xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

Juan i živi mrtvaci (Juan de los Muertos)

JUAN DE LOS MUERTOS (2011)

Redatelj: Alejandro Brugués
Scenarij: Alejandro Brugués
Glume: Alexis Díaz, Jorge Molina, Andrea Duro, Jazz Vilá
G1G1Gg1

 

 opis

Juan_of_the_dead2

Kubanski zombie film-prvijenac redatelja i scenarista Alejandra Bruguésa, projiciran na platna svuda samo ne na Kubi, prvi je takav film toga područja uopće, ali i prvi zombie film s političkim obrazom i tematiziranjem društvenog stanja jedne države, ovdje samokritika kubanskog naroda. Latinoamerički pandan Shaun of the Dead i Zombieland naslova uopće ne zaostaje za ostatkom žanra – dapače – u mnogočemu se pojavljuje kvalitetnijim filmskim naslovom.

Glavne likove čine prijatelji Juan (Alexis Diaz de Villegas) i Lazaro (Jorge Molina), pecaroši na vodi i na tlu, pripadnici siromašnog sloja koji životare i snalaze se na ulici kako im ga Sunce osjeni. Bez poznatog razloga, već u prvoj sceni radnje Juana i Lazara napada zombificirani stanovnik Kube, i u kratko vrijeme oni shvate kako su okruženi opasnom i neobjašnjivom pojavom nemrtvih, krvi gladnih susjeda – ali je ne doživljavaju kao histerična ameroeuropska dječurlija – već dobivaju poslovnu ideju i oportunistički nastavljaju brinuti o vlastitom opstanku, sukobljavajući se sa zombijima zub o zub.

Bez trenutka mira, Juan de los Muertos zabavan je, sarkastično optimističan i parodično veseo naslov. Iz kadra u kadar ispaljuje geg za gegom prožetim karakteristično latinskom gestikulacijom, miješa spontanitet humora sa suptilnim referencama na niz filmova, ismijava američki način produkcije i scenaristiku, okreće i izigrava klasične trope žanra i neprestano se referira na kubansko stanje, kritizira i podbada sociopolitičkim doskočicama objektivno izlažući faktičke probleme države o kojoj malo tko ima pojma, koju se s jedne strane doživljava kao socijalistička utopija, s druge strane kao socijalistička distopija. Gotovo je sigurno da pri prvom gledanju nije moguće pohvatati sve štoseve što ih autor nudi, a bolje poznavanje kubanskog stanja omogućuje lakšu detekciju i šala i izravnih prigovora koji idu Castrovu zemlju. Komedijski, Juan de los Muertos je tako jedan živahan totalitet konstruktivnog humora, i koliko god da se malo od svih šala dohvati, uvijek ostaje naprosto zabavan, a za druge i misaono poticajan.

Juan_of_the_dead1Nalik drugim zombie filmovima, ovdje također dolazi do organiziranja tima koji će se suprotstaviti nemrtvima, samo što ovako društvo niste nikada vidjeli: robinzonski Juan koji za svoje oružje odabire drveni splav i nunchake, Fat Jesus Lazaro, neodgovoran otac i perverznjačina naoružana mačetama i salom, njegov sin bejzbolaš Vladi California (Andros Perugorria), oličenje Californie, Juanova kćer Camila (Andrea Duro), latentna opasnost za žive, mrtve i nemrtve muškarce podjednako i najjači par asova kojeg svijet može imati – temperamentno-nježnog transvestita La Chinu (Jazz Vilá) i njegovog dvometraškog čuvara, bodibildera El Prime (Eliecer Ramírez) jedne jedine slabe točke: rušenje u nesvijest na najmanji trag krvi. Pomaknuta družina komici filma daje značajan uzgon, a kroz radnju im je pruženo dovoljno prostora za dimenzionalizaciju, pa čak i brigu o njihovim sudbinama, time izbjegavajući da ih se doživljava kao topovsko meso, kako to inače biva.

Inteligentno provokativan, simpatično zabavan i pozitivno utječući na opće raspoloženje gledatelja, Juan de los Muertos je komedija vrijedna gledanja i ponajbolji naslov svog žanra. On nigdje neće biti urnebesno smiješan – ako to tražite – mada ima svojih snažno komičnih trenutaka, ali kao kompenzaciju za valjanje po podu dobivamo pogođenu kritiku, smislenost iza ludiranja i još jednu demonstracija kako se žanr lako i kvalitetno može proširiti.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona