Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Twixt

TWIXT (2011)

Redatelj: Francis Ford Coppola
Scenarij: Francis Ford Coppola
Glume: Val Kilmer, Elle Fanning, Ben Chaplin
G1Gg1Gg1

 

 opis

twixt1

Treći u nizu autorskih, „osobnih“ filmova Francisa Forda Coppole, Twixt, priča je o Hallu Baltimoreu (Val Kilmer), piscu horror romana, čija se karijera polako gasi. Na turneji zemljom, Baltimore nailazi na malen gradić, gdje upoznaje posebnog fana njegovih djela, starog šerifa Bobbya LeGrangea (Bruce Dern) željnog njegova potpisa i njegove pozornosti. Bobby mu ispriča o aktivnom serijskom ubojici i mračnim događajima iz prošlosti, i nakon što Hall usnuje neobičan san o nestaloj djevojčici V (Elle Fanning), odlučuje u suradnji s Bobbyem napisati novu knjigu i otkriti istinu o gradiću. 

Prema citatima iz New York Timesa, Coppola je ovaj film snimio prema vlastitom snu, usnulome tijekom opijenosti. Dobro se uklapa u objašnjenje filma, to posve utvrđuje direkcija sadržaja. Bez jasnog fokusa na temu, bez brige oko detalja, objašnjenja, rada na obratima, koherenciji paralelnih priča koje se pojavljuju, u jednoj sasvim slobodnoj ležernosti Coppola prepričava vlastiti san. Kroz Kilmera, Coppola nudi jednu od tisuće mogućih priča o duhovima, propitkujući preko uloga pisaca izvore stvaralaštva, te ni po čemu značajno ne odskače od bilo kojeg drugog takvog filma ili serije, osim što se evidentno radi o filmu za vlastiti gušt, pa iz toga proizlazi igra tehnikama, bojama, likovima, dinamikom radnje, naprosto onako, kako bi svatko od nas unio u nešto što radi sam sebi, neopterećen recepcijom ili financijama filma.

twixt-starring-val-kilmer-and-ben-chaplinCoppola je dobar dio snimao u svom imanju, snimao ga s ljudima s kojima je dobar, unosio u radnju likove koji su ga zanimali, uključujući i Edgara Allana Poea – najviše, stoga, čini se da se Coppola s filmom dobro zabavljao, čak i Val Kilmer djeluje kao da ne glumi radi kruha, već zabave, ali gledatelju, izuzev onih kojima pogodi notu nekim od elemenata filma, malo što može uistinu dati, da bismo rekli da bez ovog filma ne možemo dalje. Da je Coppola tek isprobavao, potvrđuje i ovaj dodatak „3D,“ zbog kojeg cijena karte skače za 30%, a koji u ovom konkretnom filmu znači dvije 3D scene, od čega je jedna post-produkcijski pretvorena, te uopće gledatelju ne stvara ništa više od problema i izvora frustracije.

Lijepo je, međutim, vidjeti kako je to kada vlastite snove i spontane ideje podsvijesti možeš odmah pretakati u djelo, kada se priča okreće oko toga kako si nešto sanjao, kako te nešto probudilo i kako si se htio vratiti u taj san, i nadalje, ugodno je gledati kako to izgleda kada se bez ikakvih pretenzija snima nešto što uistinu zabavlja na osobnoj razini. Twixt možete preskočiti, svijet se svakako neće urušiti, niti je dovoljno alternativan da bi naveo na promišljanja niti je dovoljno mainstream da bi bio puka zabava – jedino, ako Vam ideja o piscu bez inspiracije i njegovi razgovori s Poeom zvuče kao odmor, vrijedi se zabaviti.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona