyrea, mračnog fantasy settinga za istoimeni poljski RPG.    

summonerwars.gifSummoner Wars (Plaid Hat Games)

Nova kolektibilna kartaška igra s ozbiljnim ambicijama da ugrozi prijestolje dosad nepokorenog vladara kolektibilnih kartaških igara - Magic: The Gathering. Ova brza igra (prosjek partije je oko pola sata) modificira dosadašnje standarde uvođenjem taktičkog momenta u igru putem battlegrida na kojem se postavljaju karte, a koji simbolizira bojno polje. Poput Magica, i ovdje su igrači (od 2 do 4) moćni čarobnjaci koji vode svoje podanike kroz ratom razrušene planete Itharie. Frakcije kojima upravljaju igrači zasad su isključivo rasno-specifične (vilenjaci, goblini, patuljci i slično), no postojeće vojske mogu se širiti dodatnim ekspanzijama. Prednost igre su njena jednostavna pravila koja pružaju dobar omjer taktike u maniri igara s minijaturama i strateškog sastavljanja igraćih špilova à la Magic. Doduše, postojanje kocke kao integralnog elementa mehanike možda će odbiti dio igrača, iako će spomenute novine zasigurno privući druge.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona