xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

Snjeguljica i Lovac (Snow White and the Huntsman)

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN (2012)

Redatelj: Rupert Sanders
Scenarij: Evan Daugherty, John Lee Hancock, Hossein Amini
Glume: Kristen Stewart, Charlize Theron, Chris Hemsworth, Sam Claflin
G1Gg1Gg1

 

 opis

snow-white-hunt_3

Snow White and Huntsman šarolika je režijsko-produkcijska paleta izvrsnih, vrlo dobrih, loših i očajnih aspekata koji u izmiješanom sklopu uspijevaju funkcionirati dovoljno dobro da ostave barem solidan utisak o filmu, no pritom iskazuju sav neiskorišteni potencijal. U smislu njegove namjere, radi se potpuno zabavljačkom filmu bez ikakvih misaonih pretenzija, a s obzirom da većinski preuzima radnju priče o Snjeguljici, iznenađujuće malo nastoji istaknuti njene poante. Suprotno, autori su u priči vidjeli dobar materijal za akciju i smjestili bajku u realističnu zbilju kako bi dobili novi, trendovski setting pa tako otići na ovaj film znači pustiti na dva sata mozak na pašu, a opet ne osjetiti kao da od gledatelja pokušava napraviti idiota.

Charlize Theron u ulozi kraljice najblistavije je svijetlo ovog filma. Jesu li inzistirali oko njene uloge ili se naprosto u njoj opustila, gradualnost njene emotivnosti i svilena glatkoća kretanja kroz nizove psihičkih stanja daje svakoj njenoj sceni više smisla nego što scenarij i kamera sami u njih unose. Theron apsolutno dominira nad svakim drugim likom, tim moćnija što je u filmu relevantniji lik, a portretira karakter žene kakav uopće ne bismo očekivali u filmu ovog tipa, sama sebi daje kritičku ulogu, i zbog toga podiže vjerodostojnost filma na upečatljivu razinu.

snow-white-hunt_1Na drugoj strani glumačkog spektra stoji Kristen Stewart kao Snjeguljica, najtamnija, abisalna točka filma. Oko njene glume i lika svakako se nisu trudili jer je Snjeguljica isti očajan, blijed ekvivalent Belle iz Twilighta, lišena svake gracioznosti, karaktera i glumačkog talenta, tipično zgrčena lica, uvijek istih nemaštovitih pokreta i repliciranih scena. Tim gore, što bi u ovom filmu Snjeguljica trebala imati odvažan, smion karakter, u čemu Kristen uspijeva, možda, jednom, te uglavnom radi štetu filmu, iz scene u scenu, u općem utisku. Što im je bilo da su nju odabrali to nitko ne zna, jer je još od prve objave glumaca bilo očito da će biti promašaj, i doista jest, tu nisu ništa pokušali riješiti. Koliko Theron daje filmu, toliko Stewart oduzima. 

Preostali glumci svoje uloge nose u onoj mjeri u kojoj je to potrebno i pritom, ako ste zainteresirani za Chrisa Hemswortha u ulozi Huntsmana, mora se reći kako je u radnji prilično podređen, i nedostaje mu ili žustrine ili uopće posvećenja vremena njegovu inače bitnom, bitnom liku. To proizlazi kao rezultat iz sljedećih loših aspekata: 

snow-white-hunt_4Prije svega, film se čini kao prisilno uguran unutar dva sata, prilično rascijepan i dobrim dijelom sasvim divljeg tempa. Iz toga proizlazi veoma slab razvoj likova, ali i problem prostora i vremena: s jedne strane, nemate pojma gdje se i što ustvari događa, a s druge strane, nemate pojma o kojem se i u kojem vremenu radi. Nadalje, film zanemaruje veće i manje vremenske razlike pa polovina filma izgleda kao da se događa u jednom danu, a posljedice koje bi likovi realno trebali imati nisu postojane i zbog toga film gubi na realističnosti. Snjeguljica je, primjerice, godinama izolirana u tornju na kruhu i vodi, a psihofizičke posljedice toga su zanemarene.

Realističnost se mora spomenuti jer film doista zadržava ozbiljan, prilično mračan ton i neke stvari naprosto hoće pokazati realističnim i hoće da gledatelj shvati kako to nije hojla-ha Snjeguljica za klince. Štoviše, naginje biti nekakvim dark fantasy naslovom, ali se onda opet izokreće i kao da opet podilazi široj publici. Paralelno, radnja je smještena u realističan setting, tip srednjovjekovnog kraljevstva u kojem ljudi ubijaju, siluju, umiru od gladi, ratuju za zlato i žene, a onda opet prati bajkovitost izvorne radnje, pa čas malo ignorira realističan aspekt, čas bajkoviti, a to je nejasno i na temelju performansa likova. Ovdje se pokazuju rupe u radnji i neke uzročno-posljedične nelogičnosti, ali opet taj bajkoviti nazor suptilno dopušta ili oprašta, ovisno kakvog ste karaktera. Ako ne pronađete unutarnju logiku pomiješane bajke i realnosti, Snow White and Huntsman iz tog je kuta onda užasan, ali postoji mogućnost da bi director's cut mogao biti puno koherentniji film s više šansi za povezivanje s likovima.

snow-white-hunt_2Fenomenalan dio filma odnosi se na tehničku egzekuciju i audio-vizualne elemente, najprije kostimografija – briljantna kostimografija – zatim kamera, fotografija, scenografija, zvuk te svakako, izvrsna animacija. U sve je, pritom, udahnuto kreativnosti, tako da i sve ono što se doista pojavi, neće biti nešto što ste baš sto puta već vidjeli. Za film je, čini se, posebno bio inspiriran i pomalo usahli James Newton Howard, ovoga puta kreirajući zaista lijep, mistično-zanosan glazbeni aranžman, tek ovdje i ondje možda previše dramatičan, previše klišejast, ali svakako iznimno interesantan u drugim trenucima. Kako god, ako ovaj film neće na idućoj dodjeli oskara biti nominiran barem za neki od navedenih aspekata, može se računati s tim da je za iste definitivno zakinut.

Konačno: Snow White and Huntsman ima puno toga dobroga u sebi, ali i lošega. Međutim, kako film otječe, postaje bolji, a konačno, s obzirom na svoju direkcijsku zbrčkanost, zaista ostaje u potpunosti na gledatelju što će mu i u kojoj mjeri doista zasmetati. Ipak, bez obzira, film zabavlja i vrijedi ga – bez previše očekivanja, s ciljem odmaranja uz kokice – pogledati.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona