Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Robin Hood

Autor: sabriel

ROBIN HOOD (2010)


Studio:  Universal Pictures, Imagine Entertainment, Relativity Media, Scott Free Productions
Režija: Ridley Scott
Scenarij: Brian Helgeland
Uloge: Russell Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, William Hurt, Mark Strong, Oscar Isaac, Eileen Atkins...
Žanr: povijesna fantastika/akcija

robin_hood.jpgAko ste željeli vidjeti standardnu predodžbu legende o Robin Hoodu, pogledajte The Adventures of Robin Hood iz 1938. ili Disneyjevu verziju iz 1973. u formi crtanog filma.
No, ako želite pogledati filmove s više povijesne podloge poput Kralja Arthura (2004.) u kojem glume Clive Owen i Keira Knightley ili Kraljevstvo nebesko (2005.) s Orlandom Bloomom i Liamom Neesonom, onda je Robin Hood film za vas. Odite u kino, kupite kartu i prepustite se užitku filma koji je summa summarum solidan, ali vam se neće urezati u srce.
Robin Hood 21. stoljeća je kao i gore spomenuti filmovi (Kralj Arthur, Kraljevstvo nebesko), dakle filmovi u koje je ulupano mnogo novaca na spektakularne scene borbi, u kojima bez dvojbi glumi vrhunska filmska ekipa, a fotografija i scenografija prekrasno oživljavaju doba koje žele prikazati. Kod snimanja je evidentan „potpis“ Ridleyja Scotta, a to su kratki rezovi i close-upovi kod scena borbe i krvavi detalji.
Film donosi i nešto humora, dramatičnih scena, čak i scena na koje možete pustiti i suzu ako ste mekšeg srca, ma sve je savršeno – izvana. Iznutra, to je film koji će vas dodirnuti na trenutak i pustiti jer nema ono nešto po čemu bi bio film za Oscara ili zašto bi bio proglašen klasikom filmske industrije. To nešto jest više psihološke karakterizacije likova, više prostora likovima i njihovim dijalozima, izbjegavanje povijesnih netočnosti i nepravilnosti u radnji filma, manje senzacionalnih bitaka, te jednodimenzionalna strana priče.
Ali ovaj film to ni ne mora napraviti, jer mu to nije funkcija – njegova uloga jest da vas zabavi, pruži vam izvanredan audiovizualni užitak, uzme vaš novac i baci se u kreiranje novog blockbustera.

Smještajući ga žanrovski, jedna sintagma, osim naravno akcije, se tu posebno nameće, a to je povijesna fantastika ili povijesni fantasy. Robin Hood i primjeri s početka su dakle ćušpajz onoga što se scenaristma/producentima činilo kao zgodni povijesni okvir. Sljedeći je korak učiniti taj okvir što više povijesno uvjerljivijim ili realnijim, i onda u taj lonac ubaciti pregršt akcijskih scena od kojih one koje su za društvo koje žele prikazati totalno neprihvatljive/neuvjerljive, u biti fantastične. To je taj hollywood touch ili začin koji je potreban da bismo film okarakterizirali kao povijesnu fantastiku.
robinhood05-.jpg
Krećući se tako od općih prema posebnim dojmovima, red je na pobližem opisivanju samog filma. Već na prvi pogled samog plakata za film u oči ubada Russell Crowekoji se izgledom čini kao da je iskočio iz Gladijatora, zamijenivši pritom gladijatorski mač lukom i strijelom. Pročitala sam da je Crow za film uzgojio dugu kosu koju je netom prije filma odlučio odrezati i tako, nažalost, htio-ne htio, zadobio kritike zbog gladijatorskog looka. Na stranu promašena transformacija, gluma Russella Crowea kao i bilo kojeg glumca uopće se ne dovodi u pitanje, budući da se radi o izvrsnim glumcima koji daju kvalitetu filmu, pa radilo se i o blockbusteru u najnegativnijem smislu te riječi. Osobno su me se najviše dojmili veterani glumačke scene Eileen Atkins koja glumi kraljicu majku kraljeva Rikarda i Ivana, te Max von Sydow u ulozi sira Waltera Loxleyja, iako su njihove uloge sporednije. Također, sporedna uloga prelijepe Francuskinje Lée Seydoux, koja glumi suprugu i kraljicu Ivana Bez Zemlje (poznata i kao «kraljica bez savjesti» zbog svoje želje za moći). Ostali glumci su dobro ispunili svoje uloge, kemija između Marion (Cate Blanchett) i Robina je bila opipljiva, zlikovci su izgledali dovoljno zlo, a Englezi su ponovno uspjeli ismijati svoje prekokanalske prijatelje Francuze. Od likova koji su publiku najviše nasmijavali su Mark Addy kao Fra Tuck i Robinova družina: Mali John (Kevin Durand), Will Scarlet (Scott Grimes) i drugi.

Ono što je mnoge odbilo, a kritiku naljutilo, jest to što je Robin Hood 2010. puno drugačiji od legende na koju smo svi navikli. U biti, ovaj film želi pokazati kako je uopće legenda nastala, mijenjajući gotovo sve sudionike legende. Tako je ovaj Robin prekaljeni ratnik koji se vraća s nekolicinom prijatelja sa križarskog pohoda nakon smrti kralja Rikarda od Lavljeg Srca (Danny Huston) te igrom slučaja zadobiva identitet preminulog plemića Roberta Loxleyja. Vraća se u Englesku, gdje za novog kralja okrune Ivana Bez Zemlje (Oscar Isaac).  
Zbog brojnih ratova kraljevska je blagajna prazna, a novi kralj puni je silom uz pomoć sira Godfreya (Mark Strong). Za to vrijeme Robina je posvojio sir Walter Loxley, otac viteza čiji je identitet Robin preuzeo, kako bi sačuvao svoje imanje umjesto da ga preuzme kralj. Lady Marion je udovica njegovog sina, a Robin i ona glume da su muž i žena, te se usput razvijaju ljubavni osjećaji. Za to vrijeme Engleskoj prijeti unutarnja i vanjska opasnost: unutarnja od građanskog rata između plemića i kralja, a izvana Francuzi vrebaju na britanski otok. U sve to se upliće i priča o Velikoj povelji sloboda (Magna Charta Libertatum), za koju je vezano Robinovo nepoznato podrijetlo...
robinhoodimage3.jpg
Ono što je ovaj film uspio je vjerno dočarati jest vrijeme u Engleskoj/Francuskoj 13. stoljeća. Scene borbi i rata su impresivne i «pohvale» muškom ratničkom duhu, no budući da smo u 21. stoljeću, Hollywood je to morao politički korektno prikazati. Naime, tako se u jednom trenutku u filmu Lady Marion kao Ivana Orleanska sa šačicom dječaka zaputila u rat pomoći «velikim» muškarcima, što je gotovo rezultiralo time da je izgubila glavu. Hoću reći, uvjerljive su scene u kojima se Cate Blanchett brine za imanje i radi sve poslove bez obzira na svoj viši stalež i «slabiji» spol – to je bilo normalno za ratna razdoblja u kojima je većina muškaraca boravila na ratištima. Ali neuvjerljivo je kad sitna Marion oblači teški srednjovjekovni oklop, sjeda na konja i vitla mačem kao da je to radila svaki dan. U biti je jako seksistički jer naravno, ona padne s konja u roku 2 minute i onda je velika muškarčina Gladijator/Robin mora spašavati. Takve, i neke druge neuvjerljive scene čine filmu medvjeđu uslugu jer film gubi na vjerodostojnosti koju su željeli postići. Nemam namjeru secirati povijesne činjenice i ono što je film za svoje potrebe iskrivio ili pak isticati nelogičnosti, onaj gledatelj kojem je stalo do takvih stvari to će vrlo brzo uočiti. No film nije napravljen za tu publiku, već podilazi prosječnom gledatelju. Kako sam već napomenula, njegova glavna uloga jest da nas zabavi, u čemu je u većoj mjeri i uspio.

Važan savjet ako želite pogledati Robina Hooda i pritom više-manje uživati jest: izbacite svaku predodžbu o legendi Robina Hooda koju imate, o njihovim glavnim likovima i kako teče radnja. Važno je gledati film bez predrasuda i ne uspoređivati ga s originalom, jer u biti jedne jedine verzije legende nema. Tvorci filma su nam ponudili jedan pogled na ovu popularnu legendu, a na nama je da odlučimo koja nam se verzija više sviđa.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona