Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Savršena formula (Limitless)

LIMITLESS (2011)

Redatelj: Neil Burger
Scenarij: Leslie Dixon, Alan Glynn (novela)
Glume: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish
G1Gg1Gg1

 

 opis

limitless-movie2

Limitless je triler s elementima fantastike redatelja Neila Burgera (The Illusionist). Snimljen je prema scenariju Leslieja Dixona po noveli Alana Glynna, a glavnu ulogu pisca Morre tumači Bradley Cooper.

Eddie Morra jest pisac u stvaralačkoj krizi kojem posljednji u nizu udaraca ispod pojasa čini prekid s djevojkom Lindy (Abbie Cornish). Lutajući ulicom susreće starog poznanika Vernona (Jonny Whitworth), bivšeg dilera, koji je sada nov čovjek. Tijekom razgovora, Vernon odlučuje pomoći piscu tako što mu nudi tabletu koja će mu pokrenuti stvaralaštvo. Eddie se odlučuje na tabletu i otkriva da mu aktivira apsolutno svu funkcionalnost mozga. Navlači se na nju i postaje Vernonov potrčko, a novo otkriće počinje se zamotavati u klupka laži, a laži za sobom povuku probleme.

limitless-movie1105 minuta solidnog trilera uglavnom vjerno prati knjigu, a glavni izvor tenzija proizlazi iz prirodnosti problema koji nastaju zavlačenjem u vrtlog laži. Limitless je glavninom radnje predvidljiv; ali u radnji dolazi do niza sitnih obrata koji vode prema provaliji laži i rastvaraju iznova konflikte. Eddie nema jednog jasnog neprijatelja već se ispostavlja da tablete postaju i njegov neprijatelj i njegov glavni saveznik protiv mase ljudi koje navlači na sebe svojim upadljivim djelovanjem, a koji mu generalno ne žele ništa dobroga. Eddie će se sukobiti s glavonjama poslovnog svijeta koje u filmu predvodi Carl Van Loon (Robert de Niro), mafijom i kamatarima koje predvodi Gennady (Andrew Howard), a iz ruku će mu postepeno isklizavati apsolutna kontrola koju prividno postiže. Priča ima nekoliko velikih propusta zbog kojih bi trenutni scenarij trebao biti radikalno izmijenjen, no i uz to radnja djeluje dobro, ponajviše zbog usklađenog tempa scena i općenito dobre režije.

limitless-movie3U težnji da se prikaže djelovanje droge i psihičko stanje likova, i pritom time ne zbunjuje gledatelja, scene su tonirane i mijenjaju boje ovisno o tome koji su dijaloški aktivni likovi u scenama pod utjecajem. Sirovi tonovi sive, plave i zelene dominiraju tijekom neaktivne faze, odnosno boje se unose u scene i kontrast raste ovisno koliko ih droga snažno pogađa. Promjene i razni detalji manifestacija droge nisu napasni, a režija pribjegava od učestalih metoda rješenja poput trešnje kamere i sjeckanja scena kada dolazi do promjena. Vizualni efekti su prisutni, ali nenametljivi. Prigodno bojama, perspektiva likova o svijetu i njima samima također se mijenja pa će dijalog i promjene u mišljenju likova biti vezane za kreativne skokove uma. Kao triler sadrži i ponešto akcije. Skromna je, ali napeta i zanimljiva, te intenzivira važnost droge i sklonost upetljanih osoba da postignu što žele. Tijekom filma pojavljuje se pripovjedanje Cooperova lika, ali ono baš i nema neku višu svrhu i pomalo izbacuje iz radnje potencijalno zanimljive događaje koji bi približili lik i djelo Morre.

limitless-movieBradley Cooper prilično je dobar kao Eddie Morra. Kao što je rekao Leslie Cho u jednoj od izbačenih scena Hangovera o Cooperovom liku, ima izgled, stav i karizmu. Limitless ga tjera na niz mentalnih i fizičkih promjena kroz čitav film, a Cooper ih vjerodostojno prikazuje svojim promjenama. Nije sasvim uočljivo, ali svejedno zanimljivo kada se registrira da u jednoj sceni izgleda kao potrošeni junkie, u drugoj kao senator svijeta, a u trećoj kao panični lopov. Svi drugi likovi sporednog su karaktera, ali nisu svi na istoj razini. Primjerice, Andrew Howard je odličan, ma koliko mu uloga stereotipna, Robert de Niro je pristojan, iako mu manjka autoriteta kao u drugim ulogama i nikako da skine s lica prepoznatljivu grimasu, a Abbie Cornish daje prilično siromašan doprinos glumom i neadekvatna je u unosu emocija ili utvrđivanja svoje važne uloge određene scenarijem. Repertoar glume je tako osrednji, ali zahvaljujući Cooperu, odnosi se čvrsto održavaju.

U zaključku, Limitless je solidan triler koji svatko može pogledati, a opći utisak definitivno bi trebao varirati između dobrog i odličnog, tamo negdje u gornjoj skupini pozitivnih ocjena.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona