Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Transformers 3

TRANSFORMERS: DARK OF THE MOON (2011)

Redatelj: Michael Bay
Scenarij: Ehren Kruger
Glume: Shia LaBeouf, Josh Duhamel, John Turturro, Tyrese Gibson, Rosie Huntington-Whiteley
R1Rg1Rg1

 

 opis

trans1Transformers: Dark of the Moon treći je nastavak blockbuster Transformers sage Michaela Baya, i ovoga puta prema scenariju Ehrena Krugera. Bay je prije nekog vremena javno priznao katastrofalnost Revenge of the Fallen naslova (što bi mogao učiniti i za neke druge svoje filmove) i obećao napredak s trećim dijelom, tada u završnoj fazi produkcije. Bilo da se radi o marketinškom potezu ili iskrenoj molbi za oprost, ovo je treća sreća za Optimusa.

U prologu trećeg nastavka uvode se zanimljive premise prema kojima su astronautički i urotnički događaji tijekom hladnog rata povezani s prvim pojavljivanjem Transformersa, odnosno letjelice sa Cybertrona koja se zabila u površinu mjeseca, a u kojoj se nalazio Sentinel Prime, prethodnik Optimusa, kreator moćne tehnologije. Ostaci iz prošlosti počinju se raskrivati kako Decepticoni pokreću zadnju fazu pomno pripremljenog plana vezanog za Sentinela, a u sredini konačnog sukoba između Autobota, Decepticona i ljudi ponovno će se naći Sam Witwicky (Shia LaBeouf).

trans2

U svojevrsnom pokušaju klimaktičnog završetka sukoba, Dark of the Moon nastoji objediniti sve dosadašnje sukobe i odnose u ratni obračun u kojem se paralelno odvijaju osobna i opća borba likova serijala. I ovoga puta, Bayev je glavni redateljski fokus utrpavanje sve više anonimnih destruktivnih Transformersa u sve manje smislenu radnju s nadom da će napredni vizualni efekti učiniti svoje. I doista hoće (kao što su i dosada) zahvaljujući ideji staroj 35 godina, a uradak je (izuzev toga) ponovno mizeran.

Predvidljiva radnja većinski se odvija bez prisutstva Transformersa, ispunjena pseudo-urotničkim događajima koji zavlače radnju, „humornim“ scenama iz Samovog života i odnosima između promašenih uloga, od glavne glumice Rosie Huntington-Whiteley kao Carly, koja u filmu ne predstavlja ništa osim seksualnog objekta Bayeve kamera, pa nadalje sve do mega-imena poput Megatrona. Ne postoji ni jedan lik čiji je smisao zaokružen, za što Bay postaje talent.

trans3

Problem iz kojeg izviru loši likovi, izuzev pogrješaka redatelja, jest izloženost kaotičnoj, pretencioznoj niti priče potpuno raskasapljenog smisla. Najveći problem je realitet filma, neodrživa nekonzistentnost i naivnost na dvije produkcijske razine. U kontekstu scenarija, gdje se priroda svih elemenata radnje zanemaruje, izokreće, podešava i namješta u korist neke zamišljene priče, te u kontekstu režije (gdje Bay nema osjećaj, ili barem ne želi imati, za ono što snima). Prostor, događaji, sadržaj prostora, vrijeme u filmu i njihova logika su zanemareni, a ne postoji ni umjetnički osjećaj za epsko koje nekoliko puta pokušava prodati. Ono bezuspješno izostaje svake emocije, pravog trenutka i takta uopće, uglavnom zbog destruktivne sposobnosti za kombiniranje tehničke zbrkanosti i nevjerojatne usporenosti scena, uz ponegdje pokoji jeftin amerikanizam ili trash hollywoodski detalj najpriprostije metode približavanja gledatelju. Zapravo, ovaj PG-13 film iz dalje je perspektive čisti proizvod za zabavljanje djece i roditelja koji rade 12 sati na dan.

Glomazan Dark of the Moon natrpan je specijalnim efektima, ali ako pripadate skupini koja ne podnosi nerealanu animaciju Transformersa, efekti će vam samo ići na živce. No i s druge strane njihova upotreba nije naročito zanimljiva ako govorimo o scenama jer se u filmu nalazi nekoliko vizualno-tehnički impresivnih scena, koje su opet samo to. Čak i unatoč tome što u scenama borbi Transformersa ima mnoštvo Transformersa, njihovi su sukobi zapravo kratki i većina toga što se događa se, zbog odabira dizajna i animacijske prezentacije, ne vidi. Više se ovdje radi o jurcanju jednih za drugima kroz slow-motion i općem uništavanju svega oko sebe, ali je to opet razvučeno, usporeno i u samoj srži potpuno besmisleno.

Bay godinama živi od Transformersa pomoću kojih je u svijetu uspio s Hasbrom okrenuti milijarde, a koja je grozomorno režirana grupa filmova promašenih poanti, nerealne animacije, očajnih scenarija i površne glume. Pogodivši blockbustersko dno s Revenge of the Fallen, nije se Bay naročito prelomio trudom da bi ponovno digao hype od kojeg će se oslijepiti. Dark of the Moon tek je nešto bolji od Revenge of the Fallen i Optimus mora znati jednu stvar, neka oprosti, ali četvorka stiže.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona