xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

Kara no Kyoukai – The Garden of Sinners

Autor: Belmorn

cover250Kara no Kyoukai (eng. Boundary of Emptiness) serijal je 7 animiranih filmova japanskog studija Ufotable, prema istoimenom romanu autora Kinoko Nasu-a. Njegova dva druga romana, Tsukihime i Fate/Stay Night, oba smješteni u opširan i maštovit svijet popularno nazvan Nasuverse, stekli su kultan status kod fanova diljem svijeta. Stoga je razumljivo kako je vijest da će jedan od njegovih ranijih uradaka i početnih točaka Nasuverse-a dobiti svoju ekranizaciju dočekana s oduševljenjem.

Filmovi su prikazivani u periodu od početka 2008. do kraja 2009. godine, a reakcije fanova su bile iznimno pozitivne. Dojmljiv je podatak da se studio odlučio adaptirati svako poglavlje kao zaseban film, umjesto pokušaja uguravanja čitavog romana u jedan jedini. Glasina veli kako je i sam autor, nezadovoljan svojim ranim tekstom, priznao kako su u studiju sjajno adaptirali izvorni materijal i dao svoj blagoslov da ga se animira u tom obliku. 

Iako ima elemente klasičnog horora, ponajviše u prva dva filma, KnK miješa prvenstveno misteriju, nadnaravno i filozofiju karakterističnu za autorov stil pisanja. Priča je smještena u mračni moderni fantasy setting u kojemu se iza kulisa svakodnevne stvarnosti nalazi svijet nastanjen duhovima, demonima i transcendentalnim entitetima, te magovima, esperima i lovcima na nepravilnosti u prirodi poput ljudsko-demonskih hibrida. 

1Shiki Ryougi mlada je nasljednica jedne takve obitelji lovaca na demone. Specijalnost obitelji Ryougi jest u stvaranju paralelne ličnosti u svojih nasljednika, koja funkcionira kao ekspert u borbi mačem i efikasni ubojica. Priča započinje u trenutku kada sasvim običan srednjoškolac, naš drugi protagonist, Mikiya Kokutou, sretne Shiki jedne snježne noći i zainteresira se za tu neobičnu djevojku. Ispostavi se da pohađaju istu školu, i ubrzo se počnu družiti usprkos njezinoj distanci spram ostalih vršnjaka.

Uskoro grad počne potresati niz serijskih ubojstava učinjenih na najkrvavije načine, a dokazi s mjesta zločina upućuju na nekoga iz njihove škole. Mikiya isprva sumnja u Shiki zbog njezinog neobičnog ponašanja i misteriozno zadobivenih ozljeda, no odluči vjerovati u nju usprkos svemu. Nakon niza događaja i preokreta, Shiki završi u komi nakon nesreće u prometu. Dvije godine kasnije, Shiki se budi iz kome i otkriva da je njezina druga ličnost nestala, te da je stekla mistične oči koje su u stanju vidjeti smrt svega što postoji. Otkriva da ju je Mikiya posjećivao u bolnici protekle dvije godine, u međuvremenu odustao od fakulteta, i trenutno radi u detektivskoj agenciji koja se bavi nadnaravnim slučajevima, a vodi ju ženski magus imena Touko Aozaki.

3Prvi film nas baca u fabulu u trenutku kada Shiki i Mikiya već rade u agenciji i bave se slučajem niza samoubojstava s napuštenih zgrada. Iako služi svojoj svrsi kao direktan pristup priči bez dugog uvoda, može dati pogrešan inicijalni dojam o serijalu kao generičnom mystery/supernatural animeu s plošnim likovima i nepostojećom pričom. O pozadini priče i likova ne znamo ništa, ali gledatelja će zadržati odlična animacija, misteriozna atmosfera i naznake da ima više do KnK svijeta nego što se na prvi dojam čini. 

Tempo radnje je polagan. Anime se ne fokusira toliko na akciju koliko na polagano rješavanje slučaja i otkrivanje priče, te na likove i njihove odnose. Atmosfera je jedan od najupečatljivijih aspekata serijala. Nju gradi sporiji tempo radnje, tamniji tonovi u crtežu, ambijent nepoznatoga, suzdržana režija i glazba koja čini naizmjence laganu i melodičnu, te disonantnu i napetu zvučnu sliku. No čak i ljubitelji akcije doći će na svoje u nekoliko vrhunski animiranih borbi.

4Sljedeći filmovi naizmjence obrađuju događaje koji su doveli do te točke, te trenutna zbivanja u agenciji, a sve kulminira glavnim sukobom u petom filmu. Kako polako saznajemo sve više o svijetu i likovima, stil priče se pomiče s misterije i horora na moderni fantasy. Likovi nisu nemoćni i ignorantni – svi se ističu svojim sposobnostima i pripadaju više onom svijetu nego našem, svakodnevnom. Mikiya je zapravo jedini kojeg bi se moglo okarakterizirati kao običnog, i ostatak je ideje kako protagonist mora biti generični japanski srednjoškolac kako bi se publika, valjda, s njime lakše poistovjetila. Iako pati od klasične mane karakterizacije glavnih likova u animeu, altruizma koji ponekad graniči s glupošću, svejedno uspijeva ispasti realan i probavljiv lik, antiteza protagonistici koja je sve samo ne obična. Iako se Shiki na prvi pogled čini isforsirano jakim borcem s klišejno hladnokrvnim stavom, s vremenom se otkriva njezina prošlost, sukobi, emocije i trunka ludila koji pogone njezin karakter. Oba lika doživljavaju osobne promjene i razvoj svog odnosa, i taj aspekt priče odrađen je bez greške. 

KnK nije lagan za razumjeti. Glavnu nit priče nije teško za pratiti, i ona je, ako se zanemari nekronološki redoslijed nekih filmova i scena, jasna. No pozadinu, setting, motivacije likova i pokretačke elemente, nije baš. Dio krivnje leži na studiju, koji je odlučio žrtvovati dio ekspozicije prisutne u romanu kako bi se očuvala atmosfera i tečnost radnje. Budući da nismo u mogućnosti čuti razmišljanja likova i naraciju, određeni detalji ostat će nejasni gledatelju ukoliko se ne informira iz drugih izvora. To, s obzirom na količinu fanovskih stranica posvećenih Nasuverse-u, zaista nije teško, ali neki će uzeti kao zamjerku serijalu. Drugi razlog leži u donekle nejasnom stilu pripovijedanja, koji se dobrim dijelom oslanja na filozofiranje kao metodu rješavanja nepoznanica. Ako se uzme u obzir da čitav setting počiva na određenoj intrinzičnoj filozofiji, poput japanske mitologije, to je sasvim razumljivo, ali neupućenom gledatelju moglo bi se učiniti neuvjerljivim da se slučajevi rješavaju filozofiranjem, a motivacije likova čine filozofski koncepti. Tako je, npr. jedna od ključnih točaka posljednjeg filma razlika između umorstva i krvoprolića. Pa vi mislite.

6Soundtrack obiluje ženskim vokalima i polifonijom, music box-om, klavirom i violinama, ali i modernim elektronskim prizvukom karakterističnim za stil skladateljice Yuki Kajiure. Kroz glazbu najčešće proviruje melodična melankolija ili jeziva napetost, a tijekom akcijskih scena žešći dijelovi sa distorzijom, elektronskim beat-om, te orkestrom i zborom. Sam za sebe, soundtrack nije nešto posebno, možda jer su pjesme do najviše tri minute trajanja, ali za vrijeme animea savršeno sjeda i obogaćuje svaku scenu. 

Animacija je još jedan upečatljiv aspekt ovog anime serijala. Budući se radi o kino filmovima, budžet za animaciju je bio prilično velik, što se ogleda u detaljnim pozadinama i fluidnim pokretima. Posebno je dojmljiva upotreba obojenog osvjetljenja u pojedinim scenama, tako u nekima prevladava plava, u nekima zelena, a u nekima narančasta boja, stvarajući specifičan ambijent.

Kara no Kyoukai anime je uradak natprosječne kvalitete, ali ne i bez svojih mana. Isto kako bi mogao osvojiti gledatelja svojom animacijom, pričom i likovima, te atmosferom, isto tako bi ga mogao odbiti nejasnim pripovijedanjem, apstraktnim konceptima i sporim tempom. Nažalost, to je jedna od onih stvari koje spadaju u domenu ukusa, a KnK se ne može pohvaliti da je za svakoga. On je definitivno kvalitetan, ali i dosta specifičan, pa bi svatko za sebe trebao provjeriti hoće li mu se svidjeti ili ne. Jedina veća objektivna zamjerka bio bi šesti film, koji je doživio prevelika rezanja u odnosu na izvornik, i ispao nejasne poante na tom mjestu u serijalu, no ne kvari previše cjelokupni dojam.

Kao jedan od onih koji su opsesivno brojali dane do njihova izlaska na dvd-u, i gledali filmove još isti dan kada su procurili na internet, mogu posvjedočiti da nijedan individualno nije razočarao, unatoč primjetnim razlikama u trajanju i opsegu radnje između pojedinih filmova. Dvije godine kasnije, maratonsko gledanje otkriva da su još i bolji kada ih se gleda u komadu, te da i neke zamjerke prilikom prvog gledanja imaju više smisla kada dobiju svoje mjesto u cjelokupnoj priči, atmosferi i konceptu.

Privodeći ovu recenziju kraju, napomenuo bih kako KnK 2.2.2011. dobiva BluRay izdanje, u koje će biti uključen i 30-minutni epilog. To će zasigurno biti poticaj fanovima da se dive crtežu i animaciji u HD rezoluciji, a onima koji to još nisu, prilika da bace pogled na ovaj novi i slabo poznati biser japanske animacije. 

 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona