Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

SFeraKon 2010. - Još, još i još..

Autor: Isenhart

sferakon2010vijest.jpg
Kako to narod kaže, približavamo se početku najstarije i najuglednije konvencije u Hrvatskoj. Nakon što su objavljeni dobitnici nagrade "Sfera" Hrvatskog društva za znanstvenu fantastiku SFera, slijedi kratka nadopuna programa koji polako kreće u sinkronizaciju sa satnicom.


lidijabajuk.jpg
Najbolji dokaz da ovakav događaj ne okuplja samo obožavatelje fantastike i znanstvene fantastike jest vijest o sljedećoj gošći. Poznata hrvatska pjesnikinja, kantautorica te jedna od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe, Lidija Bajuk, sudjelovat će u predstavljanju knjige "Nebeski dvori i zemaljske vode – Tragovima slavenske mitologije" Sanje Lovrenčić te će otpjevati tradicijske pjesme u kojima su satkane niti proteklih vremena. Lidija je rođena u Čakovcu, ali živi i radi u Zagrebu. Tijekom karijere nastupala je širom Hrvatske pa čak i izvan njenih granica, u Sloveniji, BiH, Makedoniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Nepalu, Tibetu, Kanadi, Kolumbiji i Češkoj..

Slijedi još nekoliko sažetih predavanja: 

avatar.jpg

Avatar - Što i zašto? (Aleksandar Žiljak)
Kojeg je zapravo Avatar žanra? Koje je njegovo mjesto u opusu Jamesa Camerona? I što je zapravo Avatar? Fantazijski eskapizam? Antiimperijalističko i antikapitalističko remek-djelo SF-a? Ili nešto treće? 

Aleksandar Žiljak (Zagreb, 1963) samostalni je umjetnik-ilustrator, pisac i urednik. Objavio je zbirku priča Slijepe ptice (Zagreb, 2003). Iste je godine pod pseudonimom Karl S. McEwan objavio knjigu Kriptozoologija: svijet zagonetnih životinja. Uredio je, zajedno s Tomislavom Šakićem, i antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele Ad Astra (Zagreb, 2006), a zajedno uređuju i književni časopis za znanstvenu fantastiku UBIQ. Šesterostruki je dobitnik Nagrade SFERA i redoviti predavač na SFeraKonu.
udar.jpg

Prijeti li nam apokaliptični udar asteroida 20136. godine? (Dejan Vinković)
U posljednje vrijeme često se mogu čuti razne teorije o udarima nebeskih tijela u Zemlju što bi trebalo dovesti do apokaliptičnog kraja civilizacije. Asteroid Apofis jedan je od primjera koji se spominje u medijima. U svom predavanju, Dejan Vinković će se osvrnuti na takve teorije, pokazati "ožiljke" koje Zemlja nosi iz prijašnjih sudara s asteoridima, te objasniti zašto nam za sada ne prijeti opasnost od astroida Apofis.

Dejan Vinković docent je na Odjelu za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Doktorirao je u SAD-u gdje je proveo i četiri godine na prestižnom Institutu za napredne studije u Princetonu. Bavi se istraživanjem svemirske prašine iz koje nastaju planeti, kao i svojstvima prašine oko zvijezda koje umiru, meteorima, fizikom kratera na Marsu, a aktivno se bavi i interdisciplinarnim istraživanjima poput socioekonomije i biologije.

Kvantno samoubojstvo i besmrtnost (Davor Horvatić)
kubosjtvo.jpgIdeja o kvantnoj besmrtnosti dolazi od misaonog eksperimenta povezanoga s kvantnim samoubojstvom. Zamislimo da fizičar stoji pored nuklearne bombe i da je detonira. Ako je interpretacija kvantne mehanike H. Everetta točna, u gotovo svim paralelnim svemirima nuklearna eksplozija će uništiti fizičara. No, u malom broju alternativnih svemira fizičar će nekako preživjeti. Ideja iza kvantne besmrtnosti dolazi iz činjenice da fizičar može samo doživjeti one svemire u kojima nekim čudom preživi i njemu se s osobnog gledišta čini da je besmrtan.

Dr. sc. Davor Horvatić znanstveni je novak na Zavodu za teorijsku fiziku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Trenutno boravi kao postdoc na Fachbereich Theoretische Physik Institut für Physik Karl-Franzens-Universität u Grazu.
Glavno područje njegova istraživanja jest kvantna kromodinamika (teorija jake sile) na konačnim temperaturama i gustoći materije. 

darmok.jpg

Darmok i Jalad, na SFeraKonu (Josip Antoliš i Mirna Pavlović)
Jeste li se ikada pitali kako bi život izgledao da govorimo u metaforama? Niste? Mi se pitamo za vas. Pridužite nam se dok otkrivamo lingvističku pozadinu tamarijskog jezika. Jedinstven i neponovljiv, iznova nam uspjeva pobuditi maštu u jednoj od najbolje ispričanih Star Trek priča ikada. Na jedan dan, i mi možemo biti ksenolingvisti.

Josip Antoliš je student, wannabe matematičar, zanesenjak i čovjek od strasti. Danas na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a sutra kamo ga god konvencije znanstvene fantastike odvedu. Prominentni član udruge USS Croatia. Mirna Pavlović, studentica komparativne književnosti i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, sanjarka koja sanja spisateljske snove, a i pokoji proročki. Na putu prema prominentnosti u USS Croatiji.
pon-far.jpg

Pon Far - Biti ili ne biti (Danijel Vasilj)
Vulkanci su miran narod koji se posvetio istraživanju. Njihov život vodi logika i razum, a kao djeca nauče potiskivati osjećaje. No, za svakog od njih dođe trenutak u životu kad im je sigurnost razuma oduzeta i primitivni nagoni preuzmu kontrolu. To je vrijeme pon fara, nerazumnosti i nelogičnosti, vrijeme kad nekontrolirana navala hormona ulazi u igru. Kroz ovu zanimljivu prezentaciju upoznajte se s dijelom kulture jedne vanzemaljske vrste, uđite u svijet koji je skriven velom misterija i kroz slajdove upoznajte i ljudsko ponašanje i vlastiti pon far.

Danijel Vasilj (1990.) rodom je iz Međugorja, BiH. Završio je dvije srednje škole: opću gimnaziju u Čitluku i srednju medicinsku Sestara milosrdnica u Mostaru, te je u obje škole maturirao 2008. Položio je i Hipokratovu zakletvu 24.5.2008. godine. Trenutno studira primijenjenu kemiju na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Član je Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza USS Croatia, gdje se između ostalog bavi proučavanjem medicinske prakse u seriji, priprema razna predavanja iz polja medicine i drži tečajeve prve pomoći.
masvijeta.jpg

Misterije sedam svjetskih čuda antičkog svijeta (Davor Borovac)
Predavanje o sedam svjetskih čuda antike, u organizaciji povijesne sekcije Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza USS Croatia, uvest će vas u čari i misterije velike Keopsove piramide do Mauzoleja u Halikarnasu. Kako je građena Velika piramida? Zašto su Grci sagradili Artemidin hram u Efezu? Semiramidini viseći vrtovi kao prva oaza zelenila u Babilonu. Sve to i više saznat će te na ovom predavanju.

Davor Borovac T'Grel član je Udruge USS Croatia od 2006. godine. Radio je predavanja na prošla tri SFeraKona. Student je Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, a godinama se amaterski bavi poviješću, arheologijom i Zvjezdanim stazama.
pesimizam.jpg

Pesimizam u SF-u ili kako je zlatno doba postalo mračno (Tomislav Hrastovčak)
Nekad davno, SF je bio sinonim za optimistične vizije budućnosti u kojima je ljudska rasa na tragu rješenja svojih najvećih problema, dok je beskrajni svemir pružao bezbroj pustolovina i neizmjerne mogućnosti. Neustrašivi pustolovi pritom su redovito izlazili kao pobjednici iz svakog sukoba sa zlim vanzemaljcima i pomahnitalim robotima da bi na kraju osvojili naklonost neke lijepe svemirske princeze. Ali, toga više odavno nema. SF je postao mračan, pesimističan i često nudi vizije budućnosti u kojima bi malo tko želio živjeti. Kako je do toga došlo i koji su (mogući) razlozi pesimističnih trendova u SF-u, poslušajte na predavanju!

Tomislav Hrastovčak (1981.) radi na poslovno-financijskom portalu Poslovni.hr, povremeno piše za Plan B, a bio je i suradnik danas ugaslog filmskog magazina Hollywood. Od malih nogu je zaljubljenik u SF žanr i filmove. Inače je diplomirani ekonomist.

Izvor: Sferakon.org

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona